Gobarska sezona 2010

Začel/a MIČO, 10 Julij 2010, 18:23

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Če so velike kolobarnice še čvrste (ob pritisku ne razpadejo), jih seveda lahko tudi vložite - razrežete jih na primerno velike kose.

Lep pozdrav,
Slavko

Triglav

Danes sem našel štiri lepe turke in nekaj lisičk, sosed pa jurčka.
Lep pozdrav
               Peter

Janko1

živjo
predvčerajšnim sem dobil 3 jurčke, odrasle in dokaj dobrega zdravja, nekaj lijastih lisičk in precej črnih trobent katere sem dal sušit. mimogrede, mogoče bo kdo vedel, kako se črne trobente še pripravijo, razen sušenje, mletje in dodatek k omakam? drugače je pa gozd sedaj že precej prazen; tu pa tam se dobi še kakšen ježek. za letos bo kar končano veselje.
lp janko

tdk

Danasnji opoldanski sprehod po gozdu...bera nabranih tocno 15 zimskih kolobarnic;obcutek je,da se sezona koncuje.
Sem pa srecal dve prijazni gobarski osebi z MB konca na Goričkem;moskega in zensko,po kratkem pogovoru zvedel,da sta clana nasega drustva,zenska je tajnica drustva(upam,da sem si dobro zapomnil);crn mitsubishi...naslednjic po gobarjenju gremo na kavo ;)

lp tdk

slavko

Janko1, nekoč sem jedel namaz iz črnih trobent, ki je bil zelo okusen. Nekako tako so ga pripravili - črne trobente so kuhali v slani vodi. Nato so jih nasekljali na drobne koščke. Dodali so majonezo (čim bolj nevtralni okus) in namaz je bil gotov. Količin nisem pisal, ker se jih ne spomnim. Torej je treba vsega dati po občutku.

Lep pozdrav,
Slavko

Janko1

g. slavku se zahvaljujem. bom probal.
lp janko

jok

Pozdravljeni !

Očitno sezone še ni konec. Včeraj sem šel malo na sprehod ( Dolenska, Ivančna Gorica, cca 300 MNV ), pa sta me presenetila dva lepa jesenska gobana ( odrasla, vendar ne stara več kot teden dni ), par lepih hrastovih turkov in nekaj navadnih lisičk.

Če še kdo nabira "jesenske" gobe, naj prosim javi. Tudi pozicijo. ( vem da ne bo preveč natančna..... ).

Lep martinov pozdrav!

Janez

sirob1

Pozdravljeni

Končno prihaja vikend in želja po gobarjenju - iskanju snežk na Goričkem. Pred 10-dnevi sem našel večinoma samo stare snežke. Ali še rastejo, oz. ali je že konec sezone?
Včasih smo snežke nabirali še pozno v december.

Lep pozdrav
Boris

tdk

Glede snežk na Goričkem; pred dnevi sem bil v gozdu;našel cca. 10 snežk večje velikosti,našel sem jih pa tudi nekaj v obupnem stanju;črvive in v razpadanju.Jih je pa zelo težko najt,saj je na tleh polno listja,ki ga poleg tega raznaša še precej močan veter.Te dni imam namen iti spet pogledat;upam,da bo kaj.
Še rastejo,sigurno pa v precej manjši količini kot pred 2-3 tedni.Gobarjev pa praktično ni....


lp tdk

tdk

danes sem se spet za kratek čas odpravil pogledat v gozd;obiskal kraj,kjer sem letos nabral kar lepo število zimskih kolobarnic;današnja bera 5 kom.Očitno je sezona snežk za nami...čeprav so vremenski pogoji za ta datum skoraj neverjetni.Ne vem; glede na vse celo menim,da so temperature za rast snežk previsoke;vprašanje je,kako bo z rastjo snežk ob padcu temperatur ponoči npr. okoli 0;podnevi tam do plus 10...morda kakšna razlaga dobrega poznavalca?Ali pa je sezona snežk za nami,ne glede kako se bo vreme sukalo?Jih je pa bilo letos res obilo;precej več kot lani....glede prihodnosti-vprašanje;morda kakšna razlaga g. Slavko in ostali res dobri poznavalci.

lp tdk

slavko

Narava je nepredvidljiva. Dajanje napotkov je zato čista špekulacija. Kar se dogaja tam pod zemljo z micelijem, je še preveč neznano področje.

Edino na kar se lahko zanašamo, je preteklost in ponavljajoči se cikli rasti gob.

Moje mnenje je, da se je rast gob za letos ustavila tudi zato, ker so se drevesa pripravila na zimo. Večina gob pa vemo, da je mikoriznih. Če torej ni aktivnosti pri drevesih, tudi ni aktivnosti pri gobah.

Lep pozdrav,
Slavko

as

Gobarska sezona je zame, navadnega smrtnika v gobarskem življenju, za letos končana. Hvala vam, poznavalcem, za informacije, o gobah, nabiranju...


kragulj

Je pa zimiski čas primeren za kakšno predavanje o gobah...
v torek 23.novembra ob 18. uri, bo na v kulturni dvorani ptujske gimnazije
o zdravilnih gobah predaval Branko Vrhovec, avtor knjige
Zdravilne gobe in 100 okusnih gob Slovenije.
Vabljeni vsi ljubitelji gob in gobarjenja.

Marna

Še včeraj pred snegom sem v gozdu ob nabiranju raznih biljk za adventni venec našla lisičko.  :) Rasla je na zelo prisojni legi, kjer jo je sonce zadnje dni še grelo.

Nagi Bator

#374
Citat...našla lisičko
Tudi jaz pred kaksnim tednom. In to na severni strani Pohorja na visini priblizno 400m  ;D
Nasel sem se kaksnih 5, 6 meni neznanih vrst ter enega starega kozjenogega mesnatovca.