Determiniranje 2011

Začel/a kragulj, 17 April 2011, 16:59

Prejšnja tema - Naslednja tema

Lojze07

Citat od: slavko dne 17 November 2011, 12:07

Pogoj je, da nekaj časa ne pijete alkoholnih pijač, ker se sicer pojavi t.i. antabusni sindrom - najbolj očitna je rdečica obraza in gornjega dela telesa z občutkom vročine in glavobolom. Oči so otekle in rdeče, prav tako sluznica v žrelu in v dihalih. Bolnika sili h kašlju, poti se in težko diha, srčni utrip je pospešen. Pojavijo se motnje vida in govora ter omotičnost, v hujših primerih občutek strahu, zmedenosti in znižanje krvnega pritiska s kolapsom. Prebavnih motenj ni. Težave trajajo kratek čas in se ponovijo še v nekaj naslednjih dneh pri vsaki ponovni dovolj veliki količini alkohola. Podobni simptomi so značilni tudi za alkoholiziranost.

Lep pozdrav,
Slavko

Pozdravljen, g. Slavko.

Ob tem vašem odgovoru se mi poraja kar nekaj vprašanj.

1. Kaj pomeni "nekaj časa" ne pijete alkoholnih pijač? Za koliko časa gre? Se da to pri posameznih vrstah natančneje določiti?

2. Ali nemara isto ali vsaj podobno velja za uživanje marel, pa svinjskih gobanov oz. noroglavk? Tudi pri njih sem zasledil, da ni dobro piti alkohola, kadar jih uživamo...

3. Lahko napišete za katere pogojno užitne gobe velja prav ta pogoj? Doslej sem namreč mislil, da je bolj ali manj edini pogoj za užitnost pogojno užitnih gob samo to, da jih prekuhamo...

4. In kaj pomeni "dovolj velika količina alkohola"? Je to kozarček vina pri kosilu? Pol litra, liter??? Res me zanima...

Vse dobro in lep megleni dan še naprej.

LP

Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

slavko

1. Čas je težko določiti zelo natančno, ker ima vsako telo svoje specifičnosti. Običajno poteka sindrom brez težav, če en dan pred jedjo in en dan po jedi ne pijemo alkoholnih pijač.
2. Nasploh ni dobro po gobjih jedeh uživati preveč alkoholnih pijač, posebej žganih pijač ne. Kakšen brizganec ali kozarec piva ni škodljiv.
3. Antabusni sindrom povzročajo naslednje bolj poznane vrste gob:
- prava tintnica (Coprinus atramentarius),
- sljudnata tintnica (Coprinus micaceus),
- betičasta livka (Clitocybe clavipes).
4. Omenjene gobe so prav okusne užitne gobe, če pa jih uživamo hkrati z alkoholom, kadar je v krvi najmanj 0,15 promila etilnega alkohola, se v 3-16 urah po obroku tintnic razvijejo znamenja zastrupitve.Takšna količina alkohola je v krvi po zaužitju 1 dcl vina ali po 2 dcl piva.

Lep pozdrav,
Slavko

Lojze07

Hvala za odgovor.

LP


Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

slavko

Zdi se mi, da gobe na sliki rastejo na hrastu. Če je tako, potem mislim, da ste slikali dobove mraznice (Armillaria tabescens), pogojno užitna.

Lep pozdrav,
Slavko

othyka

Za odgovor se g. Slavko najlepše zahvaljujem,jih ne bom pripravljal,
bom pa zato raje kakšnega spil brez gob. ::)
Lep pozdrav
Otmar

Lojze07

#470
Je to citronasta mušnica? Ali nemara zelena?
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

Lojze07

Pa tale? Je snežka ali ni?
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

Lojze07

#472
Dežnik, a kateri, obroček je bil gibljiv. Klobuček velik približno 7 cm.
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

Lojze07

Žveplenjača, navadna ali opečnata? Po čem ju ločite?
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

Lojze07

Tole pa poznam.  ;D
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

slavko

Lojze07 #470

Na sliki je citronasta mušnica (Amanita citrina), pogojno užitna. Tisti, ki so jo jedli pravijo, da ima okus po kislem zelju. Podoben je vonj. Zelena mušnica praviloma nima krpic na klobuku. Citronasta mušnica pa ima krpice malce umazane bele barve, ali pa nekoliko rjavkaste barve. Tudi nepravilnih povezanih oblik so in ne take oblike kot pri rdeči mušnici.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Lojze07 #471

Na sliki je bolj star primerek zimske kolobarnice (Tricholoma portentosum), užitna. Rečejo ji tudi sivka, snežka, sirotica...

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Lojze07 #472

Na sliki je verjetno sramežljivi dežnik (Macrolepiota permixta), užiten. Gibljiv obroček je zanesljiv znak za dežnike. Na razstavah in po mikroskopiranju ugotavljamo, da je večina najdenih dežnikov vrste sramežljivi dežnik.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Lojze07 #473

Na sliki do opečnate žveplenjače (Hypholoma sublateritium), pogojno užitne. Navadna žveplenjača ima rumeno meso, ki močno greni. Lističi so rumene do rumeno zelene barve, ko je goba stara. Barva klobuka je žveplene barve, z rjavim temenom. Tudi opečnata žveplenjača greni, vendar ne tako močno. Lističi pa so s starostjo vse bolj črne barve. Klobuk ima opečnata žveplenjača podobne barve kot opeka - zato so jo tudi tako poimenovali. Tisti, ki so jo jedli pravijo, da po prekuhanju odlijejo vodo. Potem skoraj ne greni več. Sam je še nisem poskusil.

Lep pozdrav,
Slavko

Lojze07

G. Slavko, hvala za vse odgovore.

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.