Determiniranje 2011

Začel/a kragulj, 17 April 2011, 16:59

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Murrober #403

Na sliki je travniški kukmak (Agaricus campestris), užiten. Preverite, če je rasel v čistem okolju. Zavedati se je treba, da gobe iz tal posrkajo strupe, težke kovine in druge onesnaževalce. Pri uživanju vse te snovi prejmete v svoje telo.

Lep pozdrav,
Slavko

Lemedis

ch3ch2oh #400

Veljavno ime Galerina clavata (Velen.) Kühner ima dva sinonima : Galera clavata (Velen.) J.E. Lange in Galera fragilis var. clavata Velen.
Vrsta velja kot neužitna. Nekatere vrste iz tega rodu vsebujejo α- in β- amanitin, ki povzroča propadanje jeter. Vrsta velja sicer za zdravilno, dokazano je antitumorsko delovanje na miših (http://healing-mushrooms.net/archives/galerina-clavata.html).

lp, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

Lemedis

#407
Slavko #401
Za gobe na prvi sliki sem skoraj gotov, da niso vrbine rdečelistke (entoloma politum). Rekel bi, da gre za zajčke (lyophyllum) ne vem edino, če so zagotovo trdokožni (lyophyllum loricatum). Vrbina rdečelistka ima namreč klobuk velikosti 5mm-50mm. Gobe na sliki so imele premer klobuka tudi 10cm kar ustreza zajčkom. Rdečelistka ima v sredini ugreznjen klobuk in ima po literaturi do 1/2 klobuka nabrazdanega/nažlebičenega. Tudi to moje gobe niso imele. Lističi pri rdečelistkah so prosti pri zajčkih pa prirasli ali celo porasli po betu. Moji so bili prirasli. Bet je značilno ukrivljen. In nazadnje nikjer nisem zasledil, da bi ta rdečelistka ali katera koli druga rastla tako, da bi v enem šopu bilo po 10-15gob zraščenih v dnišču. Barva lističev je bila drug dan le v odtenkih obarvana kar potrjuje tudi opis na naši strani : TROSOVNICA: sprva bela, nato z okrastimi odtenki.
Za točno določitev bi bilo potrebno mikroskopiranje saj je zajčkov čez 40 vrst, ki so si nekateri zelo podobni.
Na drugi sliki bi lahko bila tudi katera vrsta iz rodu stožk (conocybe) ali pa kučmic (galerina). Mene najbolj spominja na vrsti galerina clavata ali galerina subclavata (Haan & Walleyn, 2002). Žal nimam vzorca za natančnejšo določitev.
Gobo na 9-i sliki, ki bi lahko bila lisasta kolesnica (lepista gilva) bom probal nabrati za mikroskopiranje.
Hvala in lep pozdrav, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

slavko

No, potem pa bodo verjetno zajčki. Bomo še te mikroskopirali, da bomo sigurni. Vseeno me malce moti barva trosnega prahu.

Ko so bili omenjeni rdeči toni, sem takoj pomislil na rdečelistke. Zamenjava zajčkov z rdečelistkami je zelo pogosta. Zato tudi obstajajo zastrupitve, ki pa nimajo tako katastrofalnih posledic kot če bi zaužili smrtno strupeno gobo. Običajno pa posamezniki, ki se zastrupijo s takimi gobami, teh niti pogledajo ne, kaj šele da bi jih jedli.

Lep pozdrav,
Slavko

rajc0028

Prosim za pomoč - zrasla na dvorišču?




Pa še eno vprašanje: Kako se imenujejo gobe ki so v začetku malo podobne dežnikom, vendar se ne odprejo do konca in čez dan ali dva začnejo postajati od roba klobuka proti sredini črne rastejo pa na obrobju travnika.

slavko

Mislim, da je na sliki poprhnjena livka (Clitocybe nebularis), pogojno užitna. Pravijo ji tudi meglenka.

Lep pozdrav,
Slavko

aljosak

#411
Pozdravljeni!

Prosim bi za determinacijo naslednjih gob. Nabrane danes v mešanem, večinoma listnatem gozdu, na nadmorski višini okoli 350 m. Goba z najtemnejšim klobukom je na prerezu močno pomodrela.

Lemedis

#412
Še nekaj koroških gobic za determiniranje.
1. Grebenasta grivača (clavulina cristata) ; iglast gozd pod smrekami.




2. Zavita širokolistka (Oudemansiella radicata) ; pretežno iglast gozd...navajen sem gob z rjavkastimi klobučki ta je precej bela, malo me moti tudi rožnat nadih lističev pri tisti gobi, ki na sliki leži.


3. Seskati dežnik (Macrolepiota mastoidea) , na travniku ob mešanem gozdu




4. Bi lahko bil to velik primerek male štorovke (Kuehneromyces mutabilis) ; par metrov stran od zgornjih dežnikov, bližje gozdu




5. Zelo specialna goba, spominja me na zaščiteno močvirsko kapico (mitrula paludosa) ; zelo vlažen štor, predvidevam da iglavca ; imam tudi vzorec za mikroskopiranje






lp, Luka



Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

Lemedis

aljosak #401
Ker ste nekatere slikali samo od spodaj ali zgoraj ni enostavno a se bom potrudil.
1. Vijolične gobe na desni strani mize so vijoličaste kolesnice (lepista nuda), užitne.
2. Gobe v zgornjem desnem kotu mize so podobne gostolistkam, morda temnolistni gostolistki (melanoleuca rasilis), užitnost neznana. Drugič slikajte iz različnih kotov.
3. V osrednjem in levem delu slike imate dežnike (macrolepiota) katero vrsto točno ste nabrali vam zgolj iz spodnje strani gobe ne morem reči. Če je pri vseh obroček premakljiv po betu so gobe užitne. Iz slike sodeč mislim, da je pri vseh.
4. Zgoraj levo na mizi je polstenka, najverjetneje datljeva polstenka (Xerocomus ferrugineus), užitna.
5. Spodaj v sredini je polstenka, podobna je rdečebetni polstenki (Xerocomus chrysenteron), užitna.

lp, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

markok

Rajc0028, gobe, katere si opisal so verjetno tintnice. Ime so dobile zaradi tega, ker goba hitro začne propadati in se spremeni v sluzasto tinto.
Obstaja več vrst in nekatere so mlade zelo dobre (npr Velika tintnica). Sedaj so dokaj pogoste.

lp Marko

jernej

Oj Luka!

2. Sigurno ni Oudemansiella. Poglej za Mycena galericulata. Zlo so namreč podobne tistim, ki sem jih jaz slikal v Cigonci.
3. Tut jaz bi določil kot M. mastoides. Bi pa mogo mikroskopirat. V literaturi je navedeno, da je kar nekaj vrst dežnikov zelo podobnih omenjenemu. Pred kratkim sem tudi jaz našel podobno vrsto ( http://www.gobe.si/Slike/MacrolepiotaMastoidea?slika=3 ) in sem ga tako določil (nisem mikroskopiral). Če maš primerek in se ti da ga mikkroskopiraj, me zanima :) .
4. Je Armillaria. Poglej A. cepistipes oz. vrste blizu tej.
5. Verjetno gre za eno izmed sluzavk.

Lp Jernej

Lemedis

Jernej hvala za nasvet glede Armillarie. Mycena galericulata me pa vedno znova preseneti. Izjemno variabilna vrsta je. Sem videl v literaturi, da je zanjo značilen ta rožnat nadih na lističih, ki mi ni šel v račun. Onega dežnika pa nimam vzorca, da bi mikroskopiral. Morda še ga najdem, saj vem kje je rastišče.
lp, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

othyka

Pozdravljeni  
Prosil bi za determinacijo gob ,ki sem jih nabral danes,
verjetno so štorovke,nisem pa popolnoma prepričan,če so
potem so verjetno pogojno užitne. Za odgovor se zahvaljujem
Lep pozdrav  ::)

Borgia

#418
Citat od: othyka dne 10 November 2011, 12:06
Pozdravljeni  
Prosil bi za determinacijo gob ,ki sem jih nabral danes,
verjetno so štorovke,nisem pa popolnoma prepričan,če so
potem so verjetno pogojno užitne. Za odgovor se zahvaljujem
Lep pozdrav  ::)

Strupena Navadna žveplenjača Hypholoma fasciculare

slavko

Othyka #417

Na sliki so navadne žveplenjače (Hypholoma fasciculare), strupene. Če jih boste pojedli, boste dobili močan gastrointestinalni sindrom, saj so strupene tudi, če jih prekuhamo. Zraven tega so zelo grenke. Torej proč z njimi. Predlagam, da jih odvržete v gozd.

Lep pozdrav,
Slavko