spomladanska gobe

Začel/a bojc, 07 Marec 2010, 19:55

Prejšnja tema - Naslednja tema

Martin

Pozdravljeni

No pol je bila ekskurzija uspešna . Upam,da bodo pri nas tud kmalu pognali mavrahi........

Tdk   vrjamem,da nisi mogel vrjet kaj vse ste našli v naravi pohvale vredno vsem,ki ste sodelovali pri akciji.

Mavrahi v volčjem potoku  super tud mi gremo naslednji teden tja na izlet mogoče bom tud jaz mel kaj sreče.(kakšen namig kje napet oči) :o :o

lp.martin

Grega

Ve mogoče kdo kako je z mavrahi v okolici Kolpe? Namreč tam okoli bom ta vikend, ki prihaja :)

LP
Gregor

klavir

Objavljam nekaj lepih slik smrčkov in drugih pomladanskih gob.

Lep pozdrav,
Ivan

Visoki smrček (Morchella elata)

Velika tintnica (Coprinus comatus)

Debelobetni smrčki (Morchella crassipes)

janja

Spoštovani,
tudi jaz sem se danes z mojo prijateljico  odpravila v gozd. Pokazala mi je nekaj, kar naj bi bili mavrahi. Jutri bo slika, ko pride sin. Jaz sem ji takoj povedala, da je to pomladanski hrček. Tukaj pa vidim, da obstaja tudi orjaški hrčak. Mi kdo ve povedati, koliko je orjaški hrčak pravzaprav velik, oziroma kako se razlikuje od pomladanskega hrčka. Ona ga smatra kot užitno gobo in ga potensta na olju. Poučila sem jo o tem hrčku. Istočasno pa sva pobrali nekaj primerkov, da bo moj sin odnesel v šolo (v vreči), da poduči ostale. Ali je to dovoljeno? Otroci imajo dandanes na gore plakatov o vsem mogočem!! Upam, da ne delam narobe, da otroka spodbujam k obveščanju sošolcev o strupenih gobah!

Ali dobro kaže za razstavo v Mariboru? Lep pozdrav, Janja!

klavir

Pomladanski in orjaški hrček se med seboj kar dobro razlikujeta. Prvi je navadno bolj temno rdeče barve, razmeroma majhen in ima klobuk sestavljen iz izrazito možganskih zavojev, ki torej spominjajo na možgane. Orjaški hrček pa je navadno večji, čeprav ne nujno, lahko pa zrasejo resnično orjaški primerki. Je bolj oranžne barve, gube pa so nekoliko bolj gladke. Oba ponavadi rasteta v iglastem ali mešanem gozdu, letos jih je razmeroma dosti. - Kar se tiče užitnosti, generalno nista priporočljiva za uživanje, zlasti pomladanski hrček, saj orjaški vsebuje nekoliko manj giromitrina. Surov pomladanski hrček je smrtno strupen! Kljub temu pa je z odlivanjem vode (najbolje dvojnim), v kateri so se kuhali hrčki, možno zmanjšati vsebnost giromitrina do 99%, in tako en obrok ni več smrtno nevaren. - Več informacij pa najdete v drugih odgovorih na to temo, saj sem že precej napisal o teh gobah.

Orjaški hrček (levo) in pomladanski hrček. Kljub enaki velikosti se očitno razlikujeta.

Košara orjaških hrčkov s pomladanskimi hrčki (zadaj desno) in seveda marčnicami z začetka aprila. Tudi tu so razlike očitne.

slavko

Janja, lepo da vzpoodbujate otroke k opazovanju. Seveda ni nič narobe, če vidijo strupene ali smrtno strupene gobe.

Vabim vas, da pridete na razstavo in prinesete s seboj kakšne gobe, ki jih še ne poznate. Lani smo razstavili okoli 140 vrst gob. Verjamem, da bo letos tudi tako pestro, morda še bolj...

Lep pozdrav,
Slavko

Martin

Pozdravljeni ;D

Ta vikend sem se tud jaz odpravil iskat mavrahe in smrčke .Našel sem nekaj lepih primerkov.In tako se je za mene tud začela letošnja gobarska sezona. In že komaj čakam na prve lisičke in jurčke,ki sem jih lani našel že 17.5. Seveda pa se veselim nasploh vseh gobic ki bodo pričele rasti. :o

Martin

JANEZ L

Lp!

Malo, ampak okusno... ;)

Lovski zdravo
Janez L

...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti ni greh...

klavir

Ker slike včasih povedo več kot tisoč besed, naj mi bo dovoljeno, da jih še nekaj delim z vami...

Lep pozdrav,
Ivan

(Visoki smrček - "črni smrček")

(Šiljasti kapičar)

(poveznjeni smrčkovec)

klavir

Pozdravljeni!

Kot zanimivost predstavljam gobe najbolj bizarnih oblik, kar si jih lahko zamislite...

Gre za pomladanskega hrčka (Gyromitra esculenta), ki raste v iglastih gozdovih v začetku aprila, v višjih legah pa maja. Je zelo redek in zato v Sloveniji zaščiten. Enajst za to vrsto povečini zelo velikih primerkov sem včeraj našel nad Velikim Tinjem na Pohorju na višini okoli 1050 m.

Goba je pogojno užitna, a le po posebni pripravi, sicer pa smrtno strupena.

Lep pozdrav,
Ivan

dennis

Kljub slabemu vremenu in hladni pomladi je že kar veliko vrst gob se upogumilo in "prikukalo" na plan.

Lep pozdrav,Denis.

Martin

Pozdravljeni

Ja lepe gobice Denis. Mislim ,da bo po tem dežju še več vrst pokukalo na plano upam da bodo med njimi tud lisičke in morda že jurčki .Zanima me gdaj ste našli prve lisičke in jurčke  jaz sem jih našel 17.5 lani .to je bilo najhitreje.

Martin

dennis

Pozdravljeni Martin

Žal vam na to ne znam odgovorit,nekje junija je že kar nekaj vedno bilo,me pa zmeraj z zgodnjostjo presenetijo golobice,ki jih najdem že maja,žal letos še ne.

Denis

slavko

Dennis, slike ki ste jih poslali, bom določil približno, da vam pomagam pri določevanju vrste ali rodu.

Na prvi sliki od leve je zgodna gostolistka (Melanoleuca cognata), sledijo zajčki (Lyophyllum), verjetno rjavi zajčki (Lyophyllum decastes), nato sledi ena od skledic (Peziza), verjetno sočna skledica (Peziza succosa), na četrti sliki je vitka korenovka (Collybia dryophila), sledi samotna rumena gobica, ki bi lahko spadala v rod smetiščarjev (Bolbitus), verjetno rumeni smetiščar (Bolbitius vitelinus), sledi ena od tintnic (Coprinus); ker je sama, verjetno gre za štorovo tintnico (Coprinus truncorum), sledi širokolisna velekorenovka (Megacollybia platyphylla).

Na zadnji sliki pa mislim, da ste ponovno slikali vitko korenovko (Collybia dryophila).

Lep pozdrav,
Slavko

dennis

Hvala vam g. Slavko,rod ponavadi še določim,vrsto pa že težje,a volje in veselja mi ne zmanjka,hehe.Tako sem se tudi danes odpravil v gozd in se razveselil dveh najdb,ki jih še ni v moji zbirki,prva bi morala spadat med Zamazanke,Exidia,druga pa med Drhtavke,Tremella,obe vrsti sem našel prvič in bil zelo vesel tega.Drugače pa je sedaj v gozdu(nižinski,mešani) veliko malih vrst,tako da postaja počasi zelo pestro.

Lep pozdrav,Denis