spomladanska gobe

Začel/a bojc, 07 Marec 2010, 19:55

Prejšnja tema - Naslednja tema

as

Z ženo bova med prazniki na Ptuju. Ali je kdo izmed gobarjev tam okloli pripravljen iti z mano po marčevke, da jo končno vidim v naravi, če bodo še rasle.
Sem iz Kamnika in sem jih tu, že večkrat poizkšal najti, vendar zaman.

klavir

Pozdravljeni, nabiralci marčnic in drugih pomladanskih gob!

Zelo sem vesel, da letos nisem imel prav, ko se mi je zaradi hude zime zazdelo, da marčnic ne bo, ali pa jih bo čisto malo. Vsekakor je res, da imajo gobe tudi svoja čisto nedoumljiva pravila, po katerih se ravnajo v zvezi s časom in množičnostjo rasti.

Vsaj na Goričkem v gozdu ob madžarski meji, kamor vedno znova hodimo, marčnice letos "rasejo ko nore", nabrali smo dve zvrhani košari, imeli bi pa verjetno še dvakrat več, če srne ne bi bile prav tako požrešne in pojedle zelo veliko šopov marčnic ter pustile samo peclje. Ampak tudi one imajo pravico... Pa saj bi bilo gob potem tako preveč.

Ko smo nabirali marčnice, je vmes tu in tam pokukal na plano še kakšen pomladanski hrček...

lp

tdk

Pozdravljeni!

Marčevke očitno vsaj na Goričkem obilno rastejo;danes sem imel časa za obisk gozda le dobro uro...in bera:dobre pol košare marčevk.Res izjemno...
Glede na slike in opise gob sem našel tudi enega pomladanskega hrčka,ki sem ga pustil rasti naprej.
Sinoči sem prvič jedel marčevke ocvrte z jajci;mislim kaj povedat...za prste obliznit....in če še enkrat povem,da sem do lani nabiral samo jurčke,lisičke in marele;in potem spekter s pomočjo tega foruma in spletne strani ter predvsem pomoči determinatorjev zelo razširil,mi je kar malo žal za vsa predhodna leta,ko teh na novo spoznanih gob nisem nabiral...pa naj bo;sem pa sedaj toliko bolj zadovoljen. In še enkrat: Ni vse v količini nabranih gob,pravi užitek je sprehod po gozdu;pa naj bo katerikoli letni čas.
Ne morem pa mimo raznih smeti,ki jih je kar precej v gozdu;najbolj me jezijo pobrcane gobe in pa smeti v gozdu. >:(

Naslednji obisk gozda je v planu v soboto dopoldan in v ponedeljek;šel bom malo dlje,proti madžarski meji oz. v gozdu do mejnih kamnov...aha,in uporabnik klavir oz. g. Ivan morda vas kje srečam ali zalotim kot pravi g. Slavko, da kakšno rečeva o gobah :)

lp tdk

lisjak

Kaj sem našel ?    Gyromitra esculenta, Pomladanski hrček 
                     ali Neogyromitra gígas, Orjaški hrčak
glede na svetlejšo barvo in debel bet bi lahko bil Orjaški hrčak ?
lp

klavir

Na sliki je orjaški hrček ali hrčak, (Neo)gyromitra gigas. Sam sem jih včeraj našel okoli 30 primerkov.

Orjaški hrček je zelo zanimiva goba. Čeprav je kulinarična specialiteta, vsebuje tudi strup giromitrin, vendar v manjših količinah kot pomladanski hrček in bi naj bil zato nekoliko manj strupen. Giromitrin je termostabilen strup, kar pomeni, da se v nasprotju s splošnim prepričanjem pri kuhanju gob ne uniči, temveč preide iz gob v vodo. Ker je zelo hlapljiv, se pri kuhanju izloča tudi v obliki pare, ki je zato ne smemo vdihavati. Prav tako se ga večina izloči pri sušenju (vendar ne v vakuumu). Vsega giromitrina nikoli ne moremo odstraniti! Zato splošno pravilo pravi, da se uživanju hrčkov raje izognemo, že zato, ker so zaščiteni. - Če pa jih kdo že mora jesti, je treba hrčke kuhati v vodi vsaj 20 minut, vodo nato odliti in gobe dobro sprati. Še bolje je, če jih kuhamo v več vodah. Na tak način odpravimo do 90% strupa in en obrok s temi gobami ni več smrtno nevaren. -Čeprav v večini evropskih držav prodaja hrčkov ni več dovoljena, je na primer na Finskem še vedno, njihova agencija za zdravje pa je izdala uradne napotke, kako jih najbolj varno pripraviti. Vendar pa je treba opozoriti pred zaporednim uživanjem velikih količin gob, saj se giromitrin začne nalagati v telesu in ko ga je dovolj, sproži zastrupitev (v zadnjem času so ugotovili še rakotvorno delovanje večih količin strupa). Stopnja smrtnosti pri zastrupitvi s pomladanskimi hrčki (za orjaške ni podatkov) je le nekoliko nižja kot pri zeleni mušnici in znese do 50% primerov. 

Vsak je sam odgovoren za svoje zdravje. Zato hrčkov ne smemo prodajati ali podarjati drugem ljudem, posebno brez opozorila.

Navajam še uradno finsko stran (v angleščini) z napotki o pravilni pripravi (pomladanskih) hrčkov (false morels):

http://www.dlc.fi/~marianna/gourmet/morel.htm#instrc

tdk

Zdravo!

najprej pohvala uporabniku klavir za res dober opis orjaškega hrčka;sam ga sicer še nisem našel...po vsem prebranem bi se ga pa na široko izognil.

Gobaril sem vceraj dopoldne v blizini Madžarske,prišel sem do mejnih kamnov;bera pa odlična:zvrhana košara marčevk...kar mi pa tudi danes ni dalo miru kljub veliki nejevolji boljše polovice....in sem se dopoldne spet odpravil v gozd;tokrat nekoliko bližje;in spet zvrhana košara marčevk;res neverjetno.

Imam pa problem:zmanjkal je kis za vlaganje,sem vprasal nekaj znancev;noben ga nima.Kis za vlaganje bo tako komaj v torek dopoldan.In sedaj me zanima kako sedaj z marčevkami;očiščene in narezane so že;jih oprati in prekuhati in dati v hladilnik?ali jih pustite narezane take kot so kje na hladnem?Prosim na nasvete...že vnaprej hvala in lep gobarski pozdrav z Goričkega!

lp tdk

slavko

Z gobami se ravna kot s svežim mesom. Kak dan jih lahko pustite v hladilniku in jih uporabite nasljednji dan.

Lep pozdrav,
Slavko

JANEZ L

Lp!

Prav lep pozdrav, po zimskem spanju, kibernaciji, tojest polni posvečenosti poslu, se vam zopet pridružujem. Danes sem šel pogledat na meni znano rastišče smrčkov v okolici Radovljice. Vedno jih je bilo dosti, vmes sem pa vedno dobil tudi enega ali dva pomladanska hrčka. Danes pa na presenečenje samo pomladanski hrčki, vsaj mislim tako. Sedem sem jih našel. Zanima me pa ali smrčki in hrčki rastejo istočasno ali morda hrčki poženejo prej. Ali se je rastišče toliko spremenilo, da bolj ustreza hrčkom ali morda celo, kar je v Naravi pogosto, da je hrček bolj agresivna vrsta in izpodriva smrčke. Primere agresivnih vrst poznamo tako pri rastlinah, kot živalih ali je tak isto pri gljivah pa sprašujem vas, cenjeni Mikologi. Našel pa tudi dve vrsti meni neznanih gob. Za odgovore se vam vnaprej hvaležno zahvaljujem.

Lovski zdravo
Janez L

...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti ni greh...

slavko

Na zgornjih slikah se mi zdi da je orjaški hrčak (Neogyromitra gigas), saj je precej večji od spomladanskih hrčkov (Gyromitra esculenta). Slednji rastejo bolj zgodaj spomladi, približno v istem času kot češki hrčkovci (Ptychoverpa bohemica).

Gobe s kapicami medenih barv bi lahko bile zimske panjevke (Flammulina velutipes). Na sliki je viden črn, žametast bet, kar je značilno zanje. Zimske panjevke so užitne.

Na spodnji sliki pa so škrlatne čašice (Sarcoscypha coccinea), ki so sicer užitne, vendar neizdatne gobe.

Lep pozdrav,
Slavko

JANEZ L

Lp!

Slavko hvala za razlago, a me še vedno zanima tole:

Citat od: JANEZ L dne 15 April 2010, 17:08Zanima me pa ali smrčki in hrčki rastejo istočasno ali morda hrčki poženejo prej. Ali se je rastišče toliko spremenilo, da bolj ustreza hrčkom ali morda celo, kar je v Naravi pogosto, da je hrček bolj agresivna vrsta in izpodriva smrčke. Primere agresivnih vrst poznamo tako pri rastlinah, kot živalih ali je tak isto pri gljivah pa sprašujem vas, cenjeni Mikologi. Za odgovore se vam vnaprej hvaležno zahvaljujem.

Danes sem pa potemtakem našel pet orjaških hrčkov, na drugem rastišču kot včeraj. O smrčkih ni še ne duha ne sluha, vsaj v naših krajih ne.

Lovski zdravo
Janez L

slavko

Po mojih izkušnjah hrčki poženejo prej. Najprej češki hrčkovec, kamlu nato pomladanski hrček. Orjaški hrčak ni tako pogost, letos pa raste nekako v času pomladnega hrčka. Vse to velja za nižinske gozdove oz. loge.

Užitni smrček pa bo pričel rasti v kratkem in navadno raste v nižinah do konca aprila.

Gobe poženejo, ko se ustvarijo idealni pogoji za rast posamične vrste. Termin variira zaradi kupa parametrov, zato je težko določito popolnoma natančni termin. Zato vedno govorimo o okvirnih terminih.

Nimam pa informacij, da bi bil hrček agresivna vrsta, ki izpodriva smrčke. Najdbe zgoraj omenjenih vrst so potrjene že nekaj desetletij nazaj, odkar se vodijo zapiski najdb posamičnih vrst.

Ena od tujerodnih vrst, ki je pri nas čedalje pogostejša, je veliki lovkar (Clathrus archeri). Pred desetletji je v zapisih skoraj ni zaslediti, sedaj pa je prisotna na skoraj vsaki jesenski razstavi.

Lep pozdrav,
Slavko

Martin

Pozdravljeni

Zanima me kako je dans bilo v lok.i In seveda ce je bilo kaj smrčkov ali mavrahov ali kaj drugih gobic?
Kar firbec me matra.

Pa še ena misel.
Vsi vemo, da je danes bila akcija očistimo Slovenijo . Pohvale vsem, ki so čistili drugi pa se zamislimo kako ravnat z odpadki v naravi.

Vsem gobarjem in ljubiteljem gozdov pa da opomnim  tud konzerva, plastenka ali papir od čokolade je odpad, ki ne sodi v naravo . ZAMISLIMO SE. >:(

tdk

Pozdravljeni!

Pa nekaj glede akcije Očistimo Slovenijo;tudi sam sem bil z družino prisoten;pobrali smo kar veliko odpadkov;raznoraznih zadev,ki v naravo ne sodijo.Čistili smo tudi gozdove ob cestah;in človeka,ki ima rad gozdove in celotno naravo stisne pri srcu,ko vidi,kaj vse nekateri pustijo in odvržejo v gozdu;človeka kar zmrazi ob pogledu na odpadke,ki v naravo ne sodijo.

In bodimo vsaj mi gobarji toliko dobri in ne počnimo te neumnosti.Nismo očistili vsega;daleč od tega;probajmo pa spremeniti svojo in zavest ljudi,ki jih poznamo,da bo teh odpadkov odvrženih v naravi čim manj.Spremeniti je potrebno mišljenje ljudi glede narave;in vsak naj naredi vse,kar je v njegovi moči;pa sem prepričan,da uspeh na področju varovanja narave ne bo izostal.
Pogled,sprehod in občudovanje zdrave in čiste narave je nekaj najlepšega,kar lahko človek doživi.
Postanimo že enkrat ljudje in varujmo naravo!

lp tdk

slavko

Martin, v Loki smo našli glavne predstavnike zaprtotrosnic in sicer: užitni smrček (Morchella esculenta), visoki smrček (Morchella elata), češki hrčkovec (Ptychoverpa bohemica) in orjaški hrčak (Neogyromitra gigas). Skupaj smo našli okoli 50 vrst gob, vendar malo količino. Kaže, da smo smrčke ujeli šele pri začetku rasti.

Lep pozdrav,
Slavko

JANEZ L

Lp!

Končno! Prvi "mavrohi", 7 gobic, včeraj našel na izletu s sinom. Kje? Arboretum Volčji potok. ;) ;D

Lovski zdravo
Janez L