Gobarska sezona 2010

Začel/a MIČO, 10 Julij 2010, 18:23

Prejšnja tema - Naslednja tema

Martin

Pozdrav,

kot sem včeraj napisal, sem dans šel v gozdove. Na Kapli sem našel za dobro juhco lepih lisičk, rasle so v boroničkah in travi, kjer je več vlage. Na Pohurju sem našel sam tri lisičke; v smeri Šumik sem pa opazil, da pričnejo rastit druge gobe. Teh je bilo kar nekaj pa tud majhnih lisičk sem kar nekaj opazil, tako da mislim, da bodo kmalu v gozdu tud pričeli kukat jurčki na plano, sam dežja mora bit več. No dans kar fajn dežuje pa tud za petek napovedujejo.

Lp,
Martin

tdk

Danes popoldne sem bil slabo uro v gozdu;doletela me je tudi nevihta;menim,da je vlage v gozdu dovolj,poleg tega je danes spet padlo nekaj dezja;gobe...?ne morem verjet,gob ni nobenih,vsaj tu kjer sem hodil danes ne;spomnim se kar nekaj ler nazaj;pa brez dezja,pa suša,pa marsikaj ex-vremenskih pogojev,toče,nevihte,veter...se ja pa gob našlo nekaj,ali vsaj videlo,letos pa..nevem,razlage nimam,morda lahko kdo pojasni letošnjo situacijo,po moje niso tako katastrofalni pogoji za rast in razvoj gob...pa je gozd praktično brez vsake gobe;vsaj na Goričkem kjer hodim je stanje res neverjetno...proti lani: 100:1

pa lep (ne)gobarski pozdrav z Goričkega

lp tdk

slavko

Prosti koncu avgusta je običajno pravi čas za gobe na Pohorju. V nižini pa si bodo zaradi suše po mojem mnenju opomogle nekoliko kasneje, morda v septembru. Treba se bo povzpeti v višine.

Lep pozdrav,
Slavko

rene

Tako je jaz grem skoraj vsaki dan do lukeja pa najdem glih nekaj golobic, ko pa se povzpnem do nekje nadomorske višine belvija pa jih je vedno več.Tako sem zadnjič takoj po dežju odšel v gozd in našel 4 srednje velike jurčke.Za tu odspodaj pa ni za iskat gob bolj sprehodi po gozdu.
Pa lep pozdrav:)

rene

Spet jaz:)
Na vremenskem forumu Zevs sem pod rubriko trenutno vreme zagledal tole

http://forum.zevs.si/index.php/topic,3154.180.html

idite do konca dol
in me res zanima, če gobe rastejo tako intenzivno ali je to samo laž?
Lp;)

Martin

Kak zdaj... višje so prej gobe kot nižje? Pri Belviju? Pa saj to je približno ista višina kot Šumik, Llopni vrh, kjer sem zadnjič iskal. No saj vem ni nujno, da je povsod na tej višini zrasel kakšen jurček. Je pa res, da tudi lisičk nikjer ni za najt. V višjih legah pa ne vem za noben lisičkin "štatl"... Pohorje mislim (kak namig?).

Martin

slavko

Martin, ne vem kje rastejo lisičke, pač pa je za jurčke pravšnji Klopni vrh. Samo timing se mora poklapati...

Lep pozdrav,
Slavko

MIČO

Danes sem končno po nekaj neuspešnih poskusih zopet našel nekaj lisičk - sicer ne veliko vendar za eno kosilo jih bo dovolj.Rastle so na 1050 mnm tam kjer je bilo dovolj mokro - največ jih je raslo v mahu.Drugače pa sem videl še nekaj golobic - drugih gob pa enostavno ni - ne užitnih in ne strupenih.

lp MIČO

rene

Mislim,da bi v sredini naslednega tedna mogli začet rast v obsežnosti jurčki.Res ne vem zaj v kakem položaju je luna vendar jutri in v soboto bo povsod po sloveniji padlo novih 30-50 mm padavin.Pri nas na štajerkem in dolenjskem lahko tudi preko 80 mm.No potem pa bo od ponedeljka okoli 30°C čez dan in 16-17°C zjutraj.Tak da bomo videli.
Lp:)

Martin

Hvala Slavko za odgovor.
Vidim,da že vsi kar težko pričakujete jurčke tak kot jaz.Ja dež bo spet padal,in po tem dežju grem v gozd in ne grem ven dok ne najdem jurčka.Upam,da nebom rabil prespat v gozdu.

Tud brat je dans iskal gobe brez uspeha.Je pa naletel na srnjaka,ki ga je sumlivo gledal.Še dobro,da je imel košaro če bi prišlo do spopada(malo šale)

Lep gobarski pozdrav
Martin

uli

Danes sem celo popoldne prebil v gozdu,pa o gobah niti sledu.

Pohorc

Citat od: MIČO dne 05 Avgust 2010, 09:27
Danes sem končno po nekaj neuspešnih poskusih zopet našel nekaj lisičk - sicer ne veliko vendar za eno kosilo jih bo dovolj.Rastle so na 1050 mnm tam kjer je bilo dovolj mokro - največ jih je raslo v mahu.Drugače pa sem videl še nekaj golobic - drugih gob pa enostavno ni - ne užitnih in ne strupenih.

lp MIČO

Mičo (in vsi ostali gobarji), danes sem imel zelo podobno izkušnjo. Na Pohorju (lokacija povirje Pake; na placu 1000-1050 mnm in placu 1100-1200 mnm; J, JV in V lege) sem v 2 urah našel le 180 g lisičk, 2 golobici, eno neznano gobo in eno lesno gobo. In to je vse. Tudi vonja po gobah ni bilo. Gozd je bil sicer od zadnjih padavin precej namočen. Mimogrede, na tem istem placu sem denimo lani v zadnjih 2 hodih skupaj našel 2,2 kg lisičk in 6,3 kg jurčkov - dovolj, da sem gobarsko sezono končal že konec avgusta (nabiram le zase). Skratka letos še ni sezone, nedvomno.

Pa še to: na obeh višinah je bilo med 10-12h danes le 12°C (ponoči 10°C), kar je najbrž dokaj hladno. V tem tednu se bodo noči na tej višini postopoma ogrele na 15-17°C, kar samo po sebi zadostuje. V nižinah bodo noči podobno tople. No, padavin je bilo v zadnjem tednu dovolj, vsaj nekaj.

Glede lune sem slišal, da: "luna vpliva na rast gob po polni luni, kajti tudi kmetje pri nas pravijo, da gobe rastejo takrat, ko gre luna dol". Čez 3 dni bo prazna luna, kar bi pomenilo, da je lunarno trenutno neugodno.

Pa tudi začetek avgusta ni ravno gobarski višek sezone. Naš soforumaš Slavko pravi, da je višek rasti gob septembra in oktobra in da je zaradi tega takrat največ razstav.

Torej, stanje na južnem Pohorju - in najbrž po večini Slovenije:
MINUSI:
- zaenkrat še prehladne noči (to se bo ta teden izboljšalo)
- neugodna lunina mena,
- zgodnje obdobje sezone (višek čez kak mesec)

PLUSI:
- dovolj padavin.

Vse kaže, da bo potrebno počakat vsaj kak teden.

Lp, Pohorc
Pohorje bi moralo biti ženskega spola glede na mične obline :)

Triglav

Včeraj sem imel priložnost, da sem videl pri dveh "sotrpinih" v "mojem gozdu" v okolici Tržiča lepe primerke jurčkov, sam sem se moral zadovljiti z nekaj lisičkami, od torka naprej pa misli, da se bo letošnja gobarska sezona vsaj na našem koncu pričela.
Lep pozdrav Peter

klavir

Citat od: rene dne 04 Avgust 2010, 20:28
Spet jaz:)
Na vremenskem forumu Zevs sem pod rubriko trenutno vreme zagledal tole

http://forum.zevs.si/index.php/topic,3154.180.html

idite do konca dol
in me res zanima, če gobe rastejo tako intenzivno ali je to samo laž?
Lp;)

Ponavadi so takele mamljive podobice kar preveč krasne, da bi bile resnične, hehe. (Možno pa je, da so posnetek naredili kje v Romuniji ali Bolgariji, pa še mogoče v Ukrajini; od tam navadno izvirajo takšnile projektilčki...)

golobaj-milan

Danes sem si pa vzel čas za gobe! Nekaj me je vleklo v gozd! A v gozdu ne divje gobe in ne nobene užitne. Zato sem se domov vračal kar ob travnikih. In poglej ga zlomka! ob robu travnika vidim kar nekaj marel! Sicer so komaj pokukale iz zemlje zato bom kak dan počakal, da zrastejo. V glavnem sem potem šel ob obromkih gozda in vsega skupaj naštel okoli 15 mladih marel, ki jih komaj čakam, da zrastejo. Na travnikih sem pa nabral kar celo košaro travniških kukmakov (po naše šampinjonov), ki so že spanirani in nekaj jih je v želodčku.
Vse skupaj na višini od 400 do 500mnv.

L.P.
Milan