Spomladanske gobe

Začel/a klavir, 01 Marec 2011, 13:57

Prejšnja tema - Naslednja tema

Martin

 ;D

pozdravljeni

Včeraj sva z punco šla v gozd preverit za mavrahe in bila sva presenečena.Našla sva 5,lepih maurahov super, s tem se je za mene uradno začela gobarska sezona2011.In tako hitro še jih nisem našel lani sem jih našel 22.4 seveda smo jih hitro popapcali.Z jajčkami so super

tud poslikal sem jih kot je v moji navadi.a naložil bom slike zvečer.

Lp martin


Martin

 :o
Evo obljubljene slikcev od včeraj.
upam,da bodo zdaj po dežju ki ga napovedujejo še bol pognali.

Lp
Martin

Pa veliko gobarske sreče :P

sasok

Zdravo

Martin ali lahko poveš na katerem področju in kakšnem terenu si našel mavrahe?
Jaz sem včeraj prehodil kar doberšen del terena ob Kolpi, pa nisem našel nič :-X

Lp Sašo

Martin

pozdrav

Sasok maurahe sem nabiral v okolici Šentilja v mojih krajih.Teran pa je bol kot obroba gozda kjer raste tud dost divjega česna .

Sem pa danes spet iskal maurahe tu v mojih krajih in spet sem naletel na nekaj mladih primerkov.Nekaj jih je rastlo v čistem divjem česnu,nekaj pa na robu gozda bol na takšni peščeni podlagi.Seveda sem spet poslikal slike bom naložil zvečer se tud lepo vidi česnov teren. ::)
Ta dež je prišel ravno pravi čas,ker je v gozdu že kar precej suho.Ponovno grem iskat maurahe v nedeljo,komaj že čakam.

Lp
martin

Martin

 :o
evo moje obljubljene slikce od dans.So bol slabše kvalitete a bolše to kot nič.

pa lep gobarski pozdrav

Martin

sasok

Živjo

Martin, hvala za nasvet. Bom šel v nedeljo pogledat na teren, kjer raste čemaž.
Če bo kaj, pošljem kako sliko.

lp
Sašo

Martin

pozdrav

Zanima me,če ste nabirali dans v Čakovcu mavrahe kakšna je bila kaj situacija.
Sašo ti pa kar prilimaj kako sliko ja .Tud jaz grem jutri spet v gošo ampak sem malo skeptičen.Mislim,da je zdaj blo mal premrzlo ampak pustimo se presenetit.

Pa lep gobarski pozdrav ;)

Lemedis

Gobarjenje danes je bilo kar se mavrahov tiče dokaj skromno z naše strani. Vrstno zadovoljivo - našli smo 29 različnih vrst, kar je za Smrčkijado dobro. Posebnost je bila danes majniška lepoglavka, ki pa je bila prinešena iz Istre.
Teren je bil precej suh kar je verjeten razlog, da smo mavrahov našli le za vzorec. Hrvati so jih sicer imeli nekaj več a vprašanje kje in kdaj so oni nabirali. Tudi lesnih gob je v gozdu zelo malo kar nas je malce presenetilo.

lp, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

Martin

pozdrav
Dans sem gobaril na istih terenih kot prejšni teden.Ampak dans nisem našel niti enega mavraha,no saj tak sem tud pričakoval.Kajti vreme je bilo prehladno mislim pa,da bom imel naslednji vikend več sreče.

Pa lep gobarski pozdrav
;D
Martin

klavir

Nekaj utrinkov iz letošnje sezone smrčkov - za lepše velikonočne praznike. Slike so nastale med 14. in 23. aprilom, v celoti na različnih lokacijah ob Dravi, pri nas med Mariborom in Ptujem ter na Hrvaškem ob Varaždinskem jezeru.

Pa prijeten ogled...














Šilasti kapičar. Tudi teh je nekaj zraslo...


Črni smrčki - na tej in spodnji sliki (Morchella elata). Tudi ti se gredo skrivalnice ob reki Dravi - vem le za eno mesto, do katerega se je treba priplaziti po trebuhu skozi goščo, nato pa se kar sipljejo...










Aranžma varaždinskih smrčkov...




kragulj

Krasna najdba. Upam, da še ni sezone smrčkov konec, saj še mi letos ni uspelo nobenega najti...
lp,

Martin

pozdrav

Super najdba Klavir res so lepe fotke.Upam,da še bom sam tud našel kakšnega smrčka je pa v gozdu in nasploh suho,ko poper. Ampak gozdovi so vseeno v polnem zagonu,in nebo dolgo,ko bomo pričeli poročat o prvih lisičkah in poletnih gobanih. ;D

lp martin

kragulj

v torek 9.5.bi naj bilo vabljeno predavanje. Kaj pomeni vabljeno, ali lahko pridemo vsi člani društva?
Ali je predvanje v ponedeljek, ker je 9. maj v ponedeljek???

lp,
Ivan

klavir

Mislim, da vabljeno predavanje pomeni samo to, da predavatelj ni iz naših vrst. Vsekakor pa lahko pridemo vsi.

Mimogrede, kar se tiče smrčkov, so bili letos vsi do zadnjega črvivi. Navadno take gobe vržemo vstran, pri takšni delikatesi pa to ne gre. Zato predlog, kako se da opraviti "fazo razčrvičenja", kar lahko poteka tako, da smrčke vzdolžno prerežemo in jih namočimo v vodo za pet minut. To ponovimo še dvakrat s svežo vodo. Najbolje je, če to storimo na prostem, saj bodo iz posode po hitrem postopku začeli lesti črvi. - Po končanem postopku ne bo v smrčkih (skoraj) nobenega črva več, kar pa ostane, pa tako ni strupeno in ne vpliva na okus.

Pa dober tek  :-X

slavko

#29
Vabljeno predavanje pomeni, da o gobah predava vabljen predavatelj, ki ni član našega društva. Omenjen je dr. Alojz Boh, ki še ni potrdil predavanja. Druga varianta je Neven Matočec iz Zagreba, vrhunski strokovnjak za zaprtotrosnice (Askomicete).

Lep pozdrav,
Slavko