lisičke

Začel/a Martin, 09 Junij 2009, 20:23

Prejšnja tema - Naslednja tema

tdk

Tudi pri nas na Goričkem raste nekaj lisičk,jurčkov pa skorajda ni;vsaj moje izkušnje in pripovedi kolegov-gobarjev tako kažejo.Je pa v gozdovih zelo suho;včeraj se je sicer pripravljalo na dež,vendar ni bilo iz tega nič.Če pade solidna količina dežja pa bo stanje kar se gob tiče seveda precej boljše.

lp tdk

Martin

No, jaz pa mislim, da z vsakim letom raste manj jurčkov. To vidim iz svojih izkušenj, kajti pred leti so v takšnem času množično rastli jurčki na Pohorju in pri nas. Zdaj pa jih sploh več skoraj ni, razen ob koncu avgusta in v začetku septembra. Upam le, da ne bodo čist izumrli.

lp

Martin

slavko

Martin, vaše razmišljanje je preveč enostavno.

Gobe so dokaj trdoživi organizmi in je bolj verjetno, da bodo preživeli nas, človeško raso. Samo pomislite na različne načine razmnoževanja, ki ga zmorejo ti, pravzaprav primitivni organizmi. To je precej dovršeno, saj se razen spolnega razmnoževanja znajo tudi klonirati, možno pa je tudi paraspolno razmnoževanje. Različne strategije razmnoževanja so jih utrdile v trdoživosti. Seveda pa ti organizmi niso imuni na vse. Še največ preglavic jim povzročamo z onesnaževanjem.

Prepričan sem, da gobe, tudi jurčki, kar tako ne bodo izumrli. Res pa je, da očitno še ni pravih pogojev za njihovo optimalno rast. Na Pohorju se takšni pogoji običajno ustvarijo pozno avgusta.

Zato malce vedrine, Martin. Gotovo boste na tem forumu poročali o lepih najdbah.

Lep pozdrav,
Slavko

Martin

Ja upam, da vaše besede držijo. Saj jaz ne čakam le na množično rast, sem tud vesel, če najdem le tu in tam kakšnega jurčka. Zato grem tud jutri pogledat kako kaj kaže na Pohorju, če ne druga, se bom nadihal svežega zraka. :angel:

Martin

Tak kot sem rekel, sem danes gobaril na Pohorju, v smeri Klopni vrh, Šumik. Srečal sem le nekaj gobic, ki jih ne poznam. O jurčkih pa ni sledi. Me res zanima kdaj bodo letos prikukali na plano.

tdk

Danes gobaril 2 uri na Goričkem(v domači okolici);našel dva jurčka in nekaj lisičk;zanimiva mi je lisička,ki je ma sliki;kaj takega še nisem našel....zanima me,kaj je to in ali je to pogost pojav,kako nastane, zakaj...ipd?

lp tdk

drugače pa grem v gozd vsaj 2-3x na teden,nekako je vse skromno;najde se nekaj malega jurčkov,malo več lisičk....sezona bo verjetno spet po Veliki Maši oz. 15.avgustu

Martin

V gozdu je suho ko poper,saj nemore nič rastit. Vsi govorijo , da zdaj ko luna polna postaja zdaj bodo jurčki.  No mogoče drži lani sem šel 5. avgusta na pohorje in našel lepo košaro jurčkov,pa še dež neki pravi dans in jutri , :angel:mogoče pa zdaj počasi bo kaj.

tdk

Tudi pri nas na Goričkem je suho v gozdu kot poper;sem bil danes dobro uro;lisičk je še vedno kar nekaj,jurčka pa nobenega;če bo prišel soliden dež bo spet sezona;pri nas je sicer malenkost že padalo;upam,da bo ponoči kaj obilnejšega

lp tdk

p.s. Martin...Pri nas pa prevladuje mnenje,da jurčki takrat ko luna nabira ali je polna ne rastejo...kje je resnica?kdo bi vedel....mislim,da jurčki bolj kot luno potrebujejo vlažno podlago in zatem soparno vreme.

slavko

Pri gobah žal ni eksaktnih napovedi.

Stari ljudje vam povedo, da gobe rastejo pri naraščajoči luni. Vendar tudi to ne velja, če niso ob tem izpolnjeni še drugi pogoji, kot npr. vlaga in toplota.

Iz večletnih izkušenj v našem društvu lahko rečem, da je za rast gob optimalni čas september in oktober. Ker takrat raste največ vrst gob, imamo v tem času gobarske razstave.

Lep pozdrav,
Slavko

sasko

Danes je padlo ogromno dežja v Pomurju, zanima me gdaj lahko pričakujemo rast gob? Lahko da že jutri? Ali šele čez nekaj dni ko bo topleje?

lp Sašo

slavko

Na tej spletni strani je prikaz rasti gob v obliki video posnetka, narejenega iz serije fotografij, http://www.youtube.com/watch?v=8s_fpRUqpuE&feature=fvw.

Goba na tem posnetku, rdeča mušnica (Amanita muscaria), je do polne rasti potrebovala 3 dni. Kakšen dan bi morali prišteti še za razvoj od primordija do velikosti pred snemanjem.

A bo odgovor dovolj uporaben?

Lep pozdrav,
Slavko

Martin

Tudi tu pri nas je padlo ogromno dežja in še dežuje,ko škafa. Tu se že ljudje pogovarjajo, da gredo juti v gozd nekateri pa æez vikend na Pohorje.No tud sam že razmišljam da bi šel na Pohorje.Vmdar bom počakal na  :'kakšen namig da jurčki res kukajo na svetlobo :angel:Sam sem mnenja da bi zdaj jurčki mogli rastit. :'(

sasko

Hvala Slavko, bom počakal kak dan ali dva in potem vam javim, če je bilo uspešno gobarjenje.

sasko

Danes sem šel gobarit vendar je bilo bolj sprehod kot gobarjenje.  :)
Saj sem našel le kakih 20 majhnih in srednje velikih lisičk na dveh velikih rastiščih, o jurčkih in gobanih pa še ni znakov rasti.
Tudi drugih gob je zelo malo, verjetno je potrebno še počakati nekaj časa.

tdk

Danes šel zdoma gobarit ob pol sedmih;prišel nazaj malo pred deseto uro;me je čas preganjal ker se rihtamo in odpravljamo na dopust;verjetno bi bera bila precej večja...toda tako pač je,tudi dopust in oddih mora biti;bom kar pogrešal gozdove na Goričkem;čez teden dni upam,da bom spet v gozdu....našel lisičke,grbanj kot pravimo Goričanci pa samo eden...lisičk je ogromno majhnih,ki bodo čez dan ali dva za pobrat.

lp tdk