Gobarjenje danes

Začel/a Fiat007, 13 Avgust 2009, 21:06

Prejšnja tema - Naslednja tema

janja

In še zadnja! 

Lojze07

Nisem strokovnjak, a zdi se mi, da je na fotki res slinar... Tudi jaz sem ga letos pobiral prvič... Je kar dobra in okusna goba... Nekaj navodil za uporabo pa lahko najdete tukaj:

http://www.gobe.si/forum/index.php/topic,270.0.html

LP

Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

Lojze07

Pa še tole: po barvi klobuka in predvsem trosovnice zgleda, da so tile slinarji že precej stari... Kako je pa z uporabo starih slinarjev, kdaj so slinarji prestari za uporabo in kako to določimo, pa žal res ne vem - me pa zanima... Sam sem pobiral le takšne, ki so imeli bele trosne lističe... Počakajmo torej na strokovnjaka...

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

janja

Hvala za informacijo. Ne se bati, moj slinar?? je že nazaj v gozdu, samo za drugič in za mojo informacijo. Se zelo bojim za naše zdravje in moram biti 1000 %, preden postrežem možu za jest!
lp, Janja

slavko

Tako je, Janja. S sinom sta našla velikega slinarja (Gomphidius glutinosus), ki je užiten. Priporočam, da sluz z gobe odstraneti že v gozdu.

Tudi sam bi bil srečen, če bi moja žena tako lepo skrbela zame.

Lep pozdrav,
Slavko

janja

#230
No danes se vam spet oglašam. Upam, da to ni zadnje javljanje, ker smo prvič jedli juho v kateri so bile tudi  sivke. Na krožniku je še lisička in borova gliva. Poleg tega smo dali v juho še kostanjevke, in rumeni ali rdeči ježek. Vse skupaj smo z otroci nabrali včeraj v gozdu .
Kateri strupeni gobi je sivka lahko podobna?
Sedaj pa še eno vprašanje. V gozdu sem med dvema borovcema na tleh odrezala tole zame prvič videno gobo. Le kaj bi to lahko bilo? Rumeni lističi, rdečkasto rumen bet, rdečkasto rumen klobuk.
Lep pozdrav, Janja

janja

Druga slika...

janja

in šezadnja!

janja

Tole je pa tisto, kritično!
LP, Janja

becky28

Najprej en lep pozdrav vsem na forumu!

Mene pa zanima kako je to leto z štorovkami. Skoraj cel mesec sem redno hodila gledat na
lokacije kjer sem jih vsako leto našla, pa ni nič, če sveda odštejem včerajšni dan, ko sem jih
našla pet čisto malih.

A jih to leto ne bo?
Vsi , ki jih poznam jamrajo, da jih to leto res nekako ne najdejo.
A je zdaj že prepozno, ali je še možno, da bo kaj še zrastlo?

Hvala tistemu, ki bo podal kak odgovor.

        Lep pozdrav

slavko

Janja, tista rumeno rdeča goba je rdečkasta trhlenka (Tricholomopsis rutilans) in je pogojno užitna ter jo je treba prekuhati. Primerna je za mešanje z drugimi vrstami gob.

Fotografija sivk oz. zimskih kolobarnic (Tricholoma portentosum) pa je preslaba, da bi lahko natančno rekel za katero vrsto kolobarnic gre. Seveda je kolobarnice možno zamenjati s strupenimi vrstami, posebej nevarna je pegasta kolobarnica (Trichloma pardinum), ki je prijetnega vonja in okusa, ampak precej strupena in povzroča konkretne prebavne motnje.

Nekatere neužitne vrste kolobarnic namreč grenijo ali pa so pekoče.

Becky28, štorovke oz. mraznice (Armillaria), kot jim rečemo po slovensko, so v glavnem že mimo. Morda se še pojavijo tu in tam. Pač pa je sedaj čas za kolobarnice, kolesnice, livke in podobne.

Lep pozdrav,
Slavko

Lep pozdrav,
Slavko

počasna

Danes prečesala vse moje place, pa nič od črnih kapic. Sicer pa so mi spet nekaj placof razkopali toti gondoladelavci.
Pa se odločim, da naberem kostanje in med listjem najdem lepega jurčka, nakar so moje okice ful trpele še kakšno uro, ampak ni bilo nič več.

MIČO

Jaz sem šel včeraj pogledati če še jurčki rastejo in našel tri majhne v nekem zavetju kjer je bilo malo bolj toplo kot drugje po gozdu

ps
šel pa sem samo zato da bi videl do kdaj sploh rastejo jurčki v mojem koncu

lp
MIČO

golobaj-milan

Sam sem se včeraj potikal po našem gozdu. Bil sem presenečen, da nisem našel nobenega primerka gobe.
Ko sem že obupal in se vračal proti domu sem pa na vsem lepem zagledal na obromku gozda, neko kapo. ob približevanju sem ugotavljal, da gre za marelo ali veliko dežnikarico. Še bolj sem bil pa presenečen, ko sem našel, kar tri primerke.

L.P.
Milan

janja

V determinacijo pošiljam 4 slike ene vrste gob. V resnici sta to 2 komada gob. Goba je velika 15 cm, globlje v zemlji nisem mogla odrezati ali odruvati. Najprej sem jo našla ob podrtem deblu, tudi iz mahu , druga pa je rastla iz mahu, v gozdu ob smrekah - manjših. Bet ima zelo debel, spodaj 3 cm. Če si zelo natančen,  bet celo zelo malo porumeni. Klobuk je kot bi svetili črnikasti  žarki od temena beta proti robu. Rob klobuka je v obliki polkrožnih razcepov. Bet je pri vrhu ob temenu gobe ožji - 1 cm. Bet nima nobenega obročka ali zastiralca. Pri sončni svetlobi se je zdelo, da je črnikasto zelo malo vijoličen, oziroma da je zaslediti malo rumene barve. Goba je lističarka in ima belo trosovnico. Bet je vlaknat in se vidijo črte od zgoraj navzdol. Je zelo zanimiva in je ne najdem nikjer v knjigi od g. Polerja Gremo po gobe, niti med njegovimi strupenimi gobami je ni.
Prosim, če mi lahko poveste, kaj za eno čudo je to?
Sivka ni.
LP, Janja