Marčnice

Začel/a edvardo, 05 April 2010, 11:04

Prejšnja tema - Naslednja tema

edvardo

Ker do sedaj še nisem nabiral marčnic me zanima  če mi lahko gdo pove ali rastejo na podobnih oziroma enakih rastiščih kot sneške.

Lp!

klavir

Marčna polževka (Hygrophorus marzuolus) lahko raste na podobnih rastiščih kot zimska kolobarnica ali snežka (Tricholoma portentosum). Tudi sam poznam nekaj gozdov, kjer imata micelij obe vrsti gob. Marčnica pri nas raste v nižinah predvsem marca, izjemoma že konec februarja, če je leto toplo, včasih pa jo dobimo še v začetku aprila (kot na primer letos). Raste tako v listnatem in mešanem gozdu, zakopana pod listjem, zato moramo biti pozorni na dvignjene kupčke listja, kakor tudi v iglastem gozdu, kjer ji ustrezajo zlasti mahovnati prostori in se pogosto skrije podnje. - Sam marčnic v gorskem svetu še nisem našel (jih je pa seveda treba iskati kasneje, aprila ali maja, odvisno od višine). 

tdk

Pozdravljeni!

Glede rastisč marčevke in zimske kolobarnice je moja izkušnja drugačna;kjer sem pozno jeseni nabiral zimske kolobarnice nisem našel sedaj nobene marčevke;bil sem na 3-4 mestih rastišča snežk;pa ni bilo nobene marčevke...je pa bera marčevk izredna glede na to,da jih nabiram prvič.
Našel sem jih predvsem pod bukvami;zanimivo: kjer raste smreka nisem našel nobene. Je pa morda zanimiva izjava starejsega gobarja,ki sem ga srecal vceraj;oba sva imela vecino vecjih marcevk v kosari in je povedal,da se koncuje njihova rast glede na velikost nabranih gob;bomo videli;sam bom sicer pogledal šele konec tedna;upam,da bo še kaj štrlelo izpod listja.

lp tdk

edvardo

Najlepša hvala obema za odgovor, bom pa v soboto še vseeno malo pogledal pod bukvami na Goričkem.

tdk

Po tednu dni premora je bil danasnji dopoldan spet preživet v gozdu;bera dobre pol košare marčevk.
Ocitno na Goričkem še rastejo;vprašanje je kako dolgo še?Tekom tedna upam,da mi bo vsaj enkrat popoldne še uspelo obiskati gozd.
Sem pa danes najprej šel na čisto neznano lokacijo(kar se marčevk tiče seveda);obupno;skoraj dve uri da sem prišel nazaj do avta;našel eno samo samcato marčevko;in sem menil,da je z rastjo konec;potem se odpeljem slaba 2km dalje(Slavko in njegov avto ;),kjer sem marčevke obilno nabiral;tam pa dobre pol košare.
Zanimivo;praktično ista lega,isto drevje...pa taka razlika...pojasnila ne vem;očitno rastišča so nekje gosta oz. pogosta,drugje jih ni..ali pa jih nisem našel.

lp tdk

p.s.Letošnja gobarska sezona se je vsaj zame začela izjemno;začel sem nabirati nabirati marčevke,jih nabral kar precej...bomo videli,kako bo naprej,ko požene večina gob.
edvardo...si našel kaj na Goričkem?

gobbar

mene zanima če so to užitne gobe na sliki

slavko

Mislim, da so na slikah orjaške strniščnice (Stropharia eximia), http://www.gobe.si/Slike/StrophariaEximia. Strniščnice so užitne gobe.

Lep pozdrav,
Slavko