JURČKI

Začel/a cajhi, 22 Avgust 2009, 17:53

Prejšnja tema - Naslednja tema

kukmak

Lp!

Ali si jurčke našel na štajerskem ali gorenjskem koncu ?

Lp Jernej

and rej

letos sem našel samo enega jurčka. v katerem koncu slovenije pa je največ jurčkov.

lp and rej

MIČO

Zdravo g. Jernej

Gobe nabiram na Gorenjskem - najraje v Karavankah

lp
MIČO

MIČO

Tudi danes popoldne sem šel v gozd....................in domov prinesel jurčke.

Našel sem tudi dva "siamska dvojčka"

medica

Ej MIČO, a so že kaj zrasli tvoji jurčki a so še kr tko majhni kot so bili v soboto?  ::)

MIČO

Nič niso zrasli - sem šel danes popoldne zopet v gozd pogledati za jurčke pa sem dobil samo štiri majhne.Našel sem jih v mahu,drugače pa je zopet precej suho in je vlažno samo tam kjer je v bližini voda in mislim da bodo bolj slabo rasli.

medica

Ja veter je največji sovražnik gob...  >:( Imaš mogoče približno oceno koliko dežja je padlo tam kjer ti nabiraš in praviš da je sedaj že suho? Me zanima zato da primerjam s tereni, ki jih jaz poznam (ker so bile ob zadnjih padavinah razlike zelo velike), kjer sem tudi našel nekaj majhnih v soboto, pa ne bi rad tako na pamet jemal dopusta, če se ne splača...

MIČO

Zdravo Medica

Tam kjer jaz nabiram (v Karavankah) je bilo po zadnjem dežju zadosti mokro samo 4-5 dni in je sedaj že v glavnem suho sploh na iglicah.Ker si v enem prispevku omenil tudi Mežakljo predvidevam da si iz Jesenic.Da bi jemal dopust  za nabiranje gob se po moje ne splača - danes zjutraj sem zopet poskusil srečo pa sem našel samo deset jurčkov približno take velikosti kot v soboto

ps
lani v takem času jih nikoli nisem dobil manj kot košarico

lp
MIČO

jernej

Letošnje leto je kar precej deževno. Eno bolj izmed zadnjih nekaj let. Tako da suša ni problem, zakaj jurčkov ni toliko. Vlaga je pomemben pogoj za rast gob, ne pa edini. Rast posamezne vrste gob niha v ciklih. Tudi drevesne vrste nimajo vsako leto povnega obroda, pač pa enako nihajo. Bukev npr. ima maksimalen obrod na vsake 3-7 let. Letos je npr. dosti lisičk pa jih je sploh lansko leto bilo dosti manj. Mislim, da gre tu za normalni odziv organizmov, ki je med drugim odvisen od pogojev. Svoje pa prispeva tudi spreminjanje podnebja. Mogoče bo Slavko znal kaj dodat, saj ima podatke iz številnih razstav in ekskurzij društva.

medica

Gobe (odlično) rastejo, ko se poklopijo vsi parametri. Kdaj so predvsem vlaga in temperatura tal primerni (ob tem da so bili že prej primerni pogoji za razvoj podgobja!), pa je lahko časovno zelo različno. Načeloma velja, da je gob največ zgodaj jeseni=septembra (seveda ker takrat sonce nima več take moči in je zato bolj vlažno, prehladno pa tudi še ne). Konkretno lahko povem za jesenskega gobana, ki je obilno rasel tako v prvi polovici julija, kot tudi v drugi polovici oktobra (na isti višini) in seveda tudi vmes; pač odvisno od leta/vremena.
Je pa res, da letos kar se tiče jurčkov še ni bilo kaj konkretnega vsaj v višjih predelih ne.

Bi pa pričakoval za SV Slovenije, da bi bilo kaj več gob, saj je res bilo letos tam nadpovprečno veliko dežja.

Capi

Lep pozdrav!
Danes sem šel pogledat na višino 1300mnm in nisem našel nič jurčkov le nekaj lepih lisičk. Spustil sem se na višino 800mnm in našel tri lepe jurčke in približno kilogram in pol lisičk. Mislim pa, da bo kaj več po dežju. Res je zelo žalostno za september, saj sem letos od 9.7. do 15.7 vse dni zapored nabral skupaj nekaj več kot 6kg jurčkov.
Upam, da bo v nedeljo in ponedeljek res dež in, da bo drugi teden kaj prikukalo na dan.
Lep pozdrav,
Capi.

MIČO

Tudi danes zjutraj sem odšel v gozd pogledati za jurčke.Našel sem tri malo večje in nekaj majhnih.Večji so rasli približno 1100mnm,manjši pa 1300mnm.Bilo je tudi veliko golobic in lisičk nad 1300mnm

lp
MIČO

buco

Letos je slaba sezona,v Besnici danes ni bilo nič. :(

JANEZ L

Lp!

Ker ni posebne teme, se vam bom kar tu predstavil. Sem Janez iz Gorenjske, z "Radolce", bolj natančo. Narava je del mene, saj z njo živim že od malega. Sem Lovec, to mi je bilo položeno v zibel. Ker veliko časa preživim v gozdu seveda ne morem mimo gob, tudi v to me je vpeljal pokojni oče. Sedaj je pri nas ogromno jurčkov in tudi danes jih je bilo juhuhuhuhu. Veliko pa gobe tudi fotografiram, no fotografiram prav vse kar je povezano z Naravo. Na vas spoštovani Gobarji se obračam s prošnjo, da mi boste kdaj obrazložili katero gobo točno sem slikal. Saj veste za laika je vsak goban od poletnega do jesenskega jurček, če pa ima temnejšo kapico pa ajdovček. Osebno si pa želim vedeti več. Za vašo cenjeno pomoč se vam že v naprej zahvaljujem. Upam, da vam bodejo moje fotografije všeč. Že za to, ki jo pripenjam sedaj vas sprašujem. Je to ajdovček?

Lovski zdravo
Janez L

...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti ni greh...

jernej

Ja, zdaj odvisno na kaj mislite z imenom ajdovček. Ime ajdovček je ljudsko. To pa pomeni kar nekaj zmešnjave. Naprimer večina gobarjev poimenuje z ajdovčkom črnega gobana; http://www.gobe.si/Gobe/BoletusAereus . Pri nas, od koder sem jaz, pa imamo za ajdovčka borovega gobana; http://www.gobe.si/Gobe/BoletusPinophilus .

Na vaši sliki pa je zagotovo poletni goban; http://www.gobe.si/Gobe/BoletusAestivalis , ki ga vedno spoznamo po rjavem, suhem in žametastem klobuku. Sedaj se pa odločite kako boste poimenovali svojega gobana. V bistvu je vseeno.

Lp in dober pogled!

Aja še to. Ja dobro fotografijo poletnega gobana ste prilepili. mogoče le ena zelo dobronamerna kritika. Sam sem poslikal kar nekaj gob. Nebom rekel, da so moje slike odlične, daleč od tega so zelo povprečne. A naučil sem se, da pri slikanju gob ne uporabljam fleša. Ker se pri uporabi bliskavice izgubijo naravni odtenki barv gobe. Res da rabiš pri tem v slabih svetlobnih pogojih mirno roko. Pa saj ste lovec!