Gobarjenje

Začel/a ksenijabb, 06 Avgust 2011, 21:36

Prejšnja tema - Naslednja tema

ksenijabb

Pozdravljeni!
Čestitke vsem gobarjem za čudovite "najdbe". Zanima me rast gob Na Šmartnu na Pohorju ter Tinju in Cerkvenjak! Lep pozdrav Ksenija

Lojze07

Na Pohorju gobe sedaj zagotovo rastejo, za Šmartno vem da, za Tinje pa zelo verjetno velja enako. Kako je pa v Cerkvenjaku, pa ne vem...

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

Lojze07

Ker ne vem, kje bi to vprašal, sprašujem tukaj: ko nabirate golobice, nabirate samo njihove klobuke ali so nemara uporabni tudi zdravi beti? Če so - kako? V nekem receptu sem zasledil, da so menda uporabni v golažu ali nekaj takega...

Že vnaprej hvala za morebiten odgovor oz. odgovore.

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

slavko

Pri golobici lahko uporabite vse dele gobe, če so čvrsti.

Velikokrat se zgodi, da je bet puhel, ali pa črviv; takrat seveda ni več uporaben. Večina pred uporabo golobicam olupi kožo s klobuka. Koža včasih greni, ali pa povzroči, da so gobe bolj sluzaste.

Velja, da je v klobuku več koristnih snovi kot v betu. Nekateri čvrste bete uporabijo za polnjenje, bodisi gobic, mesa, rib, lignjev....

Mlade golobice, ki imajo še skoraj zaprte klobuke, so primerne za vlaganje. Večje pa za žar, ali pa za paniranje. Posebno okusne so gobe v pivskem testu - velja poskusiti, ne bo vam žal.

Lep pozdrav,
Slavko

Lojze07

Hvala, g. Slavko, za podroben odgovor. Se mi že cedijo sline...  ;D

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.