spomladanska gobe

Začel/a bojc, 07 Marec 2010, 19:55

Prejšnja tema - Naslednja tema

bojc

Odpiram novo temo, verjamem da bo kmalu polna prispevkov. Z upanjem, da se v čim večjem številu vidimo 27. marca vas lepo pozdravljam.
Bojan

slavko

Doslej nam je uspelo na vsaki pomladanski ekskurzij najti vsaj en vzorec marčne polževke (Hygrophorus marzuolus), po domače marčnic. Od užitnih gob lahko pričakujemo še naslednje:
- škrlatna čašica (Sarcoscypha coccinea),
- bezgova uhljevka (Auricularia auricula-judae),
- smrekova storževka (Strobilurus esculentus).

Lep pozdrav,
Slavko

klavir

Včeraj (18. 3.) smo šli prvič letos po marčnice. Saj bi šli že prej, pa še docela zimske temperature niso bile primerne za rast teh gob, nato pa je presenetil še pozni sneg. Kakorkoli, strinjali smo se, da je zdaj "vrag šalo odnesel" in je treba končno pogledati, kaj se dogaja v gozdu, sicer bo prepozno.
Kadar imam slab občutek glede pojave marčnih polževk, gremo ponavadi na Goričko, saj je tam največja verjetnost za najdbo teh gob. Tokrat smo šli spet na staro lokacijo ob madžarski meji, kjer poleti in jeseni kar mrgoli gob. Pa tudi marčnicam ustreza igličasti humus, ki tod prevladuje.
Pred dvema letoma, ko je bila marca ena od izvrstnih gobjih letin, smo tam našli 2,5 kilograma marčnic, lahko bi jih pa še najmanj dvakrat toliko, a se je že spustila tema. Letos pa je seveda stanje drugačno - po mojih izkušnjah dolga in mrzla zima obeta le malo marčnic, saj dolgotrajni mraz ne vpliva ugodno na razvoj micelija.
Zato smo se odpravili predvsem in sploh - na sprehod, nekoliko daljši pohod po gozdu. Gob (seveda) ni bilo niti na spregled - ne prvo, ne drugo in ne tretjo uro. Ko so se že vse močneje pojavljali namigi o smiselnosti takega početja in sem ostal sam v gozdu, pa se je le zgodilo: pod velikim kupom listja in iglic se je prikazala tako zaželena najdba, prve letošnje marčnice. Čez kakšno uro se je vztrajnost ponovno poplačala s še nekaj primerki teh srebrnih lepotic. - In tik pred koncem spet, le da je tokrat šlo za celo gnezdo marčnic, deset velikih gob...

Ko se je izkazalo, da sem nabral dober kilogram marčnic, je bilo veselje seveda neizmerno, a kljub temu je ostalo očitno, da je trenutno zelo malo teh gob. Ni jih bilo najti niti na enem rastišču izpred dveh let, vsa najdba pa je obsegala le tri taka rastišča. Vsekakor sem imel ogromno sreče, prav lahko ne bi našel prav ničesar (in za večerjo ne bi imeli nekaj odličnih ocvrtih marčnic ter kar nekaj kulinaričnih načrtovanj za prihodnje dni).

Kaj naj zapišem za konec? Morda nič drugega kot to, da upajmo na najboljše, časa je še dovolj. Seveda pa želim tudi drugim, da bi se tako zadovoljni vračali iz gozda...

Lep pozdrav,
Ivan

Veliko gnezdo marčnic v svojem divjem izgledu...

In potem...

tdk

Pozdravljeni!

Glede na optimisticno sporocilo uporabnika klavir oz. g. Ivana sem se danes tudi sam odpravil v gozd v veliki zelji nabrati prve marcevke. Kljub dokaj temeljitemu sprehodu in pregledu gozda,kjer sem zadnja leta vedno nasel razne vrste gob mi danes ni uspelo najti nobene marcevke..pa nisem razocaran,dalec od tega;pravi uzitek je sprehod v gozdu sedaj,preden se narava prebuja.
Bom pa v naslednjih dneh,kolikor mi bo seveda cas dopuscal,spet pogledal za marcevkami;upam,da mi uspe kaksno tudi najti in seveda dati sliko na ta forum...

lp tdk

p.s.Aha,pa se nekaj...ko sem danes odhajal iz gozda sem zraven svojega avta videl avto Daewoo kalos,modre barve  reg.oz. MB...me zanima,ce je bil kdo ki bere ta forum in je kaj nasel tam,kjer jaz nisem nic

PUHKO

Pozdravljeni vsi ljubitelji in oboževalci gob .Tudi sam že od malega nabiram gobe in vseskozi spoznavam nove in nove .Pridružil sem se vam ker me vleče radovednost in veselje do gobarjenja , tu pa bom sigurno zvedel še kaj novega .Moram priznati ,da je članek o marčevkah zelo lep pa tudi slike primerkov so krasne ,tako da ste me kar malo razdražili  in bom moral še sam v gozd .Bukovega ostrigarja sem našel v manjših količinah le parkrat ,mogoče nisem iskal na pravih terenih .Imam pa veliko željo najti mavrahe ,ker jih že dolgo ne najdem .Največ gob naberem poleti in jeseni ,ker jih je takrat pač največ in tudi največ vrst .Nabiram vse vrste gobanov ,lisičke ,marele ,golobice ,borovo gljivo itd .Zaenkrat toliko,če kaj najdem ,se oglasim in dodam še kakšno sliko .

grbanj

Lep pozdrav vsem, :D

končno po dolgem zimskem premoru sem letos prvič šel na gobarjenje. Moram se malo pohvalit, da je bilo odprtje sezone za mene precej uspešna kar je razvidno tudi iz priloženih slik. Marčevke rastejo, seveda je potrebno najti dobro ratišče.
Vsem želim uspešno najdbo marčevk in ostalih gob v letošnji sezoni :D

LP // Ignac

tdk

Ne morem odpreti prilozenih slik...??

lp tdk

klavir

Na veliko veselje so ob Dravi že zrasli prvi češki hrčkovci (Verpa bohemica oz. Ptychoverpa bohemica). Večina ljudi te gobe sicer nabira kot zgodnje smrčke, saj se od njih, dokler so mladi, le malo razlikujejo, tudi kvaliteta gob je približno enaka. Sam sem že lani na forumu podal nekoliko podrobnejši sestavek o teh prelepih gobah, zato navajam povezavo:

http://www.gobe.si/forum/index.php/topic,236.msg1577.html#msg1577

In zdaj še tokratna slika (gobe niso zrasle v cvetličnem lončku, čeprav bi teoretično lahko, saj so gniloživke... Drugič bo pač treba vzeti fotoaparat s seboj :))

lp

slavko

Tdk, v petek ste me zasačili na vašem koncu. Zaželel sem si marčnic, pa še ni čisto pravi čas zanje. Našel sem jih le za pokušino, kakšnih 6 ali 7 kosov. Sem se pa dodobra nahodil, kar mi je prijalo.

Verjamem, da bomo na naši gobarski ekskurziji imeli tako marčnice, kot tudi češke smrčkovce, ki jih je našel Ivan, pa še gotovo kakšno drugo vrsto. Na prvi ekskurziji je običajno 15 - 20 različnih vrst gob.

Lep pozdrav,
Slavko

tdk

Bila sva si tako blizu,avto ste imeli pakriran pred mojim...no,upam,da se naslednjic najdeva.
V naslednjih dneh imam namen se malo pogledati za marcevkami...upam, mi uspe kaksno najti.

lp tdk

klavir

Pozdravljeni, lovci na pomladanske gobe!

Sezona rasti čeških hrčkovcev je na vrhuncu, če bo dež, bodo rasli še kakšen teden. Zdaj je torej čas, da se vsi, ki bi se radi spoznali s temi, smrčkom podobnimi gobami, odpravite v obrežne loke. Res je sicer, da se bo tisti, ki ne ve za rastišče, verjetno vrnil domov s prazno košaro, saj so rastišča relativno majhna in ne ravno prepogosta. A če slučajno naletite nanje, boste verjetno imeli kar hitro sto in več gob v košari. Sam zdaj poznam že štiri rastišča v okolici Maribora in zgolj iz veselja nad najdenimi gobami še vedno iščem nova. A najti jih mora vsak sam (tudi sam sem jih moral), verjetno ne bo nihče hotel izdati točnega rastišča, saj gobe kot "zgodnji smrčki" veljajo za veliko kulinarično specialiteto.

Spodaj je še nekaj novih slik iz Stražuna, sicer pa ponovno opozarjam na povezavo k lanskim slikam v prejšnjem članku, ki jih je slikal večji mojster od mene...

Zadnja slika pa prikazuje orjaškega hrčka ali hrčaka, (Neo)gyromitra gigas, zelo redko vrsto gobe, ki je lahko popolnoma neškodljiva za uživanje ali pa tudi smrtno nevarna, odvisno od pravilne priprave. Sicer pa naj hrčkov ne bi jedli že zato, ker so zaščiteni.

tdk

Zdravo!

Sicer me nekaj matra pri nalaganju slik...upam,da bo.

Danes sem prebil v gozdu 3 ure;bera(upam,da so marcevke) je na slikah.
Nekaj jih bom verjetno vlozil v kis;zanima me,kako jih se pripraviTičnpr. ocvrte z jajci?

Lp tdk

http://img267.imageshack.us/i/p1010129i.jpg/
http://img706.imageshack.us/i/p1010128i.jpg/
http://img205.imageshack.us/i/p1010127a.jpg/

slavko

No, pa ste jih našli. Te gobe so okusne bodisi z jajčko, v juhi, omaki...

Starejši primerki gob imajo močnejši vonj, ki nekoliko spominja na urin. Pri toplotni obdelavi ta vonj izgine. Nekatere to moti, vendar neupravičeno.

Marčne polževke so prve gobe, ki nas razveselijo zgodaj pomladi in z njimi se prične gobarska sezona.

Lep pozdrav,
Slavko

tdk

Slavko hvala!

Ocitno marcevke vsaj na Gorickem fajn rastejo;vceraj skoraj pol kosare;sem jih pa nasel v gozdu,kjer ste bili tudi sami v petek 19.3.
Ta teden bom sel se malo pogledat,upam,da bo se kaj.Jih je pa zelo tezko opazit,precej jih je popolnoma skritih pod listjem.
Vceranja bera je vsa vlozena v kis;jih bom pa poskusil tudi na druge nacine.

lp tdk

tdk

Danes sem spet nabiral marcevke;bera podobna vceranji,me je pa dez pregnal iz gozda.
Je pa kot je nkdo ze napisal marcevke zelo tezko opaziti.
Danes so na vrsti ocvrte marcevke...se z hcerko ze veseliva:)

lp tdk