Spomladanske gobe

Začel/a klavir, 01 Marec 2011, 13:57

Prejšnja tema - Naslednja tema

klavir

Pozdravljeni, prihaja najlepši čas v letu...

Zato odpiram temo, v kateri se lahko pomenkujemo in določujemo preštevilne vrste spomladanskih gliv ter med njimi tudi tiste najbolj zanimive za letni čas, ki prihaja. - Najprej bodo seveda začele rasti marčne polževke (marčnice) in smrekove ter druge storževke, ob koncu meseca v lokah češki hrčkovci, v začetku aprila bomo lahko občasno videvali v gozdu hrčke in nato proti koncu aprila tudi najbolj zaželene smrčke ter njim poodobne kapičarje in smrčkovce. Nato bomo v maju vstopali na vse bolj visoke lege, kjer lahko tudi najdemo večino spomladanskih gob, le da nekoliko kasneje.     

Bila so leta, ko smo že čisto na začetku marca ali pa celo še kak teden prej lahko nabrali prve marčnice, vendar letos ni takšno leto. Treba bo še počakati na prvo pravo pomladansko otoplitev (vsaj 10 - 15 stopinj podnevi), da bodo gobe lahko pričele razvijati svoje podgobje, in se bomo nato v kakšnem tednu, dveh razveselili prvih pomladanskih gobic.

Spoštovani gobarji z Goričkega in vsi, ki tam gobarite!

Ko boste v vrtincu veselja našli letošnje prve marčnice, jih malo poslikajte ter objavite na forumu kratko obvestilce, da so prve gobe letošnje pomladi pričele z rastjo. Tako bomo drugi, ki smo nekoliko bolj oddaljeni, vedeli, kdaj se odpraviti v tiste konce...

Hvala

tdk

Prijeten gobarski oz. zimski pozdrav z Goričkega!

Pošteno povedano komaj čakam začetek gobarske sezone. Lani sem prvič nabiral marčevke; zame osebno poleg zimske kolobarnice najboljša gora. Lani sem marčevk nabral kar veliko; našel tudi nekaj dobrih rastišč; upam, da jih bom tam nabiral tudi letos oz. kmalu.
Ko bodo vremenski pogoji ugodnejši bom seveda preveril kako je z rastjo...seveda sporočim na forum.

lp tdk

Martin

Lep gobarsko zimski pozdrav tud od mene

Tako je, prihaja čas ,ki sem ga že težko pričakoval.Pomlad in z njo letošnja gobarska sezona :laugh: :police:.
Komaj že čakam prve gobice,no jaz marčevk ne nabiram jih ne poznam. Veselim pa se prvih mavrahov. Če se spomnim lanske sezone je bila za mene kar dobra.Našel sem si tud nekaj novih gobarskih terenov kjer bom letos spet gobaril.In kot je v moji navadi poročal o rezultatih seveda z slikami.Tako pozivam tud vse gobarje,da poslikate vaše bere in poročate na forum in delite veselje z nami.

Lani sem bil kar aktivn kar se tiče gobarjenja in nasploh po gozdu.
Vsi pa vemo,da se bodo zdaj začeli kupičit tud odpadki po in ob gozdovih.Žalostno je o tem pisat a lani sem opazil zelo zelo veliko odpadkov vrženih na novo.Seveda upam,da jih letos nebom našel toliko.

Vsak gobar ali pohodnik naj se zamisli in gozd pusti za sabo čist in neoničen.Le tako bomo še lahko dolgo hodili po zdravih gozdovih in uživali ob nabiranju njihovih plodov.

Lp Martin


JANEZ L

Lp!

Po zimskem spanju, se tudi sam zopet oglašam in javljam na dolžnost. Komaj čakam prvih gob, sam marčevk še nisem nabiral, a če bo sreča mila jih bom poskusil letos... Kakšen nasvet za okolico Radovljice, kje bi vtaknil svoj nos in kakšno marčevko staknil...? :angel:

Lovski zdravo
Janez L


...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti ni greh...

klavir

V petek smo šli na Goričko v moje gozdove ob madžarski meji pogledat, ali je kaj marčnic. Hodili smo skoraj cel dan in našli le tri kupčke rastočih marčnih polževk. Ni še pravi višek sezone, ampak zahvaljujoč velikim, odraslim primerkom, smo kljub temu domov prinesli približno kilogram teh gob... Seveda pa mi ni treba posebej poudarjati, kako okusne so bile...









kragulj

Pozdravljen,

tudi jaz sem bil včeraj malo na Goričkem ampak na žalost niti ene marčevke, sem pa danes nabral čemaž...

lp,
Ivan

klavir

Danes sem pa šel k Dravi iskat zgodnje mavrahe (Verpa bohemica) in sem jih nekaj tudi našel.

Žal pa so z močnim redčenjem obrežne loke ter sistemom vlačnih poti močno poškodovali eno od rastišč. Seveda imajo lastniki zemljišč to pravico, vendar gre na škodo že tako redkih rastišč teh gob, da še bolj izginjajo. Še enkrat ponavljam, pravilno nabiranje gob ne ogroža, največ hudega jim lahko povzročimo prav z izginjanjem njihovih habitatov, posebej če je neka vrsta glive, kot na primer Verpa bohemica, vezana na neke bolj specifične rastne pogoje, kar pomeni, da je že po naravni poti nekoliko redkejša. - Gre za idejo, ki je v zadnjem času spet bolj živa, da bi "nekoristne močvare" ob rekah spremenili v urbana ali vsaj polurbana oziroma obdelovalna ter intenzivno rekreacijska zemljišča (v kolikor jih še nismo), saj se bomo z moderno tehnologijo v prihodnosti lahko zmeraj učinkoviteje branili pred rečnimi poplavami. Pred apetiti moderne dobe bi morala ščititi razglasitev ogroženega območja za zavarovano območje narave, kar je v tem primeru tudi bilo storjeno. Upajmo, da bo tudi razvoj dogodkov sledil tej smeri, saj gre končno za območje, bogato tako z edinstveno floro in favno, kot nenazadnje tudi s svetom gliv.  


Škrlatna čašica (Sarcoscypha coccinea)






klavir

#7
Marčnice rasejo ko nore!

Danes smo jih na Goričkem ob madžarski meji na stari lokaciji izpred dveh tednov nabrali cele tri košare, kar je sploh naša največja enkratna bera doslej (v izogib nesporazumom naj navedem, da je gobarilo več članov družine).

Tokrat skoraj ni bilo dela gozda, kjer ne bi našli kakšnega večjega ali manjšega kupčka gob, navadno skritega pod listjem ali iglicami, ki so bile zato dvignjene. Kljub precejšnji suši v Prekmurju so nekateri primerki zrasli res do skoraj orjaške velikosti. Glede na sedanjo rast bi lahko rekli, da bodo marčnice najbrž dokaj intenzivno rasle vsaj še teden dni, če ne več in ta čas lahko gobarji vsekakor še izrabimo...

Pa prijetno nabiranje tudi drugim...









tdk

Tudi sam sem se danes za dobri dve uri odpravil iskat marčevke. Sicer sem bil v gozdu pred 10 dnevi;takrat nobene marčevke. Tudi današnja bera ni kaj posebnega; nekaj malega v košari. Je pa suho kot poper. Na Goričkem je pred nekaj minutami pričelo deževati; a le za vzorec;sedaj pa piha kar močan severni veter. Bom šel ta teden še pogledat;upam, da bo več sreče kot danes. Je pa zelo prijeten sprehod po gozdu kljub skromni beri; za juho pa bo:)

lp tdk

Martin

pozdravljeni.

Končno malo deža in mislim,da bodo po tem dežju pričeli rastit tud mavrahi.Za kak teden ali dva bom šel malo preverit kaj se dogaja.
Lani sem jih našel 22.4 in to zelo lepe upam,da bo letos tud kaj sreče z mavrahi. ;)


lp
Martin

klavir

#10
Martin, smrčkov še ni, navadno rasejo v drugi polovici aprila. Trenutno se še da dobiti zgodnje mavrahe (Verpa bohemica), ki uspevajo na podobnih lokacijah kot užitni smrčki, vendar približno mesec dni prej, navadno v zadnjem tednu marca in prvem tednu aprila, ne dalje. So prav zelo okusni, tudi po okusu spominjajo na smrčke.



Ker so skoraj vedno omejeni na rastišča velikosti največ deset krat deset metrov, jih je prav težko najti, vendar so po rastišču zmeraj zelo na gosto razraščeni. Mimogrede, na rastiščih, ki jih poznam, jih nabiram že več let in ni videti, da bi jim to škodilo, v novem rdečem seznamu gliv Slovenije pa so vendarle že navedeni pod določeno oznako ogroženosti. Vendar zaenkrat še ni urejena kaznovalna politika po novem seznamu, temveč po starem, ko pa bo, pa teh gob najbrž ne bomo smeli več nabirati (tako je že na Hrvaškem, kjer ne smejo nabirati niti marčnic). Seveda pa neprimerno večjo škodo povzroči tisti (kar se je letos zgodilo), ki točno po sredi rastišča potegne novo oskrbovalno vlačno pot, okoli pa razmeče velike kupe vej in debel. No, saj o tem sem že pisal. Čeprav je tisto rastišče močno poškodovano, gobe še uspevajo na obeh straneh poti ter tam, kjer ni preveč nametanega dračja. - Zavedati se moramo, da se bodo češki hrčkovci in podobne redke spomladanske zaprtotrosnice ohranili le v primeru, če jim bomo pustili dovolj obrežnih lok in svetlih listnatih gozdov, v katerih najrajši rastejo ter vsakoletno ohranjajo svoja rastišča.

Martin

pozdrav

Ja Klavir te gobe tud nabiram mi jim pravimo roreki,super so z jajčko .Slični so z mavrahi ampak vseeno grem za 14.dni preverit za mavrahe kajti tud lani sem jih našel ob takšnem času.Seveda pa ima velik vpliv vreme.

In ne pozabimo gobice se morajo čistit tam,kjer se jih najde.Gozdc pa mora za nami ostat čist in neuničen.

Lp martin


slika je lanska od 22.4.

tdk

Včeraj popoldne sem se odpravil pogledat kako je kaj z marčevkami.In bera zelo solidna;dobre pol košare sem jih nabral.Sem pa našel kar precej sledi,da je nekdo verjetno dopoldne tudi nabiral marčevke.Ta teden imam še plan iti pogledat in iskat meni najljubše gobe...edini problem je,ker so tako skrite in jih je kar teško opazit :(

lp tdk

klavir

#13
Tdk, možno, da je res še kdo pobiral marčnice na tistem rastišču, lahko pa da so bile samo srne. Te imajo marčnice tudi zelo rade. Tako sem danes, pa že zadnjič, videl kar precej posmukanih marčnic. Je pa bilo tokrat že nekaj prestarih gob, zato mislim, da bo letošnje pomladi, vsaj kar se tiče marčnic, počasi konec. Sam ne bom več šel na Goričko, ker je iz Maribora daleč, sem bil že štirikrat (pa tudi gob imamo več ko dovolj). Dvakrat smo šli na mojo lokacijo ob madžarski meji, kjer so bere marčnic res neverjetne; dvakrat pa v gozdove okoli Grada, tudi tam je bila vsakič po ena košara marčnic. Zadnja ravno danes...

Mimogrede še to: že vsaj tri leta gobarji, ki nismo iz Prekmurja, opažamo, da marčnice v drugih predelih Slovenije skorajda več ne rasejo. Taka so tudi poročila iz nekaterih gobarskih društev, ki konec marca organizirajo nabiranje teh gob. Še pred slabim desetletjem se je dalo nabrati kar zelo veliko marčnih polževk tako v Slovenskih goricah, kjer so rasle dokaj razprostranjeno. Pa v gozdovih okoli Urbana, v okolici Slovenske Bistrice, ob planinskih poteh nad Celjem, na kraških planotah južno od ljubljanskega barja in tako dalje. - Tudi sam letos nisem našel niti ene marčnice izven Goričkega, čeprav sem jih iskal tudi drugod (že lani pa le za dober vzorec)...

P.S.: Slavko, hvala za nasvet, da naj za marčnicami gobarim v okolici Grada...


tdk

No zadeva danes je takšna:

Popoldne sem bil za dobri dve uri v gozdu;okolica Grada,našel spet dobre pol košare marčnic;je pa res da so sami veliki primerki;nobene majhne oz. mlade marčevke kar bi lahko pomenilo začetek konca rasti marčevk.
Sem pa našel nekaj posmukanih gnezd marčevk(srne); sem pa slišal da jih uživajo tudi divje svinje.Se pa seveda lepo razloči ali so posmukane ali pobrane od gobarjev čeprav so sledi čiščenja gob zakrite z listjem...in tam poleg navadno ostane kakšna ali več marčevk za pobrat.
Sem pa našel in seveda pustil dva pomladna hrčka;tu sem bral tudi nekaj o mavrahih;zanimivo da pa te gobe v živo še nisem videl ali našel.
No pa še malo o marčevkah; lansko leto je bilo precej bolj obilno glede bere;morda bodo rasle intenzivneje spet ob morebitnem dežju;v gozdu je sicer precej suho;vendar je pod listjem po moje dovolj vlage.Vseeno pa upam in si želim da se klavirjeva pesimistična napoved glede rasti marčevk ne bo uresničila...ker potem ne vem kaj nabirat na Goričkem do razcveta gobarske sezone...pa lep gobarski pozdrav z Goričkega;in upam,da katerega gobarja z desne strani Mure spoznam na delu v gozdu:);in kakšno rečeva.

lp tdk