Gobarjenje danes

Začel/a Fiat007, 13 Avgust 2009, 21:06

Prejšnja tema - Naslednja tema

tasi

A kdo kaj ve, kaj se dogaja v gozdu? A so kje že jurčki al ni nič?

Martin

Tud jaz se sprašujem ali se že kje kaj dogaja v gozdu. Tu pri nas se ni nič jurčkov grem pa v nedeljo pogledat na Pohorje kak kaže , lani je bilo v začetku septembra kar dosti jurčkov  :o

kepa

Popoldne sem našla enega velikega poletnega jurčka, lisičke od malih do velikih, črne trobente, brezov ded in ogromno zelenih golobic. Tudi ostalih vrst golobic je polno. Na splošno je dosti vrst gob, ki jih jaz ne nabiram. Ker pa je dosti listja je nabiranje gob zdaj malo težje.

kepa

Novo je to, da so začele rasti tudi pšeničnice, na sliki. Danes en jurček,trobente, lisičke, zelenke.

slavko

Pšeničnici, kot jo je poimenovala kepa, se po slovensko reče pšenična poprhnjenka (Rozites caperata). Je užitna in okusna goba, Korošci jo poznajo pod imenom šampinjon.

Lep pozdrav,
Slavko

MIČO

Danes sem bil zopet v gozdu in našel nekaj jurčkov (vsi zdravi) vendar pa me je kmalu pregnal močan naliv - jutri grem ponovno in upam da bo še bolje kot danes.

Pohorc

Vedno pogosteje gobarji javljate, da se že najdejo jurčki, sicer v manjših količinah, a vendar! Kolikor vidim, sicer predvsem na Gorenjskem, a tudi naši vzhodni konci so deležni tega veselja.

Jutri bo lep dan, kot nalašč za sprehod po gozdovih. Poskusil bom srečo z novimi "placi", tokrat grem malo pogledat v povirje Mislinje.

Za vse, ki se jutri odpravljate podobno uživat, veliko sreče! ;)
Pohorje bi moralo biti ženskega spola glede na mične obline :)

kepa

Ja nekaj se res dogaja, ogromno ljudi pa nobenega jurčka. Sem pa nabrala zopet borove glivce oziroma irse, pa še družbo sem imela ( na sliki), lisičke, golobice (hvala Slavku za poučno razlago o vrstah sivk, danes sem namreč že poskusila novo vrsto golobic insicer po barvi vijolična - dobra).

Na splošno sem mnenja, da si Slavko zasluži eno res V E L I K O pohvalo od nas vseh, ki uporabljamo ta forum.

slavko

Kepa, hvala za vzpodbudne besede, toda jaz sem le eden od moderatorjev na forumu.

Tudi drugi se trudijo, kolegi iz našega društva Lisička, kolegi iz drugih slovenskih društev, včasih pa pomoč pride tudi iz Hrvaške.

Vsem, ki pomagate in delate da je ta forum zanimiv in uporaben, bi se rad zahvalil.

Lep pozdrav,
Slavko

Martin

Pozdravljeni gobarji,gobarke.

Danes je bil krasen dan za gobarit, zato sva se tud s punco odpravila na Pohorje. Ob 6.30 sva  bila že na Šumiku in kar nekaj drugih gobarjev. Pot sva nadaljevala proti Klopnem vrhu in našla kar nekaj lepih zdravih jurčkov. Dan je bil odličen.

Prilagam nekaj slik.

tdk

Gobarska sezona se očitno spet odpira širom dežele;danes zjutraj -sicer samo eno uro in pol(več ni čas dopuščal) sem se malo sprehodil po gozdu in našel 7 res lepih,kar velikih in predvsem zdravih jurčkov;pa nekaj lisičk. Sem pa srečal 3 gobarje,ki so imeli manj od mene,nabirajo pa golobice,ki jih jaz ne nabiram,ker jih ne poznam...oz.ne poznam jih tako dobro,da bi jih nabiral.....hm??

Jutri ali v torek grem pogledat malo globje;upam,da bo kaj več.

lp tdk

tasi

Martin zelooo lepi jurčki. Je lepo take slikce pogledat.
Sem se že odločila, da grem tudi jaz danes gobarit.

MIČO

Tudi jaz sem šel popoldne gobarit.Dobil sem 1 kg lisičk. Jurčka pa ni bilo nobenega - in sem se spomnil,da sem nekje slišal da takrat ko rastejo lisičke jurčki ne rastejo.Ne vem pa če je to res.

lp
MIČO

tdk

Danes gobaril;nic posebnega;nekaj vecjih jurckov,nekaj lisick...pa pravi orjak;mislim, da vecjega se nisem nasel;glede na velikost me je presenetilo,da je bil zdrav;črviv samo čisto spodaj ostalo zdrav kot vrba ob Ledavi:))

lp tdk

p.s. Je pa v gozdu precej suho;na dostopnih in na predelih v blizini ceste vse razbrcano;to me najbolj jezi,ko vidim pobrcane gobe.

slavko

Lepa bera. Gobe so tako vabljivo zložene v posodi.

Vsi gobani so poletni gobani (Boletus aestivalis), ki so mi najbolj okusni. Žal so tudi največkrat črvivi, zato me čudi, da je velik primerek bil zdrav. Na našem Pohorju prevladujejo jesenski gobani (Boletus edulis), ki imajo bolj temno kapico, nekoliko mastno in so redko črvivi, večkrat pa obgriženi od polžev ali kakih drugih živali.

Lep pozdrav,
Slavko