Gobarjenje danes

Začel/a Fiat007, 13 Avgust 2009, 21:06

Prejšnja tema - Naslednja tema

kepa

Gobe sem nabrala v Prlekiji, med Ormožom in Ljutomerom. Po čisčenju gob sem cca 80% vložila, ostalo sušimo. Jurčki so bili presenetljivo zdravi. Na sliki vloženi, tokrat sem dodala med gobe tudi bučke, včasih tudi papriko, celo nezreli paradižnik. Recept je preverjen in se obnese.

tdk

Torej prisel sem z gozda;precej je dezevalo;majico sem v gozdu 3x ožemal...srečal nekaj gobarjev;očitno jurčki rastejo.Danes popoldne grem še enkrat;tja kamor sem želel priti nisem prišel zaradi dežja...upam,da bo popoldne brez dežja...

lp tdk

dennis

Citat od: kepa dne 22 Avgust 2009, 06:37
Gobe sem nabrala v Prlekiji, med Ormožom in Ljutomerom. Po čisčenju gob sem cca 80% vložila, ostalo sušimo. Jurčki so bili presenetljivo zdravi. Na sliki vloženi, tokrat sem dodala med gobe tudi bučke, včasih tudi papriko, celo nezrali paradižnik. Recept je preverjen in se obnese.

Nam želite zaupati recept?

Lep pozdrav!

meganboj

tdk kje pa je danes že deževalo pri nas ponoči je bil samo močan veter
lp

tdk

Proti jutru je začelo rahlo deževati na zahodnem Goričkem;v gozd sem prišel pred 7 uro zjutraj;čez nekaj časa je začelo pošteno deževati;deževalo je do cca. pol desetih.
Sedaj je spet precej oblačno;glih se odpravljam nazaj....

lp tdk

slavko

Kepa, tudi jaz bi prosil za recept. Takoj ga dodam med naše obstoječe. Na e-mail glmb1@gmail.com pa mi prosim pošljite vaše ime in priimek, da vas navedem kot avtor recepta.

Vnaprej hvala.

Seveda tudi druge ljubitelje gob pozivam, da nam zaupajo kakšen recept.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

pri e-mailu sem se zmotil. Pravilen naslov je: gdlmb1@gmail.com.

Lep pozdrav,
Slavko

Martin

Bravo Kepa,  tdk.Lepi jurčki no jaz pa tu komaj čakam, da bi deževalo pa kar noče.Kakšne jurčke si mela kepa poletne ali jesenske.

kepa

Recept za pripravo kisa: 0,5 l kisa,2 l vode, 10 dag sladkorja, 8 dag soli, poper v zrnu po želji
                                       vse to naj zavre in še vroči kis prelijete po prej prekuhanih gobah,
                                       surovih bučkah ( narezane na kose, ki so lahko veliki kot npr.oreh),
                                       surovi papriki, kumaricah, paradižniku (zelenemu ali rahlo obarvanemu,
                                       najbolši je vrsta češnjevec).

Pri vlaganju gob in ostale zelenjave v kozarce je vstni red nepomemben, meni osebno je všeč če so bučke na dnu ali na vrhu.   

Jurčki so bili poletni in jesenski.

MIČO

Danes popoldne sem šel pogledati v gozd če so gobe že začele rasti - našel sem nekaj lisičk in dva jurčka ki pa sta delno črviva.Jurčka sem dobil na višini cca 1200 m,lisičke pa so rasle 250 m nižje.Je pa še vedno precej suho kljub dežju danes ponoči in če bo še kaj moče bi morali jurčki v začetku septembra začeti rasti.

tdk

Gobaril oz. lisičkaril popoldne;našel eno košarico lisičk...jurčka nobenega;ne morem verjet;dopoldne solidna bera jurčkov,popoldne pa nič;sta mi pa dva gobarja rekla,da je bilo ob koncu dežja kot na sejmu...v gozdu seveda in so verjetno pobrali kar je ostalo;je pa jutri nov dan...malo po 6 uri grem;drugače pa pri nas grmi in fajn dežuje,bi pa naj do jutra ponehalo.

lp tdk

tdk

Današnja bera; glede na število ljudi zjutraj v gozdu sem zadovoljen.

lp tdk

Capi

Pozdravljeni,
včeraj po močnem neurju sem bil z družino (ta glavi gobar star le 4 leta in gobari že od drugega leta starosti) v gozdu in nabrali smo kar precej lisičk, nekaj zelenih golobic in le enega jurčka. Žal nam na Uršljo goro zaradi plazov ni uspelo priti zato smo se odpravili v gozd precej nižje. Upam, da bodo jutri ceste že prevozne in da nam bo uspelo priti približno na višino 1250 metrov.

Vprašanje za Slavkota:
Ali drži, da jurčki začnejo prej rasti v višjih legah in se potem nekak počasi začnejo spuščajo v nižje lege (mi smo namreč lansko leto v tem času nabirali jurčke na Uršlji gori in bilo jih je kar precej). Zanima me tudi, če morda veste zakaj v višjih legah najdeš skoraj same zdrave jurčke, v nižini pa skoraj vsakega črvivega?
Pa še nekaj. Sem velik ljubitelj zelenih golobic (praženih z jajčko, v omaki ,...), letos smo jih prvič tudi vložili v kisu in so vsaj zame fantastične.
Glede na to, da nikjer ne zasledim, da bi se zelene golobice vlagale me zanima, če jih kdo izmed vas vlaga in če jih ali je res potrebno bet zelene golobice odstraniti.
Hvala za odgovore in lep dan vam želi
Capi.

P:S: Slavko, hvala za odgovor glede dovolilnice o gobah.

slavko

O rasti gobah seveda ni ustaljenih pravil. Rasti pričnejo, ko so za to izpolnjeni pogoji. Temperatura in vlaga sta le dva od številnih pogojev. V višjih legah so bolj zdravi jurčki zato, ker je tam manj žuželk kot v nižinah.

Pri nas nekatere članice vlagajo tudi golobice. Praviloma majhne. Če je bet zdrav, se lahko golobice vlaga z betom vred. Pri starejših golobicah pa je probljem, ker je bet pri nekaterih vrstah puhel. Takih se pač ne uporabi.

Lep pozdrav,
Slavko

kepa

Danes popoldne sem tudi jaz preverjala, kaj se dogaja v gozdu. Jurčki so spet začeli rasti, so cca 5cm veliki, lisičke pa čudovito velike in lepe, golobic pa je toliko,da človek ne ve kaj bi. Poznam samo zelene golobice ali zelenke, ostale vrste sicer poznam a jih ne nabiram. Pojavile so se črne trobente,še male.

Še to, kadar vlagam gobe, dodam tudi sladke fefarone.
Vsem lep pozdrav in obilo užitkov ob gobarjenju.