Gobarjenje danes

Začel/a Fiat007, 13 Avgust 2009, 21:06

Prejšnja tema - Naslednja tema

Fiat007

Pozdravljeni!

Sem nov na forumu in rad nabiram gobe. Nimam sicer širokega spektra nabiranja vseeno pa je gobarjenje neko posebno veselje. Čeprav gob kot kulinarika ne prenesem  ;D

Evo, današnji izplen. Slabo uro v gozdu, ker potem se je že delala tema.

Pomočnica, ki čuva gobo

Naša Liza na koncu ostala brez moči

Lep gorenjski pozdrav!

Pohorc

Odlično, torej nekje v Sloveniji le so jurčki :) ... katera makrolokacija in nadmorska višina?

Lp, Pohorc
Pohorje bi moralo biti ženskega spola glede na mične obline :)

Fiat007

Okolica Tržiča, nadmorska višina okoli 800 mnv.

Martin

To pa že dolgo nisem videl. Pravi lepotci :P morda pa le bodo tud drugod pričeli rast .Tu pri nas še zaenkrat ni nič.

Martin

Danes sem tud jaz pri nas v Šentilju gobaril našel sem dosti lisičk nič jurčkov. Raste pa kar dosti drugih gobic.Sem pa srečal gobarja, ki je imel dva lepa jesenska jurčka .no tako je pri nas, govori se, da so tud na Pohorju pričeli rast jurčki ;D.kako pa je v resnici, bi pa moral it sam preverit.

tdk

Bom preveril jutri zjutraj;vceraj sem nabral precej lisick;jurcka pa nobenega;nisem ga nasel ze dva tedna;upam,da jutri najdem kaksnega,lisicke bodo itaq;koliko sem pa govoril z gobarji jurcki vsaj pri nas na Goričkem še ne rasejo....in vsi se sprašujemo zakaj ne....vlage je dovolj oz.celo preveč,temperature so več kot ugodne....in vsi nekako čakamo na 3-dnevni bum pa potem nič.Bomo videli....

lp tdk

p.s.Aha,še ena zanimiva anekdota od včeraj;upam,da ne bo kdo zameril ali vzel osebno...pridem v gozd včeraj okoli 16. ure;tam kjer parkiram stoji vw passat karavan(s Štajerskega konca,vsaj reg.tablica tako pravi in narečje lastnikov);parkiram poleg,dokaj hitro grem na podrocje kjer vedno nabiram;in srecam na poti moskega pa zensko,pa mi v štajerskem narečju pravita,da grem brezveze v gozd;jurčkov itak ni,lisičk sta pa imela bore malo in jih tudi jaz ne morem najti in nebom našel po njivajnem prepričanju...se samo nasmehnem in grem naprej.Ko sem se vračal z polnim korblom(pletena košarica z ročajem ali kako že...) kot pravimo Goričanci bi ju želel srečati,pa ju več ni bilo...in imel sem resno namero,da jima res lepo količino lisičk podarim,ker sta prišla res daleč in nista našla,da bi zadovoljna in bolj vesela odšla na desni breg Mure...takšno je pač gobarjenje ali lisičkarjenje.

kepa

Tudi moja bera danes je podobna, dosti lisičk, hrastovih zraščenk, zelenih golobic pa celo tri jurčke, včeraj osem. Prešnjo nedeljo pa to kar je na sliki.

meganboj

tukaj pa še na pogled moje gobarjenje danes ,lisic je tudi bilo kar nekaj samo jih nisem slikal

lokacija pohoje-šumik

kepa

slika,ki noče gor

Martin

O lepi jurčki. Napisali ste, da ste gobarili na Pohorju smer šumik, kaj to je tista smer ko se pride tud na
klopni vrh.

Hvala za odgovor .

gobar1

Kolikor vidim pri meganboj-u, je vmes nekaj jurčkov, ki so po prvi oceni manjši od 5cm. Kolikor vem, to ni dovoljeno v skladu z zakonom. Ali se motim?

Drugače pa lepi jurčki :) :)

medica

Velikost gob nima nobene veze z zakoni!
Zaščitene so le nekatere vrste oz. podvrste, ostale se lahko nabirajo ne glede na velikost.

Mogoče bo slavko še kaj dodal...

slavko

Medica ima prav. Velikost gobe nima nobene zveze z zakoni, kot to denimo velja pri velikosti rib.

Po svoje pa ima prav tudi gobar1. Premajhnih trosnjakov ni priporočljivo pobirati, ker potem ne odvržejo trosov.

To pa so ravno tiste gobe, ki jih tako radi vlagamo. Če na enem in istem rastišču več let zapored nabiramo le majhne gobe, se bo to gotovo poznalo v prirasti naslednjih let. Prav tako velja, da ne smemo preveč poškodovati rastišča, denimo tako, da bi gobe izkopavali ali rastišče preveč fizično uničili. Goba si po takih travmah opomore šele čez deset ali več let.

Vidim, da ste gobarji že kar ogreti in komaj čakate "primerne pogoje" za dobro rast.

V soboto smo gobarili nad Zrečami in vse tja do Rogle ter našli nekaj čez 100 vrst gob. Seveda tudi jurčke. Med njimi je bilo nekaj prav krepkih primerkov. Ko smo gobarili po prelepih pohorskih gozdovih, je bilo evidentno, da prave rasti gob še ni. Tudi vrst na razstavi je bilo sorazmerno malo. Pa še to je bilo le zaradi velikega števila udeležencev. Žal bo treba biti še malce potrpežljiv. Vsaj na višinah.

Sicer pa je hoja v gozdu eden od najlepših načinov rekreacije. In Pohorje ima kaj za ponuditi.

Lep pozdrav,
Slavko

medica

Kar se tiče uničenja mikroklime (kot ob sečnji dreves, postavljanju novih poti...) to dejansko vpliva na gobe. Ravno čez to zimo so močno spremenili eno mojih najljubših (in najbogatejših) najdišč (jurčkov). Zaenkrat letos še ni bilo dobrih pogojev za rast, zato še ne vem kako bo sedaj z gobami, bom pa poročal če bom opazil kaj zanimivega.

Drugače pa mislim, da tudi vstrajno pobiranje najmlajših primerkov gob ne vpliva na številčnost gob v naslednjih sezonah. Goba je le "sadež" glive/podgobja; tako kot je jabolko le sadež jablane, in če jih vztrajno pobiraš samemu drevesu ne škodiš... En lep primer je mlad smrekov gozd, kjer ni nobene podrasti, ampak samo iglice. Tam (seveda ker je veliko gobarjev) večina jurčkov ne "dočaka" niti 5 cm kaj šele zrelosti trosnjaka, pa je jurčkov vsako leto vse polno. V bistvu imam občutek, da bolj kot jih pobiraš, bolj silijo ven...Seveda pa se situacija spremeni, ko se začne mikroklima spreminjati (zaradi umentega redčenja ali pa se čisto naravno začnejo sušiti šibkejša drevesa). Zato se lahko zgodi, da v nekem vmesnem obdobjo tam gob ni. Po mojih izkušnjah (z jurči, pa tudi nasplošno) je ravno v srednje starih smrekovih sestojih zelo malo jurčkov in gob nasploh.

Pa da ne bo kdo rekel, da sem iztrrebljevalec gob. Zame kot "pravega" gobarja je pomembno:
1. rekreacija in uživanje na svežem zraku,
2. užitek ob najdbi užitnih gob, ki jih nabiram, še posebej kapitalnih,
3. občudujem tudi ostale gobe, še posebno rdeče mušnice,
4. sovražim razbrcane gobe in pločevinke ter druge smeti po naravi,
5. gobe tudi z užitkom konzumiram in od moje bere imajo koristi tudi sosedi, prijatelji in sorodniki...

jernej

Tu se ne morem strinjati z vami. Tu se kaže tudi, to (vsaj jaz tako mislim), da je obstoječa uredba pomankljiva. Ali morda jeste tudi nezrela jabolka? Osnovna naloga trosnjaka (gobe) je, da odda trose. Odda pa jih takrat ko so zreli. Veste pa tudi, da se glive razmnožujejo s trosi. S časoma tudi stare jablane odmrejo. In če nimajo potomcev!? Nabiranje mladih gob ni škodljivo tam, ker se gobe zelo malo pobirajo, ker še ostane veliko gob v gozdu. Drugače je tam, kjer se gobe množično nabirajo. In množično nabiranje gob je velik problem. (Ne samo z vidika gob pač pa tudi ostalih organizmov.) Seveda se spremembe ne pokažejo takoj, deloma zato ker še živijo "stare jablane". Mislim, da je nabiranje mladih gob enako kot če bi nabiral gobe v vrečko. Vsi vemo, da se to zadnje ne del.