Nujno!

Začel/a jesen, 04 Oktober 2009, 07:44

Prejšnja tema - Naslednja tema

jesen

Rdečeči dežnik je bil zamenjan za orjaškega in sem ga nosila v košari z jurčki kakšnih pet minut. Ker mi je bil dežnik sumljiv sem ga vzela iz košare in opazila značilno rdečkasto barvo ter neprijeten vonj. Zato sem odvrgla vseh pet rdečkastih dežnikov. Ker je goba strupena me zanima, če je potrebno sedaj odvržti tudi gobane?Sem začetnik v nabiranju gob in vas prosim za čimprejšnji odgovor...
Najlepša hvala!

gorenc

Naredili ste veliko napako saj je rdečeči dežnik(Macrolepiota rhacodes) užitna in zelo dobra.Nabiram jih tudi sam .Je enakega okusa kot orjaški dežnik.razlika je samo v tem da pordeči če ga  (opraskate) Ostalih gob vam ni treba metati stran pa tudi če bi imeli resnično vmes strupene gobe.
Pa dober tek za tisto kar vam je ostalo

Razen če ste imeli vrtni različek ki je precej manjši ta je pa strupen.

jesen

Hvala za odgovor. Me pa zanima zakaj se imenuje vrtni različek?Morebiti zato, ker uspeva tudi na vrtu ali narobe sklepam?

klavir

Vrtni različek Rdečečega dežnika (Macrolepiota rhacodes var. bohemica) je kot rečeno strupen, uspeva pa tudi v rastlinjakih, vsekakor pa izven gozda. Spoznamo ga po kratkem, debelem betu, ki ima v dnišču velik gomolj s stopničastim robom. Vsi ostali dežniki so užitni, nekateri tudi pogojno, kar pomeni, da jih je treba pred uporabo prekuhati.