Determiniranje 2011

Začel/a kragulj, 17 April 2011, 16:59

Prejšnja tema - Naslednja tema

Nagi Bator

Hvala lepa.
Zdaj bi moral samo se fotra prepricat da jih je varno pripravit.
Pravi za sebe da je pri pobiranju "tradicijonalist", ker pobira samo golobice modre in zelene barve. Ceprav drugace nabira preko 30 vrst razlicnih gob.
Se iz otrostva spomnim kako mi je razlagal, da so vse golobice rdece in rdeckaste barve strupene  ;)

murrober

zdravo,
pri nas v halozah rasrejo že vse gobe razen gobanov (no razen če jih kdo vse prej pobere).
našel pa sem ta dva gobana. če se ne motim gre za rumenega gobana. trosovnica je pozelenela na pritisk, tudi ko sem klobuk narezal, je postal zelen, vendar je ob blanživranju takoj izgubil zeleno barvo in postal normalne barve.
prosim za pomoč pri determiniranju.

lp
robert m

slavko

Našli ste rumenega gobana (Boletus appendiculatus), ki je užiten. Je okusna goba in naj vas ne moti, da malce spremeni barvo.Sami ste opazili, da se pri kuhanju barva povrne.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Nagi Bator, če med gobami uspete spoznati golobice, potem naredite še en korak dlje.

Poskusite košček golobice - če peče, je neužitna, če ne peče, je užitna vrsta, ne glede na barvo klobuka.

Med neužitnimi vrstami so vse temnorjave, sluzate vrste (reče se jim grebenke), črneče in običajno manjše golobice po rasti. No, če jih boste okušali, boste sčasoma ugotovili, da je med golobicami zelo veliko užitnih vrst.

Pa še to - med golobicami ni smrtno strupenih vrst. Strupene in neužitne vrste so bolj ali manj pekoče in grenke.

Lep pozdrav,
Slavko

meganboj

pozdravljeni prosil bi za opis naslednje lisičke slike žal nimam ,trenutno obilno rastejo na pohorju so manjše od navdne lisičke so pa živo rumeno oranžne barve upam da sem dovolj povedal
lp

Lojze07

Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

meganboj

sem že našel gre za žametno lisičko
lp

Nagi Bator

Citat od: slavko dne 07 Avgust 2011, 00:33
Nagi Bator, če med gobami uspete spoznati golobice, potem naredite še en korak dlje.
Poskusite košček golobice - če peče, je neužitna, če ne peče, je užitna vrsta, ne glede na barvo klobuka.
Med neužitnimi vrstami so vse temnorjave, sluzate vrste (reče se jim grebenke), črneče in običajno manjše golobice po rasti. No, če jih boste okušali, boste sčasoma ugotovili, da je med golobicami zelo veliko užitnih vrst.
Pa še to - med golobicami ni smrtno strupenih vrst. Strupene in neužitne vrste so bolj ali manj pekoče in grenke.

Nimam problemov z dolocanjem rodu golobic, morda le z nekaterimi vrstami, ki se na prvi pogled nekoliko razlikujejo (črneča golobica in podobne). Tako da sem zacel prakticirati pokusanje, saj bi rad razsiril spekter golobic, ki jih nabiram.
Moram pa se dodati, da so bile Lešnikove golobice pripravljene za degustacijo samo na olju, z malo petrsilja, soli in popra, zelo okusne  ;)
Zal so Užitne golobice, po dveh dneh v hladilniku, izgledale prevec zdelane. Pa drugic.
Hvala Slavko za vse koristne informacije.

kragulj

Slavko pozdravljen,

moram reči, da je bilo gobarjenje na Slovaškem izredno. Veliko lepih primerkov, krasen smrekov gozd (višina 700 do 900 NMV). Gozd je bil poln različnih manjših golobic, mokaric, dežnikov, izredno veliko prašnic in seveda gobanov. Naletel sem tudi na nekaj primerkov, ki jih ne morem zanesljivo določiti. Prosim za pomoč:

1. Navadna podvihanka
2. Mladi dežnik
3. Veliko prašnic
4. Nepoznana (verjetno zaprtotrosnica)
5. Sramežljivi dežnik
6. Koprenka??

lp,
Ivan

slavko

Na prvih treh slikah so gobe pravilno opisane.

Na četrti sliki bi lahko bila močvirska kapica (Mitrula paludosa), ki je neužitna in pri nas zaščitena.

Na peti sliki so dežnički (Lepiota). Iz slike je težko ugotoviti za katero vrsto gre.

Na šesti sliki je koprenka. Zelo podobna je  pegasti koprenki (Cortinarius subvalidus), ki je užitna.

Lep pozdrav,
Slavko

Lojze07

Pozdravljeni!

Včeraj sem našel tole črno gobo - pa ne vem, kaj bi bila? Je kateri od dedecov? Je užitna?

Že vnaprej hvala za pomoč.

LP
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

Lemedis

Za dve vrsti bi prosil determinacijo.
1. Švicarski polžar ?

2. ?    Neznana vrsta, rastla je v mešanem gozdu (smreka, bukev), 400mnv., brez posebnega vonja

lp, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

Lojze07

Drugo mi deluje kot čokata žilolistka, mi smo ji rekli "vijolčna lisička" ali pa tudi "čokata lisička"... http://www.gobe.si/Slike/GomphusClavatus

A počakaj na strokovnjake...

LP
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

romar

Zdravo. Včeraj sem v gozdu zasledil ogromno (veliko več kot jurčkov) naslednjih gobanov.
Predvidevam, da gre za rumene gobane, vendar bi želel potrditev. Sliki nista najbolj kvalitetni, vendar upam, da bosta dovolj dobri.
Rastejo v listnatem gozdu, n.m. 360m. Rastejo posamično in v večjih skupinah.

slavko

Lojze07, na sliki je malce slabše viden bet, toda zdi se mi, da ste našli navadni porfirnik (Porphyrellus porphyrosporus), ki je sicer užiten, bendar zaščiten tudi po novem zakonu.

Zelo rada ta goba raste med smrekovjem. Na Pohorju ga večkrat najdemo.

Lep pozdrav,
Slavko