Nabiranje na gorenjskem

Začel/a gobarja, 28 Julij 2011, 12:44

Prejšnja tema - Naslednja tema

Tinchy

Jst bom vzela v gmajno cisterno pa šlauf in veliko vode,pa si bom svoj teren fajn zalila,pa bom sam jst jurčke nabirala.

In jeseni ko bo že veliko listja po tleh bom šla kr s pihalnikom za listje v gmajno,pa se bojo jurčki kr sami kazal.In naslednji dan bom takoj v cajtngih :)

Mal za šalo

rajc0028

Tinca - če bi spal doma ne pa na Pokljuk (v koč brez štoma) bi ti z veseljem kaj na forum dal, tako pa sm sam sliku in dons dal gor.
Mi smo šli danes domov ker je res suša saj se vid na sliki da so klobuki kar mal hrapav in ne napet tako kot so bil prva dva dni pa tud črviv so začel ratvat.
Je pa res kar praviš da odspod ni blo gob ker smo ogromno ljudi vidli z napol praznimi košarami - in to vse dni.
PS
Ko boš harala s pihalnikom javi da bom jaz za tabo pobiru da se teb ne bo treba sklanjat.

alenka

hojla vsem, bila sem 14 dni na Pokljuki, kamor hodim že cca 50 let na dopust. kaj takega, kar se letos gor dogaja pa še ne. v gozdu ni NIČ. tu pa tam kašna golobica posušena, da sploh ne veš kaj je, mogoče kje kakšna lisička - mala suha. v prvem tednu to je od 26.8. do 6.9. si še kje po pomoti našel kakšnega jurčka revček je bil brez vode po klobuku od suše kar siv. tako, da začetek avgusta je bil obetaven zdaj pa to kar je. Bojim se, da je za letos konec, kaj bo pa drugo leto pa ne vem  - micelij ??? - kaj se je z njim zgodilo zaradi suše. ??? :-[ ??? pa lep pozdrav vsem

jazzz

alenka zelo dobro vprasanje kaj se zgodo z micelji,to bo pa vedel nas veliki strokovnjak Slavko.

lp jure

slavko

Vsi veste za pregovor - raste kot goba po dežju.

Že od nekdaj je tako znano, da je za dobro rast gob potrebna vlaga. Dodatno je pomembna še temperatura in ta kombinacija določa kakšna bo letina. Nekateri verjamejo še v položaj lune itd.

Letošnji september je nenavadno suh in vroč, kot običajno velja za konec julija ali začetek avgusta. Temu primerna je tudi rast gob. Ko bodo gozdovi dobro namočeni in temperatura primerna, bo tudi rast gob boljša.

Zakaj podgobje (micelij) tako nujno potrebuje vlago?

Pri prehranjevanju se prebavni encimi iz celic podgobja zlijejo v okolje, kjer se prehranske molekule poenostavijo. Prebavljene snovi iz okolja se nato vsrkajo skozi celične stene nazaj v podgobje, kot vodna raztopina. Če torej ni dovolj vlage, se ta proces ustavi.

Lep pozdrav,
Slavko

alenka

Slavko hvala za odgovor in upam, da bo res dež naredil svoje!

dverbnik

koliko časa pa traja proces, da gobe zrastejo-- recimo zdej je namočilo-- kdaj je pol smiselno iti pogledati

Lemedis

Dverbnik : Koliko časa traja ta proces je odvisno od večih dejavnikov. Ob primerni vlagi in temperaturi je lahko to 3-5 dni, če so že izoblikovani ''gumbki''. Sicer pa odvisno od skupine, ki jo nabirate saj imajo te precej različne potrebe. Tako lahko sluzavke oz. miksomicete (prim. čreslov cvet) potrebujejo le kak dan, gniloživke oz. saprofiti (prim. tintnice, mraznice, korenovke) 1-3dni, mikorizne gobe (prim. golobice, gobani), ki jih nabira največ ljudi pa tudi 7-10dni po dežju.
Pogledati lahko greste torej kadarkoli, če ne drugega sprehod in svež zrak prav dobro odtehtata morebitno manjšo bero.

lp, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

rajc0028

Upošteval sem Lukov nasvet in odšel danes na Pokljuko - na izlet  ;) po 3 urah hoje ni bilo niti enega gobana videla sva pa 2 mušnici in staro golobico.

dverbnik

bil sem v četrtek na jelovici-- našel sem 3male jurčke in nekaj lisičk- drugače pa prazen gozd

markok

Vsak dan grem s kolesom na izlet po gozdovih v okolici Domžal in Lukovice in si spotoma ogledam še moje gobarske terene.
Včeraj sem našel par miniaturnih lisičk, lepo borovo grivo, nekaj mladih golobic in večjo skupino ovčarskih lupljivk,
katere so na mojih terenih sicer zelo pogoste. Tako da se nekaj najde, le malo več časa in km je potrebno.
Drugače pa je res bolj slabo, ponekod se sploh ne vidi, da je v ponedeljek deževalo

lp Marko

dverbnik

res je to 7-10 dni -- dane sem šel na štajersko po poglejte--- v gozdu res nula-- po trvnikih pa fulllll--posebno turki--
Kapitalca z 1,4 kg pa se nism odrekel

dverbnik

Danes sem bil na jelovici--sorici---stari vrh-- idrija-škofje loka- nič... .. v gozdu ob robu smučišča kjer je rosa cel dan kar pomeni tudi senca pa sem najdu 2 jurčka in cc7 marel. 6 ur hoje

gobarja

oooo marele dja jih men hehe :) na gorenjskem je podn od podna :( ce se zapeljete na krizavce tam je malo drugot nizje dol pa niccc

McBobo

Jaz zdaj ne vem, kje drugi nabirate velike količine jurčkov, vendar sem jaz danes iz begunjskega gozda po 2 urah prinsel 3 male jurčke-ajdovčke. Eden od teh je imel bet črviv. Tako da je vse skupaj prišlo za pest narezanih jurčkov. Danes so bili za kosilo in jih več ni. O kakšnem vlaganju jurčkov pa še kar naprej sanjam.