Gobarska sezona 2010

Začel/a MIČO, 10 Julij 2010, 18:23

Prejšnja tema - Naslednja tema

jcb

Malo šel danes v gozd in našel 7 jurčkov (mislim, da 3 mlade in 4 malo starejše), kostanja pa je bolj malo.

tdk

Gobarji pozdravljeni!


Zadnje dni sem v gozdu skoraj vsak dan,najde se časa vsaj kakšno urco.Vedno najdem jurčke,bera kar zelo solidna vsak dan.
Včeraj me je pošteno presenetila najdba 5-6 kom zimskih kolobarnic;lansko leto sem jih nabiral kasneje.Rasle so pod bukvijo,med večjo količino mislim da milnatih kolobarnic,ki so neužitne.Trikrat sem preveril sluzast klubuk in rumenkaste odtenke;očitno sivke pričnejo rasti.
Glede na nekaj komadov sem jih narezal in dal sušit zraven jurčkov za juho....upam,da so okusne tudi v juhi;lani sem jedel ocvrte in pa precej sem jih vložil v kis.
Je kdo še našel sivke letos?Nekako zgodaj se mi zdi rast teh gob...


lp tdk

slavko

Tudi mi smo imeli zimske kolobarnice (Tricholoma portentosum) ali snežke na vseh treh razstavah. Naši gobarji so jih našli tudi na Pohorju (južna stran), kar je bilo veliko presenečenje. Našli smo jih tudi v okolici Ptuja.

Lep pozdrav,
Slavko

griva

srečneži kateri najdete jurčke, jaz še nisem imela te sreče, res, da ne gobarim dolgo, ampak letos sem kar hodila, našla pa vse drugo, razen jurčka...

Martin

 :D
Danes sem gobaril na mojih terenih in bera več kot dovol.Našel sem kar nekaj lepih jurčkov in tud nekaj kozjenogih mesnatovcev no tud v gozdu sem pustil kar nekaj že prestarih jurčkov .Tako da jurčki še lepo rastejo in se še vedno dajo najt. ;) Nisem pa letos našel borovih gobanov,ki so ta čas pri nas prejšnja leta kar množično rastli ,tud kozjenogih mesnatovcov je občutno man.

Griva ne obupat kar v gozd pa bo.

zdaj pa malo za oči :o

Lp
Martn

Martin

 :o

tasi

Pa kje jih najdete toliko? Na našem koncu je bolj slabo z jurčki. :-\

griva

martin vi kar delajte lušte...:)

v nedeljo sem malo hodila po pohorju, šla sem tudi na gaj nad mariborom, našla nič pametnega, no ledenke, rdečo mušnico, ampak to sem vse pustila v gozdu...

MIČO

Danes sem šel pogledati ali je še kaj jurčkov v gozdu.Iz gozda sem prinesel 4 jurčke.Največji je bil težak 50 dkg,ostali trije pa 30 dkg.Našel sem tudi 20 dkg lisičk.Drugače pa je bilo kar hladno - samo 8 stopinj.

lp MIČO

maki

Danes sem šel v gozd in našel kar veliko gob. Tukaj v naših koncih jim pravijo mavrahi. Samo kakor sem zasledil na intrnetu se mavrahi imenujejo druge gobe. Naj mi nekgdo pove kako se pravilno reče tej gobi.



slavko

Gobam na sliki se reče kozjenogi mesnatovec (Albatrellus pes caprae) in je užiten.

Lep pozdrav,
Slavko

rene

Mi z družino pa smo danes odšli malo na izlet in tudi po gobe na Klopni vrh. Zjutraj je bila kr močna slana in pihalo je zelo hudo. Celi dan je bilo zelo hladno vendar sončno vreme. Nabrali smo za eno košaro jurčkov, tako mladih kot starih. Bilo pa je polno rdečih mušnic in to naj bi pomenilo, da še pridejo jurčki na plano letos bomo videli.
Lp ;D

Martin

 ;)
pozdrav
Ja tud midva z punco sva včeraj šla na pohorje na en lep pohod in po kostanje.Našla pa sva tud lepega jurčka na šumiko je pa res,da je rdečih mušnic ogromno v glavnem vreme je blo super nadihala sva se svežega zraka.

maki
to so zagotovo kot pravo g. slavko kozjenogi mesnatovci.Meni enakopravna goba z jurčki super za vlaganje pa tud za omake mi jim pravimo focmolni :o.Jaz pa letos nimam sreče,da bi jih najdo kaj več za vlagat, lahko vprašam kirem koncu ste nabirali ali pa vsaj višina ???

Lp
Martin

snežka

Pozdravljeni!
Sem nova na vašem forumu, ki ga z zanimanjem prebiram že nekaj mesecev. Zelo zanimivo in poučno! :)
Danes sem na mariborski tržnici videla veliko prelepih snežk. Se mi zdi, da so malce zgodnje!
Ima kdo kakšen namig, kje jih iskaTič Zame so to najboljše gobice. :D
Gobarji, želim vam "dober pogled"!


maki

martin: dobil sem jih na približno 300 metrov nadmorske višine. Rastejo vsako leto vendar samo na istem mestu...