identifikacija 7

Začel/a kragulj, 08 September 2010, 21:40

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

# reply 12, od zgoraj navzdol:

- zimska kolobarnica (Tricholoma portentosum), užitna.
- verjetno suha polževka (Hygrophorus penarius), užitna.
- pekoča kolobarnica (Tricholoma virgatum), strupena.
- na naslednji sliki je brez dvoma tintnica; mislim, da je bil klobuk sive barve, zato bi lahko bila prava tintnica (Coprinus atramentarius), pogojno užitna. Strupena, če ob jedi uživate alkohol!
- pekoča kolobarnica (Tricholoma virgatum), strupena.
- lijasta lisička (Cantharellus tubaeformis), užitna.

Lep pozdrav,
Slavko

kragulj

g. Slavko,

lepo se zahvaljujem za obširen opis in determinacijo.

lp,

Ivan

kragulj

Pozdravljeni g. Slavko,

zanima me, če sme pravilno določil trojčke, ki sem jih našel?

lp,

Ivan

kragulj

Še ena, ki je ne znam določiti.

lp,

Ivan

slavko

Peščeno lupljivko ste določili pravilno, na drugih slikah pa je pesniška polževka (Hygrophorus poetarum), užitna.

Lep pozdrav,
Slavko

kragulj

Slavko pozdravljen,

pošiljam fotografije dveh gob, ki jih ne znam točno določiti.

1. Rdeča goba;raste na Goričkem na kupu dokaj sveže zemlje, ki je nastalo ob izruvanem drevesu. Listi zo zelo krhki...

2. Siva goba: raste v zelo velikih skupinah (v šopih). Lahko bi bila prstena kolobarnica, vendar  nisem siguren. V naslednjih dneh jih bom še šel enkrat pogledat. Na kaj naj bom še bolj pozoren, da bi jo pravilno določil?

lp,

tdk

kragulj....na spodnjih slikah so gobe,ki jih je na Goričkem res obilo;sicer jih tocno ne poznam,malenkost so podobne sivkam...morda so milnate ali celo stenične kolobarnice...bo Slavko sigurno vedel

lp tdk

slavko

Na prvih dveh slikah je oranžna latvica (Aleuria aurantia), užitna.

Na ostalih slikah pa mislim, da je pekoča kolobarnica (Tricholoma virgatum), neužitna. Na slikah se vidi, da imajo nekatere gobe izrazito grbico, kar je značilno za to vrsto.

Če boste preverjali na rastišču - pekoča kolobarnica je grenkega okusa. Če jo žvečite dalj časa, pa postane zelo pekoča. S pokušanjem boste izločili vse grenke in pekoče vrste. Zato pa morate dobro spoznati pegasto kolobarnico (Tricholoma pardinum), ki je milega okusa in vonja. Je edina od kolobarnic s takimi lastnostmi, ki je strupena.

Lep pozdrav,
Slavko

kragulj

Spet nekaj za prepoznat...

Na prvih dveh mislim, da gre ze kakšen dežnik - obuti dežniček? (premer klobuka je cca 5 do 7 cm)
Na tretji je verjetno jesenski loputar
Na četrti je meni nepoznana (raste v skupini , zelo nizka, premera kakšne 3 cm)
Na peti kakšna polževka?
Na zadnji pa star jesenski loputar ali kaj drugega?

lp,

kragulj

Preveril sem rastišče in še enkrat situacijo glede včerajšnjega povpraševanja.

Pri navedenih fotografijah gre za prsteno kolobarnico. Sem jih poskusil (ne pečejo), bet ima na sredini luknjo je votel, so dosti bolj belkaste barve od pekoče, ki pa sem jo našel na sosednjem rastišču (nekaj metrov vstran). Pošiljam še enkrat fotografije, ki pa mi niso najbolje uspele...

Prve tri fotografije so po moji oceni prstene kolobarnice, zadnji dve pa pekoči kolobarnici.
Zadnji dve ob pokušanju pogrenita in tudi kar močno pečeta...

lp,

slavko

Replay #23, od zgoraj navzdol:

- na prvih dveh slikah je dežniček (Lepiota), verjetno lilasti dežnik (Lepiota lilacea), strupen,

- na tretji sliki je jesenski loputar (Helvella crispa), užiten,

- sledi posnetek ene od rož (Thelephora), verjetno Thelephora diaphana, neužitna,

- na naslednji sliki je verjetno bela polževka (Hygrophorus eburneus), užitna,

- na zadnji sliki pa je jamičasti loputar (Helvella lacunosa), užiten.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Replay # 24:

Če ste gobe poskusili, potem nimam kaj dodati.

Lep pozdrav,
Slavko

kragulj

Spet nekaj novega zame...

Na prvih dveh fotgrafijah je verjetno kakšna koprenka.
Tretja (raste v skupinah, blizu borov)
Četrta je verjetno Panjevka
Peta je verjetno rdečeči dežnik
Šesta je stara fotografija. Gobe so bile najdene že pred več kot mesecem...

lp,

Ivan

mushmare

zdravo. zanima me kaksne vrste so naslednje gobe. najdene so bile danes na logaskem polju ob robu pašnikov.
hvala za odgovor

[/URL]

[/URL]

[/URL]

mushmare

se opravicujem zaradi oblike zgornjega posta