Determiniranje 2011

Začel/a kragulj, 17 April 2011, 16:59

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

lojze07, Odgovori #115, na sliki ni najbolj vidna struktura pod klobukom. Goba je sicer najbolj podobna rumenemu ježku (Hydnum repandum), užiten, ali pa zraščenemu mesnatovcu (Albatrellus confluens), užitna.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

kragulj, Odgovor #113, mušnica na slikah je rdečkasta mušnica (Amanita rubescens), pogojno užitna, ki pa jo je napadla neka nižja vrsta gliv in je zato nekoliko spremenjena.

Na sliki za mušnicami je žlahtni ded (Leccinum crocipodium), užiten, zaščiten tudi z novim zakonom.

Na zadnji sliki pa je ena od mlečnic (Lactarius), vendar je težko določiti katera, ker ni slika zgornejga dela klobuka.

Lep pozdrav,
Slavko

kragulj

Slavko, hvala za vse determinacije.
lp,
Ivan

matej03

Slavko, najlepsa hvala za odgovor. Tisti kup gob, ne disi po repi, in tudi barva je cudna na sliki, ki sem jo poslal. Tako da podajam novo sliko iz drugega profila.

Sem pa tudi danes sel po gobe in sicer sem se podal severno od bresternice. Neverjeten klanec. Pozabil sem pa s seboj fotoaparat, tako da so spet kasnejse slike. Nasel sem vsaj pomoje naslednje gobe.

Slika 1: Domnevni zajcki?
Slika 2: Zametna podvihanka
Slika 3: Modrikasta golobica
Slika 4: Zelenkasta golobica?? ta mi povzroca tezave
Slika 5: Zelenkasta golobica


kragulj

Slavko pozdravljen,
zanima me kakšna korenovka ali kakšna druga goba je na fotki 1, pošiljam pa tudi fotko zelene mušnice, ki jih je bilo v gozdu kar nekaj, največkrat v skupini.

lp,
Ivan

kragulj

Slavko, morda ni korenovka, podobna se mi zdi grmovnati polževki???, pa tudi ena od prejšnjih gob (pšenična koprenka) mi po fotografijah na vaši spletni strani ni najbolj podobna??? Bi lahko bila tudi to kakšna polževka?
lp,
Ivan

slavko

matej03 Odgovor #123, gobe na prvi sliki so s tega zornega kota že bolj podobni zajčkom (Lyophyllum). Meni se zdi, da so zajčki sive barve, zato sklepam, da gre za sive zajčke (Lyophyllum fumosum), ki so užitni.

Na splošno je treba pri zajčkih opazovati barvo lističev pod klobukom. Zajčki imajo sivkast trosni prah in takšna je tudi barva lističev. Zamenjamo jih lahko s strupenimi rdečelistkami (Entoloma), ki pa imajo rdečkast trosni prah. Včasih se barva lističev opazi šele po enem ali dveh dneh, zato je smiselno, da gobe tako dolgo pustite v hladilniku, če niste sigurni.

Druge vrste gob so pravilno določene.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

kragulj Odgovor #124 , polževke (Hygrophorus) imajo nekoliko redkejše in bolj debele lističe. Na prvi sliki se lističev ne vidi najboljše.

Če so lističi gosti, bi lahko bila tudi korenasta medlenka (Hebeloma radicosum), neužitna. Ampak mislim, da ste našli polževko.

Lep pozdrav,
Slavko

dras

Pozdravljeni,

ker nisem ravno izkušen bi vas prosil za potrditev, menim da sta spodnji gobi ena izmed vrst dedov, katera vrsta pa ne vem.

slike so nažalost malo slabše. Veliki sta 5 in 10 cm, na prerezu beta sta počrneli.




slavko

Na slikah je hrastov turek (Leccinum quercinum), užiten. Nekatere moti, ker na zraku meso potemni.

Lep pozdrav,
Slavko

dras

Hvala lepa za odgovor!

izkoristim priliko in vprašam še za ene gobice, ki sem jih nabral natanko pred mesecem dni, poslikal, vendar pozabil objaviti na forumu. Gobe so bile izredno čvrste, visoke do 8 cm. Goričko, 350 mnv, mešani gozd.

LP

slavko

Gobe na slikah so sočne mlečnice (Lactarius volemus), užitne.

Nekateri te gobe obožujejo in pravijo, da imajo okus po dimljenih ribah. Ko gobo ranite, pricurlja iz ranjenega dela bel mleček, ki je pri tej vrsti gob precej obilen.

Predlagam, da gobe pripravite na žaru - ko je žar primerno segret, nanj dajte klobuke očiščenih gob. Bete od klobukov odstranite tik preden jih daste na žar. Gobe malce posolite in ko tekočina izpari jih popečete še po drugi strani.

Lep pozdrav,
Slavko

kragulj

Slavko pozdravljen,

je na fotki morda prožna lupljivka ali kakšna polstenka???

lp,
Ivan


slavko

Na sliki je navadna polstenka (Xerocomus subtomentosus), užitna.

Lep pozdrav,
Slavko

andreas

Pozdravljeni, prilagam slike z gobicami, za katere prosim potrditev pravilne vrste golobic in sicer so po mojem modrikaste in zelenkaste.

slika 1: zelenkasta golobica:

slika 2: modrikasta golobica:

slika 3: zelenkasta golobica:

slika 4. spet oba primerka, samo manjsa :


Hvala, andreja