Istra

Začel/a Jani, 16 Avgust 2010, 23:51

Prejšnja tema - Naslednja tema

Jani

Živijo, nekaj let sem mislil, da bo kaj več časa za gobe. Pa ga ni; vseeno imam nekaj slik, pa jih bom po malem pošiljal; prosim za determinacijo. Tega gobana sem našel na 150m nadmorske višine v slovenskem delu Istre.
LP
Jani

slavko

Zdi se mi, da goban nima mrežice, zato bi lahko bil Queletov goban (Boletus queletii), ki je pogojno užiten. Če je goban imel mrežico, pa bi lahko bil lepi goban (Boletus pseudoregius), ki je tudi pogojno užiten.

Lep pozdrav,
Slavko

Jani

Hvala za odgovor, imam šeslike podobnega gobana, barve so malo različne od prejšnjega, na betu pod klobukom je vidna rahla mrežica. Tudi oblika beta se mi zdi različna. Rastišče je isto. Sicer je v gozdu še več vrst gobanov, nekaj jih poznam, slike ostalih pa bom pošiljal postopno.
LP
Jani

slavko

Glede na dejstvo, da gobarite v Istri, torej na kraških tleh, predpostavljam da ste našli zaščiteno gobo dupainov goban (Boletus dupaini), ki je sicer pogojno užiten.

Lep pozdrav,
Slavko

Jani

Hvala lepa, tu sem se dobro zaplezal. Ali obstaja kakšna monografija o gobanih ? v kolikor toliko sprejemljivem jeziku, angleščina ali italijanščina. Pošiljam slike naslednje gobe, imam pa še vrst nekaj na zalogi, dokler ne pride vikend, ko bom pogledal, kaj je novega. Sicer, poleg gobanov, rastejo še druge vrste: bljuvna golobica, ena čudna mušnica (jo bom slikal ob priliki), karžlji, lisičke (malo), mavlji, pa še nekaj lističark, ki jih za sedaj pustim pri miru, se bom koncentriral samo na gobane.
LP
Jani

slavko

Predpostavljam, da je goban na sliki Fechtnerjev goban (Boletus fechtneri), ki je užiten. Ima rumen bet z redečim nadihom, ki verjetno ima mrežico, srebrno siv klobuk, raste pa na apnenčastih tleh. Spada med bolj redke vrste gobanov.

Monografij o gobah je veliko, manj je takih, ki so posvečene specifičnemu rodu, npr. gobanom. Žal nobena taka knjiga ni v slovenskem jeziku.

V gobarskih društvih kot referenčno literaturo uporabljamo "Pilze der Scweitz", ki jo izdajajo v angleškem, nemškem ali francoskem jeziku. Ima 6 delov, vsak po okoli 350 strani. Dobre monografije o gobah ima tudi italijanski avtor Cetto. Morda vam bodo te primernejše, če vam italijanski jezik ne dela težav.

Lep pozdrav,
Slavko

Jani

Nadaljujem s slikami gobanov. Še vedno je lokacija ista, v bližini Sv. Petra nad Dragonjo, nadmorska višina 150m
Upam, da sem tole z Imageshack naredil prav, rad bi namreč omogočil večje povečave.

[img=http://a.imageshack.us/img709/6895/goban1.th.jpg]
[img=http://a.imageshack.us/img651/912/goban.th.jpg]
LP
Jani

slavko

Mislim, da sta gobana na teh dveh posnetkih fechtnerjeva gobana (Boletus fechtneri).

Lep pozdrav,
Slavko

Jani

No, spet me nekaj časa ni bilo na forumu. Goban na sliki je bil nabran v istem gozdu kot vsi prejšnji in tudi v istem času. Nisem ga našel jaz, pa je konec beta, na žalost, odrezan. Prosim za determinacijo, potem pa lahko dodam na seznam letošnjih gobanov še vražjega gobana, pšeničnika in ajdovčka.

[img=http://a.imageshack.us/img638/6382/goberazno049resize.th.jpg]
[img=http://a.imageshack.us/img411/5354/goberazno048resize.th.jpg]
[img=http://a.imageshack.us/img837/1504/goberazno047resize.th.jpg]

slavko

Lep goban je na slikah - zdrav in čvrst. Ker malce rumeni, bi lahko pomislil na rumeni goban (Boletus appendiculatus), ki je seveda užiten in okusen.

Vendar ni videti izrazitih rumenih barv, le rumen nadih. Sličen je tudi preprosti goban (Boletus impolitus), užiten, vendar v Sloveniji zaščiten.

Lep pozdrav,
Slavko

Jani

Originalni posnetek omogoča večjo povečavo; mrežice na betu ni videti, tudi pomodrel ni, zato mislim, da je B. impolitus.
Hvala za pomoč, mislim, da kakšnih novih vrst gobanov letos ne bo več, bom pa še gledal. Mislim, da doslej še nobeno leto (vsaj zadnjih deset let ne) ni bilo istočasno v gozdu toliko različnih vrst gobanov.

gregorp

Citat od: Jani dne 16 Avgust 2010, 23:51
Živijo, nekaj let sem mislil, da bo kaj več časa za gobe. Pa ga ni; vseeno imam nekaj slik, pa jih bom po malem pošiljal; prosim za determinacijo. Tega gobana sem našel na 150m nadmorske višine v slovenskem delu Istre.
LP
Jani

tut ta najdba je Dupainov goban

Jani

Nekaj se začenja dogajati; 200 m nadmorske višine, hrastov, gabrov gozd, slovenska Istra. Nekaj lisičk, ježki, mraznice, bljuvna golobice, zunaj gozda velika nožničarka. Na sliki je verjetno vijoličasta kolesnica, vendar prosim za potrditev

http://img338.imageshack.us/img338/2340/lepista.jpg
LP
Jani

slavko

Na sliki ni vijolična kolesnica, ampak verjetno redkvičasta čeladica (Mycena pura), ki je strupena; ima neprijeten vonj po redkvici.

Lep pozdrav,
Slavko

Jani

Ok, hvala, sem kasneje boljše pogledal sliko in ugotovil, da to ne more biti kolesnica, se mi pa ni sanjalao, kaj bi lahko bilo.