Gobarjenje danes

Začel/a Fiat007, 13 Avgust 2009, 21:06

Prejšnja tema - Naslednja tema

jernej

Citat od: tdk dne 21 September 2009, 18:51
Se mi kar malo sline cedijo,ko gledam te slike jurčkov:))malo heca.

Bil v gozdu v soboto,našel precej lisičk,dva zelo lepa jurčka(po res dolgem času) in eno veliko vrečko marel.
Danes po službi spet gobaril oz. dežnikaril:);jurčka nobenega,za eno srednje veliko skledo lisičk...zato pa polna košara in polna velika vrečka marel;bi bilo še več,pa nisem imel kam za zlagat...pogrešam pa seveda jurčke;je pa veliko betov od marel,pa včeraj je moglo biti kar pestro v gozdu glede na stanje in predvsem pobrcane gobe,kar me daleč najbolj jezi v gozdu.

lp tdk

p.s.Za večerjo bodo pa seveda marele...se meni,ženi in hčerkama že cedijo sline:)

Vrečko marel!? :o :( :'(

tdk

Kot sem ze napisal;v soboto samo 2 jurčka,kar precej lisičk in veliko vrečko marel....Včeraj za eno srednje veliko skledo lisičk;jurčki=0;veliko vrečko marel in polno košaro marel(Goričanci pravimo taki košari korbel);bi jih še nabral,pa jih več nisem imel kam zlagati(kar direkt iz gozda domov,pa tudi sonce je že zahajalo);vse pa lepe mlade,komaj odprte,ene še zaprte.
Je pa slabo ker imam danes popoldne obveznosti pa ne morem v gozd;marele vsaj pri nas na Goričkem rasejo.Pred mano je nekdo dopoldne pobral precej marel na dostopnejsih delih gozda;sem opazil veliko betov od marel...samo da se jurčki začnejo rasti na Goričkem;je pa že do sedaj letošnja sezona veliko obilnejša od lanske...pa še enkrat;ni vse samo bera;užitek je hoja po gozdu,če se pa še kaj najde zraven je pa seveda toliko boljše.

lp tdk

p.s.Škoda,ker marel nisem poslikal;je pa bila sinoči prava pojedina;pa se 3 velike sklede marel je žena spanirala in dala v zmrzovalnik.

kukmak

Lp!

Danes sem šel spet malo gobarit in našel nekaj lepih jurčkov ter veliko kostanjevk!!

Slike: http://www.speedyshare.com/754911733.html

MIČO

Zdravo

Danes zjutraj sem bil zopet v gozdu.Jurčki rastejo kot nori in jih je vsak dan več ............... vendar niso nori in jih je lepo videti...........in še ena slika(del današnje bere)

lp
MIČO

kepa

Vsi nabirate jurčke, jaz pa zadnje čase vse ostalo razen jurčkov ravno toliko,da ne pozabim kako zgledajo. Danes sva našla z možem skupaj 4 lepe jurčke, najprej vsak enega, ko pa greva ven sem pogledala v nebo  in poskusla tako kot gobar pred dnevi, češ daj mi na pot vsaj še enega jurčka in glej ga zlomka najdem dva res lepa.  :laugh: ::)

počasna

Ni mi dalo mira, čeprav gripa še ni čist minla, ampak ... če lahko grem delat, še lahko grem po službi v šumo ... torej ob 17.00 sem bla pod Pohorjem in malo gor pa najdem nekaj lisičk in 6 prekrasnih jurčkov.

Gobarski bogec ma me rad  ;)

Martin

Kot je že napisala Metka, sem včeraj gobaril na Pohorju. Ker je bilo veliko ljudi, sem se odločil, da ne bom iskal po standardnih terenih ampak po bolj zapuščenih pobočjih, kjer ni toliko gobarjev. Tereni so bili res težavni, vendar se mi je nasmehnila gobarska sreča. Našel sem veliko zelo starih jurčkov, ki niso bili več za vzet. Bilo pa je kar nekaj takih, ki so šli v mojo košaro, kar dokazuje tudi slika.

Veliko gobarske sreče želim tudi vam.

p.s. Slavko, zanima me, koliko časa raste takšen velik jurček, ki je na sliki. Imel je 987g, manjši pa 547g.

slavko

Gobe, ne glede na velikost, porabijo za rast nekaj dni, približno en teden.

Če so pogoji optimalni in je hranil dovolj, zrastejo zelo velike. Sicer je rast zmernejša.

Lep pozdrav,
Slavko

Martin

Danes sva z Metko gobarila pri nas v Šentilju in nabrala nekaj lepih kozjenogih mesnatovcev. Tud kak jurček se je našel. No, ker mam dopust pa grem jutri s kolegom gobarit na Kaplo. Z moje strani bo ta teren prvič raziskan. Upam, da bo kaj gobarske sreče. Slavko hvala za odgovor.

Prilagam slike z današnje bere.

Martin

Ups...slike so ostale doma.

Lojze07

Pozdravljen, g. Martin.

In kako potem (po) spravite te mesnatovce?

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

Martin

Pozdrav,

kozjenoge mesnatovce spravim na čisto enak način, kot jurčke. Očistim, narežem ter zamrznem, mešano z jurčki ali posamično, če ni jurčkov. Uporabljam jih za juhe, omake, lahko jih pa tud sveže spohamo kot marele ali jih vložimo. Meni osebno so vloženi mesnatovci boljši kot jurčki.

Lep pozdrav,
Martin

Lojze07

Hvala, g. Martin!

V gozdu jih je to jesen kar veliko...
Ob prvi priložnosti jih bom poizkusil - pohane! 

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

tdk

Končno danes našel 4 res lepe jesenske in zdrave kot vrba ob Ledavi jurčke;torej bo očitno tudi na Goričkem v prihodnjih dneh vsaj malo bolje,vsaj kar se jurčkov tiče.Sem pa našel še nekaj lisičk,sicer manj kot zadnje dni ter spet veliko vrečko marel...ki pa so pri sorodniku oz. znancu.Opažam oz. sklepam pa,da se tudi bera marel končuje;videl sem zelo zelo malo zaprtih marel,ki pa so premajhne za nabiranje.

lp tdk

počasna

:D Kak so meni pohani jurčki dobri!

Imam pa eno vprašanje. Danes je ob ogledu moje slike ena gobarka rekla, da takšna zarezica pod klobukom na gobi, kot je vidna na tej sliki, pomeni, da rasteta dva blizu en drugega. Ker sem res dva našla blizu skupaj, me zanima, če to drži ... ker sem nekaj takšnega prvič čula.