lisičke

Začel/a Martin, 09 Junij 2009, 20:23

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Večina ljudi, ki gobari ljubiteljsko in polni svoje košare, se orientira po stanju na tržnici. Ko vidijo kupe jurčkov, se prebudi njihov nabiralniški nagon.

Velikokrat se zgodi, da se ti ljudje na Pohorju zgubijo in potem tavajo in sprašujejo mimoidoče kje se nahajajo. Morda imajo celo več gobarske sreče kot poznavalci rastišč na Pohorju.

Lep pozdrav,
Slavko

tdk

Gobarski pozdrav iz Prekmurja oz. Gorickega...

Gobarska sezona se nekako zacenja;ker koristim stari dopust(jutri grem delat) in glede na vreme sem bil nekaj zadnjih dni vsak dan v gozdu..nasel samo 12 jurckov in to pred tednom dni,sedaj ne rastejo;rastejo pa lisičke;če seštejem zadnja nabiranja jih je v zmrzovalniku za vsaj eno veliko nakupovalno vrečko...

lp tdk

Martin

No, hvala za namige. Jaz zelo rad gobarim in tudi upoštevam zakone. Me pa včasih razjezi, ko vidim druge gobarje, ki gob ne čistijo ali jih brcajo. Ko pa gledam delavce v gozdu, ki opravlajo gozdna dela,  pa mi mine, saj pustijo za sabo pravo "štalo". V glavnem vse smeti pustijo kar v gozdu. Sramota.

Lep gobarski pozdrav

Martin

slavko

Martin, s tabo se popolnoma strinjam.

Gozdni stroji napravijo v gozdu pravo opustošenje. In potem za njimi ostane kup vej in štorov, da se komaj lahko sprehajaš med njimi.

Bralcem foruma, ki pridno nabirate gobe svetujem, da jih nabirate le v košare. Tudi naši predniki so tako počeli. Razlog je povsem enostaven - če gobe nabirate v košaro, trosi padajo na tla in gobarji tako skrbimo za širjenje vrst. Tudi pri uredbi o varstvu samoniklih (prostorastočih) gob, http://www.gobe.si/Mikologija/Uredba, so razmišljali tako.

Če gobe nabiramo v plastične vreče, trosi seveda ne padajo na tla, pa še gobe se nam na pol skuhajo, preden jih prinesemo domov.

Lep pozdrav,
Slavko

Martin

Danes sem gobaril v okolici Šentilja. Bilo je kar nekaj lepih lisičk, jurčka pa nobenga. Kljub obilnem dežju jih še vedno ni. Prilagam sliko lisičk.

Pohorc

Pomanjkanje jurčkov se letos več kot nadoknadi z res lepimi in tudi dokaj obilnimi lisičkami. Martin, prav lep ulov!

Moj tretji letošnji gobarski sprehod je bil na isto mesto kot drugi (povirje Dravinje na 800-850 mnm). Za razliko od zadnjič je bilo ponekod opaziti znake drugih gobarjev, kljub temu pa 560 g lepih lisičk (3 ure) - je pa letos gob dovolj za vse. Polovica jih je tudi že končala v današnjem kosilu.

Želel bi si le, da na poti ne bi videl kakšnih 20, morda 25 pločevink (kakopak praznih) različnih znamk piva. Morda pa naslednjič zraven košare in nožka nesem še vrečo za smeti...

P.S. Tokrat sem videl tudi kar nekaj odraslih gob, ki izgledajo kot jurček, le da so po betu spodaj rdeči, proti vrhu beta pa rumeni, klobuk pa imajo svetlo rjav, skoraj bež; trosovnice pa nisem pogledal, saj jih nisem želel prevrniti. Katera goba je to in ali je užitna?
Pohorje bi moralo biti ženskega spola glede na mične obline :)

slavko

Po opisu sodeč gre za žametastega gobana, svetla podvrsta (Boletus erythropus) ssp. discolor, http://www.gobe.si/Gobe/BoletusErythropusSspDiscolor. Na Pohorju je taka vrsta dokaj pogosta.

Podoben je žametasti goban (Boletus erythropus, http://www.gobe.si/Gobe/BoletusErythropus, s temnejšo barvo klobuka. Pod klobukom je trosovnica pri obeh rdeče barve. Na prerezu pa takoj močno potemni.

Obe opisani vrsti sta pogojno užitni, kar pomeni, da jih je pre uporabo treba termičnoi obdelati (prekuhati).

Lep pozdrav,
Slavko

Martin

Ja tud mene motijo pločvinke  :police:.No danes je moj oče našel polek lisičk 1kg,jurčkov gobaril je pri nas v Šentilju.morda pa zdaj bo ;D

kepa

Včeraj popoldne sem našla nekaj jurčkov,lisičk,črnih trobent ogromno.Zanimiva je bila najdba pločevinke ribje konzerve v kateri je lepo rastel jurček cca 6cm velik.

slavko

Tale pa ne vem, če ni bosa.

Jurček v konzervi vendar ne more zrasti. Micelij jurčka mora biti povezan s koreninami drevesa.

Lahko je morda zrasel skozi konzervo, vendar je imel stik s tlemi. Morda pa ste našli neko drugo gobo, podobno jurčku.

Lep pozdrav,
Slavko

Martin

O jurček s konzerve :angel:,a lahko vprašam kje si gobarila morda na pohorju,no jaz grem jutri tu pri nas gobarit bom pa šel vrjetno čez vikend na pohorje čeprav mam kr daleč za vozit , ker  me nonstop firbec matra  morem it preverit če kaj kuka na plano.

kepa

Ni bosa.Konzerva z jurčkom je bila " zakopana v zemljo", predvidevam da je imel jurček povezavo z okolišem. Če mi uspe in najdem na istem prostoru še kaj, pošljem slike. Mimogrede tudi včeraj našla jurčke,lisičke,golobice,ježke in seveda trobente.

slavko

Kepa, ne se razburjati. Če je bila konzerva zakopana v zemljo, potem verjamem, da je bil zraven jurček, ki se je z micelijem povezal z drevesom. Pač neobičajna najdba.

Rad bi povdaril, da ljudje na gobarje gledajo podobno kot na ribiče ali lovce. Saj poznate šale na njihov račun. Vse preveč je namreč takih, ki se radi pretirano hvalijo s svojimi dosežki.

Nekoč smo v našem društvu prejeli spominek iz gobarskega društva Gornji Grad. Obdelali so košček lesa, z napisom - za to mizo lahko sedijo gobarji, ribiči, lovci in drugi lažnjivci.

Kepa, pa brez zamere.

Lep pozdrav,
Slavko

Martin

Po dolgem času se spet oglašam. Kako kaj kaže z jurčki? Pri nas ni duha ne sluha. Kaj na Pohorju je kdo kaj iskal? Prejšnje leto v takšnem času sem jih že kar nekaj našel na Pohorju.

Pozdrav

Martin

slavko

Po izkušnjah iz mikroskopiranja, ki ga izvajamo vsak ponedeljek lahko povem, da množične rasti jurčkov na Pohorju ni. Naši člani poročajo, da rastejo predvsem golobice, pa tudi lisičke. Člani so gobarili na višini okoli 1000 m. V soboto, 1.8., imamo gobarsko ekskurzijo nad Tinjem in pričakujem, da bomo našli med 100 in 150 vrst gob, kar je za ta čas povsem običajno.

Lep pozdrav,
Slavko