Gobarska sezona 2010

Začel/a MIČO, 10 Julij 2010, 18:23

Prejšnja tema - Naslednja tema

kragulj

TDK,


v petek imam namen s kolegom obiskati gozdove na Goričkem. Imaš kakšen predlog, kje bi se našle zimske kolobarnice?

lp,

Ivan

snežka

Včeraj sem odšla v gozd, da si spet malce napolnim baterije. Še vedno je polno vseh raznoraznih gob. Nabrala sem polno košaro snežk (mi jih imenujemo tudi gljivci). Čakalo pa me je tudi veliko presenečenje : našla sem 10 čudovitih zdravih jurčkov, med njimi tudi letošnjega kapitalca!  :laugh:
Jurčki so bili zelo zdravi!
Rada bi pripela tudi sliko, pa me program opozarja, da je prevelika. Mi kdo lahko svetuje, kako bi jo zmanjšala, če se sploh da?
Lp

tdk

Kragulj....


....kar se tiče zimskih kolobarnic menim,da bi jih morala nabrati kar solidno količino na Goričkem;je pa seveda kot pri vseh ostalih gobah;najti rastišče in predvsem položaj,kjer ni bilo nabiralcev zadnje dni,kar je nekoliko težje.Potrebno je dostikrat iti globje v gozd;pazita na orientacijo,saj so nekateri gozdovi na Goričkem kar veliki in glede orientacije kar težki,posebej za gobarje,ki ne zahajajo pogosto v nje in jih podrobno ne poznajo.
rastišča....gozd na relaciji proti naselju Grad pred gostilno Beli križ;tam sem jih letos nabral zelo veliko,ja pa bilo nazadnje precej pobrcano,če najdeš dobro rastišče ali dve,bo bera kar dobra.Je pa gozd lepo prehoden in ne prevelik,izgubiti se ne moreš.
relacija Grad-proti t.i.cesti Križarka;veliki gozdovi z obeh strani ceste,sivk veliko,pazi na orientacijo,prideš lahko ven na kraju,da ne bos mogel verjeti kjer si(lastna izkusnja);
potem gozdovi okoli vasi Martinje,proti Madžarski meji,dobra rastišča predvsem globje v gozdu,pazi mejo(osebno mej s sabo)-sem že slisal za težave gobarjev na Madžarski strani,ki so bili brez dokumenta..
....in pa gozdovi okoli cerkve Sv. Ane v vasi Boreča;po mojem mnenju ena najboljših leg ne samo za snežke,ampak za vse ostale gobe.Posebej pazi na orientacijo,tu sem letos taval dobri dve uri in komaj ob pomoči enega gobarja našel avto...bera je pa tam najbolj verjetno izvrstna(moje izkušnje).

Skratka...dobrodošla na Goričkem,solidno bero,pa lepo vreme.


lp tdk

Nagi Bator

#348
@snezka

Ker verjetno nimas instaliranega nekega posebnega programa za obdelavo slik napravi tako:
Start meni/programs/accessories/paint (slikar) pa ga pozeni. Odpri sliko v njem, pa idi na zavihek image, opcija strech/skew pa doloci % velikosti, ter shrani (save as). Ce imas slovenski windows je pac prevod zgornjega, pri novejsih verzijah windows (jaz se zmeraj na XP) pa bo nekaj zelo podobnega.
Se opravicujem za "off topic".

kragulj

Hvala TDK, za izčrpne informacije, javim izplen jutrišnjega potepanja po Goričkem, kjer bo me zraven prijatelja spremljal tudi pohodniški Garmin in upam, da me nebo pustil na cedilu.

lp,

sirob1

Pozdravljen Kragulj

Zanima me, če na gobarjenju s pohodniškim Garmin-om (kateri tip oz. katerega priporočate) koristite še kaj drugega razen Mark (označi) ter Find (najdi "avtomobil").

Lep pozdrav, Boris

snežka

Nagi Bator

Hvala za navodila, mi je uspelo pomanjšati sliko.
To sta dva jurčka od desetih, ki sem jih našla v sredo.
Lp


snežka

Jurčki še rastejo!
(Ti so najdeni v sredo.)



Nagi Bator

Pred nekaj dnevi sem pravil, da grem pogledati za kukmakovimi strniscnicami na bliznjo njivo.
Ceprav jih je bilo lani vse polno in so rasle do prve zmrzali, tokrat nisem nasel niti ene  ???

Martin

 ???
Pozdrav bravo snežka lepi jurčki Kdo bi si mislil,da se še dajo najt .

No dans sva z punco šla na hočko pohorje po kostanje super sončen dan,svež zrak in seveda sva nabrala lepo košaro kostanjev. Bil je super sprehod ampak naju je volja minl, ko sva zagledala cele vreče odpadkov nabirala sva predn prideš do bolnišnice.Mislim nimam res nimam besed kdo je tak nevzgojen,da kar v gozd kjer nonstop ljudje nabirajo kostanje odvrže odpadke za bruhat.Taki ljudje vzgajajo tud svoje otroke tako nemorem vrjet res ne.  Najraje bi jih sam pospravil a jih je preveč jih niti v avto ne spravim banda :police:

Sem poslikal in bom naložo sliko pa mi povejte,če je to normalno kaj ljudje delajo. :police:

lp
Martin

MIČO

Danes sem šel na sprehod v gozd.Nisem simislil da bom našel kakšno gobo ker je že nekaj dni ponoči blizu ničle.pa vendar se našel enega jurčka in nekaj lisičk in to približno na 1050 mnm.Bil sem vse do 1300 mnm in do te višine je raznih gob kar veliko višje pa jih ni več.





lp MIČO

kragulj

TDK,

hvala za napotke. Bil je odličen izlet, bera tudi ni bila slaba. Sivke sva našla bolj velike, mladih bolj malo in pa štiri jurčke, ter kar nekaj lisičk.
Javi se mi kaj na mail: ivan@pro-investicije.si

lp,

kragulj

SIROB1,

uporabljam Garmin DAKOTA 20. v njega si lahko vnesem zanimive točke (lokacije), potem si lahko shranim posamezne poti, ki sem jih opravil, skratka zelo uporabna stvar, predvsem pa občutek varnosti, da si lahko vsak trenutek pomagaš pri orientaciji. V torbi pa je dobro, da imaš tudi rezervne baterije, kljub temu, da baje držijo 16 ur. Je pa res, da ta zadeva ni najbolj poceni, mislim, da sem skupaj s karto plačal skoraj 400 eur.

lp,
Ivan

murrober

halo,

bil sem presenečen, da sem sivke našel ta vikend približno na polovici boča. imali smo piknik, pa mi seveda ne da miru, da ne bi pogledal v gozd. na zelo netipičnem rastišču sem našel na nekaj m2 kar veliko sivk (zimskih kolibarnic). nekaj tudi zelo velikih. načeloma sami listavci, zato sem začel iskat kakšen bor. pa sem našel v bližini enega malega. kot kaže pa je dovolj, da rastejo sivke.

lp

robert m.

kragulj

Ali so tako velike zimske kolobarnice še primerne za vlaganje ali jih je bolje uporabiti v druge namene?

lp,