Pluteus sp.

Začel/a BubikolRamios, 23 April 2010, 00:03

Prejšnja tema - Naslednja tema

BubikolRamios

na kupu narinjene zelo humozne zemlje. Max premer klobuka ~ 15 cm

se mi zdi da Pluteus atromarginatus ni, ker
1. p. atromarginatus sem našel jeseni
2 tale je veliko bolj mesnata, bet premer vsaj x2 nasproti p. atromarginatus

BubikolRamios

Pluteus magnus, skoraj 100% gotovo.

slavko

Težko bi vam pritrdil. Pluteus magnus namreč v Evropi ni poznan.

Na internetu je zaslediti, da bi naj Pluteus magnus bil podoben Pluteus cervinus, vendar je bolj naguban. Ta opis je preskromen, da bi lahko z zagotovostjo potrdili vrsto gobe.

Potrebno bi bilo mikroskopiranje in preverjanje z referenčno literaturo. Če goba še raste, nam pošljite osušek in bomo pogledali pod mikroskop.

Osušek naredite tako, da gobo razrežete na 4 dele in jo sušite tako dolgo, da pod rahlim pritiskom med prsti poka. Osušek nam pošljite na naslov: GD Lisička Maribor, Preradovičeva 1, 2000 Maribor.

Lep pozdrav,
Slavko

BubikolRamios

Ok, vzorec na sušenju.

Kolikor sem prebral je tole užitno in se ne da zamenjat s kakšno strupeno, četudi nismo določili do speciesa natančno.

Malo sem še pobrskal po spominu, tale kup na katerem raste je v glavnem iz hrastovega lubja, kolikor se spomnim.

Dodatne slike:

slavko

Ščitovke (Pluteus) se gibljejo od pogojno užitnih do neužitnih vrst. Kakšnega okusa so boste ugotovili sami. Nekaterim našim gobarjem je okus všeč, drugim ne. Pri takih gobah navadno rečemo, da so primerne za mešanje z drugimi vrstami gob.

Tako velikih strupenih vrst v tem času ni. Rdečkaste lističe imajo sicer tudi neaktere strupene vrste rdečelistk, vendar ne dosegajo velikosti ščitovk.

Lep pozdrav,
Slavko