spomladanska gobe

Začel/a bojc, 07 Marec 2010, 19:55

Prejšnja tema - Naslednja tema

dennis

klavir

Sam pa sem šel še zadnjič letos po spomladanske gobe (maja ponavadi hodim v višje lege). Ob rečici Oplotnici sem našel nekaj koničastih smrčkov na višini okoli 1000m. Krasno!

P.S.: Slavko, hvala, ker si mi povedal za rastišče!

Lep pozdrav,
Ivan

Martin

Pozdravljeni.

Res lepa narava pa tud smrček ob tem času super .Tud sam grem gobarit čez vikend dežja je nekaj blo sam toplo še mora bit.
No zasledil pa sem v novicah gobana ki ga je letos negdo že najdel(1,2.kg).

Je to možno taka teža ob tem času.

Martin

markok

Ivan, res lepe fotografije. Tudi na prvi fotografiji je dokaj pogosta goba, mislim da se imenuje
srebrna feltnovka.

jevnac12

Martin, moja žena je našla Poletnega gobana že 2. maja letos. Bil je osamelec in kakor rečemo "bolj slučajne je bil". Sam sem v začetku maja našel kakšnih 4 ali 5 Žametastih gobanov, predvčerajšnjem pa dva Borova gobana, ki pa sta bila, zaradi dežja, povsem gnila.

Mislim, da bodo Poletni gobani prav kmalu pognali, saj je vreme dokaj ugodno. Kako je s Poletnimi gobani na tvojih terenih na Pohorju pa nimam pojma.

Lep pozdrav Nace iz celjskih gozdov.

slavko

Od leve proti desni:

- Žlezasta zamazanka (Exidia glandulosa),
- Rumena drhtavka (Tremella mesenterica),
- Strupena čeladica (Mycena rosea),
- Rana njivnica (Agrocybe praecox),
- na petem mestu je goba, ki nama je s kolegom vzela kar nekaj dni, a je nisva uspela določiti. Žal,
- Vijoličasta sehlica (Marasmius wynnei),
- goba iz rodu Pholiotina (Luskinček), verjetno Pholiotina brunnea.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Prejšnji odgovor je namenjen uporabniku Dennis, ki je poslal serijo slik.

Lep pozdrav,
Slavko

Martin

Pozdrav

Ja Nace to pa je res super,da so tam že pognali gobani pa ceprav samotarji.No jaz grem ta vikend preverit tu pr men v naše gozdove v okolici Šentilja tu ponavadi že zraste kak poletni goban ob takem času,a letos še vsaj jas nisem našel nobenega mogoče bo zdaj kaj več sreče. Na pohorju pa bo še treba počakat vsaj tam ko jaz iščem.

Lep pozdrav
Martin

slavko

Martin, običajno v maju zrastejo borovi gobani (Boletus pinophilus). Šele v juniju se običajno pojavijo poletni gobani (Boletus aestivalis). Zato priporočam, da si ogledate rastišča za borove gobane.

Lep pozdrav,
Slavko

Martin

Pozdravljeni

Med vikendom sem šel preverit,če že rastejo kaj lisičke in jurčki,ker se nam že tak lušta kaka gobova juhica ampak ni blo nič le nekaj čisto majhnih lisičk,ki pa še niso bile za vzet . Kaj se dogaja? mmmmm slabo kaže.

slavko

Malce potrpljenja, Martin.

Ta dež čez vikend je bil prav blagodejen za rast gob. Morda boste že konec tedna našli nekaj gob za juhico.

Lep pozdrav,
Slavko

dragec

Pozdravljeni, danes sem pogledal v okolici Ljubljane (proti Polh. dolomitom), pa še ni bilo nobenega gobana :(

Prilagam dve fotografiji, Slavko najbrž gre za zlato grivo, ali se motim?

http://img80.imageshack.us/i/img5790p.jpg/

http://img153.imageshack.us/i/img5791z.jpg/

Hvala, Dragec

slavko

Na fotografijah je nedvomno griva (Ramaria).

Glede vrste pa nisem siguren, da je zlata griva (Ramaria aurea). Mislim, da je na slikah rumena griva (Ramaria flava). Sicer sta obe užitni.

Lep pozdrav,
Slavko

klavir

Opozoril bi še na lepo grivo (Ramaria formosa), ki je strupena in povzroča prebavne motnje, predvsem drisko. Po starem se je imenovala tribarvna griva, saj je zanjo značilno široko belo dnišče, ki se razveji v navpične roza okraste veje, katere se končujejo s citronasto rumenimi vršički. Vse užitne grive rumene barve so toplo rumene ali oranžno rumene, ne okraste oziroma večbarvne, navadno pa imajo tudi razmeroma kratke vršičke, za razliko od lepe grive, ki ima daljše. Najbolj enostavno določljiva pa je sicer rdeča griva (Ramaria botrytis), saj je edina predstavnica s tako živo rdečim pigmentom. Pazimo se edino starih primerkov, saj obledijo in postanejo podobni bledi grivi (Ramaria pallida), ki je prav tako strupena. - Priporočam vam, da v teku gobarske sezone vedno preverite zgoraj napisano, da ne bo kakšnih prebavnih motenj.