Gobarjenje danes

Začel/a Fiat007, 13 Avgust 2009, 21:06

Prejšnja tema - Naslednja tema

tdk

V naslednjih dneh imam v planu pogledat,kako je kaj z snežkami na Goričkem;neke zmrzali sicer še ni bilo;slana je sicer bila ene 2x;trenutno pa spet rosi...pravo novembersko vreme.
Sicer snežk do sedaj še nisem nabiral;glede na opise in slike na netu upam,da ne bom nabral kaj čudnega:))

lp tdk

as

Slavko

Zakaj bele sivke pri vlaganju spremenijo barvo, se mi zdi, da postanejo malo rdečkaste?

slavko

Zimske kolobarnice pri vlaganju ne spreminjajo barve. Očitno ste nabrali neko drugo vrsto kolobarnic, ali pa sploh gobe iz drugega rodu.

Rdečijo kuhane milnate kolobarnice (Tricholoma saponaceum), ki so sicer pogojno užitne gobe, vendar ne posebno okusne.

Lep pozdrav,
Slavko

as

V okolici Kranja, kjer nabiram sivke, običajno najdem običajno sivo sivko, zelenko in sivke ki so skoraJ popolnoma bele, steblo je značilno rumeno. Jutri grem spet v gozd in če najdem kakšno belo jo bom, upam uspel fotografirati in jo pošljem na forum. Zaenkrat hvala.

kepa

To je bilo nabrano včeraj. Doma na travniku pa kar je na sliki.

slavko

Kepa, žal ne vidim slike.

Lep pozdrav,
Slavko

tdk

Danasnji sprehod po gozdu kar uspesen;nabral 3/4 košare zimskih kolobarnic;kar nekaj od tega precej velikih in starih,so pa gledano na jurcke presenetljivo zdrave...je pa v gozdu glede na letni čas kar precej gob;jutri bom nabral tudi upam da vijoličaste kolesnice,ki jih je pri nas kar veliko.Morda vprašanje...kako pripravit vijoličaste kolesnice?Kis ali se kaj drugega?

lp tdk

klavir

Za vijoličaste kolesnice sem pred kratkim objavil recept, ki je meni osebno zelo dober, pod razdelkom kulinarika. Da boste hitreje našli, še povezava:

http://www.gobe.si/forum/index.php/topic,295.msg2539.html#new

Morda bo Slavko to jed tudi dodal med splošne recepte na naši domači gobarski strani, da ne bo na forumu zastarala.

Pa lep pozdrav,
Ivan

tdk

G. Ivan hvala za recept;bomo poskusili.

danasnji popoldanski žal samo eno urni sprehod po gozdu;pridem na rastišče zimskih kolobarnic;nič,vse pobrano;grem naprej...končna bera pol košare zimskih kolobarnic...in sem bil v gozdu res jezen;pobrcane vijolične kolesnice,pa meglenke in precej ostalih gob,ki jih ne poznam;ne razumem človeka ali ljudi,ki brca gobe,ki jih ne pozna in ne nabira...tega nikoli nisem počel in me tako početje razjezi do konca...zakaj to nekdo dela?V čem je smisel tega idiotskega početja;drugače res ne znam povedat.
Ko to vidim moram priznati,da mi kar pošteno pokvari dan...kot bi divje svinje spustil po gozdu. >:(

lp tdk

p.s.Upam,da na forumu ni nobenega,ki bi te zadeve počel....

tdk

Danasnji dopoldan sem spet preživel v gozdu;poleg te jesenske lepote z kar mocnim vetrom je bila bera 2 kosari predvsem zimskih kolobarnic;nekaj malega tudi vijolicastih kolesnic.
Meglenk ni več mladih,vse stare in črvive;sem jih kar pustil.
raste pa precej enih gob z belkasto rjavim klobukom;predvsem poleg zimskih kolobarnic;podobne velikosti...??

lp tdk

slavko

Nekatere kolobarnice so tudi rjave barve. Oglejte si slike kolobarnic in preverite če je med njimi kakšna, ki je podobna gobam v gozdu, http://www.gobe.si/Mikologija/Tricholoma,

Lep pozdrav,
Slavko

Tič

Včeraj sem se odpravil v gozd, na mesta, kjer rastejo sivke (zimske kolobarnice). V naših krajih (okolica Medvod) je letos vsekakor rekordna, lahko bi rekel desetletna rast sivk na rastiščih v polhograjskih dolomitih. Pobiral sem le izbor.

Precej je še drugih gob. Našel sem še vijoličaste kolesnice, bele polževke, nekaj navadnih lisičk, mokarice, rumene ježke, rdečkaste ježke, česnjevke, rumene grive. Od omenjenih sem nabral le kakšen primerek za boljši okus.

Meglenke so še, vendar večinoma stare. Opazil sem tudi več milnatih kolobarnic in nekaj rdečebetnih polstenk. V nižinskem iglastem gozdu pa rastejo cele preproge lijastih lisičk. Naletel sem tudi na bogato rastišče poznih livk. Žal so bile že vodene. Je pa odkrito novo rastišče.

L. P.: Tič

tdk

Citat od: slavko dne 29 November 2009, 12:27
Nekatere kolobarnice so tudi rjave barve. Oglejte si slike kolobarnic in preverite če je med njimi kakšna, ki je podobna gobam v gozdu, http://www.gobe.si/Mikologija/Tricholoma,

Lep pozdrav,
Slavko


Slavko hvala;jih bom pobral in dal slike gor pa mi poveste kako in kaj;bolj gledam in primerjam bolj me matra...na zalost pa ne bom obiskal gozda pred vikendom;upam,da me ne prehiti kaksen sneg ali obilen dez..

lp tdk

p.s.uporabnik Tič...lijaste lisičke in pozne livke..katere gobe so to?daj link,pa tudi napiši kako jih pripravljaš....

Tič

Pozno jesenske gobe v kulinariki po navadi uporabljam kot mešanico gob, v kateri prevladujejo sivke. Razen sivk dodam še nekaj tistih, ki jih najdem.

Med drugim tudi:
Lijasta lisička: http://www.gobe.si/Gobe/CantharellusTubaeformis
Pozna livka: http://www.gobe.si/Gobe/ClitocybeGeotropa
Rumeni ježek: http://www.gobe.si/Gobe/HydnumRepandum

Nekatere literature razlikujejo dve varianti rumenega ježka. Čokato obliko (ta je ne gornji fotografiji) in normalno obliko, ki je svetlejša in ima tanjši bet. Pri nas čokata oblika raste poleti, je grenka in za kuho neuporabna. Normalna oblika pa raste pozno jeseni in je kot dodatek ostalim gobam (ne preveč) odlična. Doda dodaten okus, tako kot tudi nekatere vrste griv. Če pa bi imel same ježke ali grive, pa je ta okus preveč izrazit in za mene moteč.

To mešanico uporabljam za juhe (čiste in čorbe) in za omake. Samostojno uporabljam samo sivke, in sicer kot prilogo pečenki ali mladi divjačini (mlada srna s sivkami je odlična), in Pesniško polževko: http://www.gobe.si/Gobe/HygrophorusPoetarum, v kremni juhi ali z domačo smetano. Pesniška polževka pri nas raste malo pred sivkami (ko se pojavijo prve sivke, rastejo zadnje pesniške polževke). Meni se zdi ena najbolj okusnih gob.

Ko dobim navdih, objavim recept za gobe z domačo smetano.

L. P.: Tič

tdk

Danasnji sprehod po gozdu 2 uri;bera 3/4 košare;večina zimskih kolobarnic,nekaj tudi vijoličastih kolesnic.Skoraj ni za verjet da je ob tem datumu takšna bera in tudi količina ostalih gob v gozdu tako velika...kdaj prenehajo rasti sivke oz. kaj zaustavi njihovo rast?sneg,mraz...??

lp tdk