Gobarjenje danes

Začel/a Fiat007, 13 Avgust 2009, 21:06

Prejšnja tema - Naslednja tema

kepa

Res je gobarji komaj čakamo, da se bo začelo tisto tapravo. Jaz sicer nabiram gobe od maja pa vse do novembra, tako da nam gob ne primanjkuje. Če je človek vztrajen in upošteva vsa pravila, mislim na zakon o gobarjenju in zakone narave imaš gob več kot dovolj. Hudo pa je kadar so oči bolj lačne kot je potreba. Na sliki današnja bera.

Martin

No ja zdaj pa bom že moral z metrom gobarit, da bom meril katera goba je večja od 5cm. Je pa res, da je mnogo gobic dost večjih, ki še tud nimajo zrelih trosov oziroma imajo enake, kot majhne gobe. Pol bi tud tiste  mogli puščat v gozdu. Jaz mislim, da je najvažnejše, da se goba odreže in na najdenem mestu očisti saj mislim, da se  dela največja škoda če se tega ne upošteva. >:( >:(

Kepa lepa bera vidim, da si našla tud nekaj lepih jurčkov super. :P

kepa

Metra tudi jaz ne mislim imeti, je pa res da nas vse včasih zanese in ko zagledaš lepega jurčka ga pač pobereš še posebno če je med prvimi v sezoni. Zato Martin se ne jezi,  ker pač nikoli ne moremo ustreči vsem pravilom, ljudem itd... rajši uživaj. Pa hvala.

medica

Citat od: jernej dne 17 Avgust 2009, 15:48
Tu se ne morem strinjati z vami. Tu se kaže tudi, to (vsaj jaz tako mislim), da je obstoječa uredba pomankljiva. Ali morda jeste tudi nezrela jabolka? Osnovna naloga trosnjaka (gobe) je, da odda trose. Odda pa jih takrat ko so zreli. Veste pa tudi, da se glive razmnožujejo s trosi. S časoma tudi stare jablane odmrejo. In če nimajo potomcev!? Nabiranje mladih gob ni škodljivo tam, ker se gobe zelo malo pobirajo, ker še ostane veliko gob v gozdu. Drugače je tam, kjer se gobe množično nabirajo. In množično nabiranje gob je velik problem. (Ne samo z vidika gob pač pa tudi ostalih organizmov.) Seveda se spremembe ne pokažejo takoj, deloma zato ker še živijo "stare jablane". Mislim, da je nabiranje mladih gob enako kot če bi nabiral gobe v vrečko. Vsi vemo, da se to zadnje ne del.

Na splošno se strinjam z napisanim. Imam pa nekaj pripomb oz. dopolnil.  ;)
Vsak zakon je dober, samo če se ga izvaja. Danes večinoma jemo NEzrela jabolka (da o ostalem tropskem sadju sploh ne govorim), ker so pobrana preden dozorijo in jih potem umetno zorijo v hladilnicah (to velja za vso trgovino). Tudi jabolko, ki ga pojemo oz. seme v njem nima pogojev, da bi zraslo v jablano, saj konča bogvekje.
Na srečo pa vseh gob nikoli ne moreš pobrati, in trosi potujejo zelo daleč (čez oceane!). Gobe ne rastejo samo takrat, ko na radiu/televiziji povejo, da jih je nekdo našel in je potem naslednji dan v gozdovih javno parkirišče. Gobe rastejo tudi ko je nekoliko manj ugodno vreme in ravno takrat jih lahko "narajmaš" največ. Se spomnim pred parimi leti, ko je dobro namočilo, sem šel po gobe in je bilo dosti podmladka, pa tudi dosti gobarjev. Potem je sledil en teden vročine v katri nihče ni niti pomislil na gobe (saj te vendarle rastejo po dežju!). No jaz sem po enem tednu prišel z morja in direktno v gozd in dobil vsepolno popolnoma zdravih gob, ki so v večini že oddala svoj "tovor".

jernej

Mogoče ste me malo narobe razumeli. Jaz nisem imel v mislih nobenih metrov. Pa tudi jabolka so slaba prispodoba za gobe. Vsaj takrat ko so predmet nekega gospodarstva. (sem imel v mislih bolj ekstenzivno pridelala jabolka :) ). Vse kar sem hotel povedat je bilo to, da je potrebno biti previden. Verjemite mi, glive zelo slabo poznamo. Tak da tudi ne vemo, kaj točno glive najbolj ogroža. Zato mislim, da je potrebno biti previden. Glive pa zagotovo ogroža množično gobarjenje, kakšno se zadnje čase v optimalni rasti gob vrši kar povsod po Sloveniji. In množično gobarjenje (jurčkarjenje, kot mu pravijo eni) je glavno kar sem obsodil.

Ni nujno da je vsak zakon dober. Moj profesor zgodovine (ded je bil res car!) je rekel: Zakon je v pravo povzdignjena volja vladajočega razreda. Mislim, da je mel kar prav. Ampak o tem nebi razpravljal.

slavko

V Sloveniji ščitimo glive z "Uredbo o zavarovanju samoniklih gliv", http://www.gobe.si/Mikologija/Uredba. Ta je stara že 11 let in kot kaže, je zakonodajalec imel v mislih predvsem ščitenje gobjega bogastva pred pretiranim izvozom v tujino.

Z izvajanjem zakona pa so seveda težave. Precej enostavno je opaziti, da denimo gobe nosimo v vrečki, kar ni zračna posoda in takšno ravnanje kaznovati. Enostavno je tudi ugotoviti, da smo nabrali več kot 2 kg gob, saj se lahko posoda stehta.

Precej težje pa je kontrolirati pobiranje zaščitenih vrst gob, saj jih je treba dobro poznati. Mandat za kontrolo in kaznovanje imajo sedaj zraven klasičnih represivnih organov (policija, carina...) tudi gozdni inšpektorji.

Inšpektor nas lahko kaznuje tudi zato, ker smo denimo pobirali gobe na zavarovanem območju, kjer je pobiranje prepovedano.

Iz izkušenj lahko povem, da se zavedanje organov počasi premika k spoznanju, da je okolje vendarle vrednota, ki jo moramo varovati. In zaradi tega je kontrol čedalje več, tudi na gobarskih razstavah, ki jih društva prijavljamo na Ministrstvu za okolje in prostor oz. Mikološki zvezi Slovenije.

Seveda pa je nemogoče kontrolirati vse in vsakogar. Zato je treba apelirati na našo zavest. Slovenci imamo še veliko naravnega bogastva in mikologi evropskih držav hodijo k nam gledati določene vrste gob, ki so v tujini že izginile. Zaščitili smo skoraj 36% našega ozemlja v želji, da bi čim več teh bogastev ohranili. To pomeni veliko odgovornost, saj vzdrževanje več kot tretjine Slovenije ni enostavno. Veliko odgovornost za vse in vsakogar od nas. In tega bi se morali zavedati.

Lep pozdrav,
Slavko

Martin

Danes sem gobaril na Pohorju v smeri Šumik Klopni vrh. In končno našel nekaj lepih jurčkov .  Blo je pa že veliko starih, ki niso bili za zraven preko 20.tak da sem vse pustil na svojih mestih zdaj pa bo potomcev ;D sem pa tud srečal delavce ki podirajo no delajo pravo upostošenje .

prilagam sliko

kepa

Tudi jaz sem imela danes gobarsko srečo.

vicac

Mislim da bi težko zatrli nekatere vrste gob in jurčke s pretiranim pobiranjem. Poznam predele kjer ostane v gozdu na tone jurčkov, četudi pridrvi vsa soseščina. Pred meseci se je zgodilo da so nekateri precej gob nabrali. Povedali so še znancem in prijateljem, ki so nato s praznimi košarami odhajali iz gozda, seveda zelo razočarani. V moji košari jih je bilo polno. Še najlepši občutek pa je ko srečaš kakšnega poznanega gobarja in za njim najdeš polno gob.
V nekatere gozdnate predele ljudje sploh ne hodijo. Tudi tam gobe rastejo in propadejo. Sicer se pa strinjam, da vrečka ni primerna za nabiranje gob. Uničevanje gljiv, ki jih nekdo ne pozna je tudi zelo grdo dejanje. Zelo me pa zanima tisti ki bi pustil jurčka v gozdu, četudi bi nabral že krepko preko dovoljenih dveh kilogramov.

slavko

Roko na srce, verjetno so redki tisti posamezniki, ki bi na rastišču pustili jurčke, čeprav bi jih nabrali več kot 2 kg.

Sicer pa uredba http://www.gobe.si/Mikologija/Uredba v 5. členu pravi, citiram:

Posameznik lahko nabere v enem dnevu največ dva kilograma gob, skladno z določbami te uredbe.
Poleg količine iz prejšnjega odstavka je dovoljeno nabrati tudi gobo, ki je težja od dveh kilogramov.

Torej nam je zraven 2 kg nabranih jurčkov dovoljeno nabrati še orjaka, ki tehta več kot 2 kg (lahko je tudi druga vrsta gobe, denimo žvepleni lepoluknjičar (Laetiporus sulphureus, http://www.gobe.si/Gobe/LaetiporusSulphureus), ki brez težav doseže takšno težo). Zakaj je v uredbi takšna dikcija, ne vem.

V prvi inačici te uredbe je veljalo, da je dovoljeno nabirati največ dva kilograma gob, z izjemo mraznic (Armillaria), http://www.gobe.si/Mikologija/Armillaria, ki jih je bilo dovoljeno nabrati do 5 kg dnevno po osebi.

Praktične posledice uredbe najbolj občutijo podjetja, ki se ukvarjajo z odkupom gob. Včasih za njih gobe nabira "cela vas", seveda vsak po 2 kg dnevno... Najpogosteje pa gobe uvažajo od drugod, denimo iz Romunije, Poljske, Ukrajine in drugih držav, pač odvisno od cene.

Uredba pač je takšna kot je. Morda jo bodo tudi dopolnili ali spremenili, kdo ve. Mislim, da je dobro, da jo imamo, ker bi sicer iznos gob iz države bil večji. Zraven tega pa se pričenjamo zavedati nekih meja in tako polagoma razumemo, da so resursi omejeni.

Za nabiranje in preučevanje gob imamo v gobarskih/mikoloških društvih tudi kodeks, ki lahko koristi še komu, http://www.gobe-zveza.si/pdf/kodeks07.pdf.

Lep pozdrav,
Slavko

Lep pozdrav,
Slavko

tasi

Pozdravljeni!
Sem nova na forumu. Rada gobarim, vendar je letos  moja gobarska sreča bolj slaba.
Včeraj sem bila v Kamniških planinah /Kisovec, Rakov rob/ pa nič od nič, vsaj na našem koncu.
Lp

kepa

Pozdravljena. Sem vesela, da je še ena gobarka na tem forumu. Jaz pa imam letus še mogoče največ gobarske sreče do zdaj, čeprav gobarim že cca 15 let. Prilagam sliko današnjega ulova.

medica

@kepa, zelo lepi poletni jurčki  ;)
Mogoče lahko poveš makrolokacijo kje si nabirala, in pa nadmorsko višino. Predvidevam da nekje v koncih (Koroška/Štajerska/Prekmurje),  ::) kjer je bilo ob zadnjih nevihtah zelo namočeno.

Martin

Pozdravljeni gobarji in gobarke,

sem punca od Martina, prav tako strastna gobarka (fant navdušil). Sicer letos manj gobarim, ker več delam  :( ampak nekako bom že našla čas, da se enkart odpravim v gozd. Kepa lepa bera, zanima me koliko je bilo od tega čistega in približna lokacija?

Lp,
Metka

tdk

Lep pozdrav!

Metka bravo;lepa najdba...moja žena pa hčerki pa nekako nočeta v gozd;sem jih že napeljal,pa jim je prehitro za odhod domov...
Torej včeraj našel 3 jurčke,dva zelo dobra,en za sušit in za juho..danes nekaj lisičk,sicer precej manj kot pred dnevi;sem pa našel 7 res lepih jurčkov; od tega 5 jesenskih ali hajdinskih s čarno haubo kot pravimo mi Goričanci,ki so zdravi in skoraj nič črvivi;zjutraj grem kamor hodim veliko...upam,da bo kaj

lp tdk