Zimske gobe

Začel/a klavir, 26 December 2008, 02:09

Prejšnja tema - Naslednja tema

janja

Gospod Slavko!

Da ne bo izgledalo, da kar na slepo vse pojem, kar najdem. S temi panjevkami se ukvarjam že kar dober mesec. Pregledujem vse knjige in posvečam veliko pozornost tudi gobam, ki so opisane kot take, s katerimi  jo lahko zamenjamo.
Tukaj je bila taka obrobljena čeladica, za katero vem, da je smrtno strupena,   vendar so imele moje gobice vse značilnosti zimske panjevke.  Nažlebkana obroba, lepljiv klobuček, mesnati lističi, počrnel žametast bet itd... .
Vse to sedaj pišem zaradi obiskovalcev in članov foruma, da ne bi res kdo mislil, da je z gobami tako enostavno.  Sem zeloooooooo previdna.  Najprej raziščem do potankosti vsaj tri knjige v katerih so opisane gobe, s katerimi ta pravo lahko zamenjamo, potem pa odidem v gozd.
Pa še nekaj. Včeraj sem imela napisan tudi malo daljši sestavek, potem pa se mi je ob nalaganju slik vse skupaj podrlo in sem nato na brzino napisala samo dva stavka in zaključila.
Hvala za opozorilo. V prihodnje bom še bolj previdna. 

Lep pozdrav, Janja

slavko

Veseli me, da ste razumeli namen opozorila.

Samo en predlog: od junija do septembra imamo vsak ponedeljek ob 18.00 uri mikroskopiranje (tam smo vsaj dve uri) v ulici heroja Zidanška 13 v Mariboru. Če vas bo v tistem času kaj žulilo, lahko pridete na mikroskopiranje in vam bomo pomagali pri določitvi gobe.

Lep pozdrav,
Slavko

klavir

Pa smo jo dočakali. Pomlad namreč. Še čisto malo in meteorološka pomlad bo tu...

Še v sredo pa je bilo čisto drugače: v odjugi, ko se je talil sneg, so še zadnjič obsežno pognale zimske panjevke, to ste opazili tudi nekateri drugi, kar me zelo veseli. - Za zanimivost naj zapišem, da so bili tedaj prvič v tej zimi izpolnjeni pogoji za rast "gojenih" panjevk na mojem domačem hlodu - toliko jih ni še nikoli zraslo.

Za konec pa smo danes šli k brodu na Muri v Vučji vasi pogledat, kaj je še ostalo od letošnje zime. Izkazalo se je, da ne kaj dosti. Logi ob reki so bili popolnoma prekriti s preprogami zvončkov, vmes je rasel kak teloh vrste z zelenimi cvetovi (ki ga je škoda utrgati, saj celo v vodi takoj propade), polno pa je bilo že tudi majhnih poganjkov čemaža. Tako smo nabrali šopek zvončkov, vrečko čemaža in nato pogledali še, če je kaj gob. Kljub močnemu vetru, ki hitro izsuši podlago, so bile. Na preštevilnih bezgih je bilo najti za dobro pest suhih bezgovih uhljevk, ki so pri namakanju popile skoraj tričetrt litra vode ter se napihnile do nepredvidenih razsežnosti. - Tam so precej pogoste še škrlatne čašice, zato je bilo na zakopanih trhlih vejah najti tudi precej teh. Za zimske panjevke je pa že pretoplo, sicer pa tam tako praviloma ne rasejo, saj jim drevesna sestava loke ni preveč po godu, manjkajo namreč vrbe. Kakorkoli, za konec februarja se nad bero ni za pritoževati.

Čisto za konec naj (bolj za naslednjo zimo) posredujem še povezavo do recepta, ki ga zelo radi delamo z zimskimi gobami:

http://www.gobenabovskem.si/recepti.php?recept=31&slika=slika1&pozicija=31#31

Čeprav v receptu piše, da naj bi uporabili zimske panjevke in bezgove uhljevke, lahko izberemo tudi le ene ali druge ter dodamo še kakšnega bukovega ostrigarja, če ga slučajno najdemo. Temu lahko pridamo še škrlatne čašice za dekoracijo (in v tem primeru rdečo papriko zamenjamo z rumeno za čimvečjo barvno kombinacijo).

Tako. Bodi dovolj. Drug teden grem tudi jaz pogledat za marčnicami v Dupleške gozdove, vendar imam bolj slab občutek, saj sem že pisal, zakaj je tako. Sicer pa predlagam, da to temo do druge zime počasi zaključimo in odpremo novo za spomladanske vrste gob.

Lep pozdrav

tdk

Danasnji dopoldan sem med drugim izkoristil za debelo uro prijeten sprehod po gozdu;pihalo je kar fajn,sem pa sicer s pesimizmom iskal marcevke;jih ni,vsaj tu pri nas na Gorickem jih nisem nasel,pa tudi nobenih ostalih vrst gob ni za videt....in glede na vremensko napoved za prihodnje dni(v sredo bi naj spet snezilo;obilno sicer predvsem v osrednji in JV Slo) pa nizke temperature ponoci,veter...sem ze tako nestrpen glede gob,predvsem marcevk;sicer malo heca,me pa zanima oz.predvidevam,da omenjene razmere niso nic kaj prijetne za marcevke ter seveda ostale vrste gob,ki bi se naj kmalu pricele prebujati...sicer pa bodo obiski gozda sledili ne glede na vremenske razmere.Pa ceprav povedano ze x-tic:Obisk gozda je uzitek ne glede na bero gob.

lp tdk

p.s.Aha,prvic pisem na forum kot clan GD Lisicka.kar me iskreno veseli!!

bojc

Dobrodošel med nami
lp
Bojan

klavir

Obnavljam...

Letošnji novi člani foruma (in seveda vsi ostali) si lahko (ponovno) ogledate naslovni članek tega sestavka, ki sem ga napisal že pred kar nekaj časa, a postane vsako zimo znova aktualen.

Mimogrede, včeraj sem našel eno košaro gob teh vrst - čeprav je tudi pri nas v Mariboru snega vsaj 20 cm...

Pa prijetno branje.

P.S.: Če bo kdo od vas, aktivnih članov foruma, fotografiral lepote zimske narave, lahko skupaj ustvarimo tudi kakšno fotogalerijo na tej strani. Gobe pod snegom je vedno zanimivo videti...

lp

Nagi Bator

A bi se lahko reklo, da je ta otoplitev po nekaj res mrzlih dnevih idealni pogoj za rast zimske panjevke ?
Namrec, mika me, da bi morda sel malo pogledat za gobo za katero se pred kaksnim letom sploh nisem slisal  ;)

klavir

Vsekakor.

Tudi sam mislim, da bo ta otoplitev pripomogla k bujnejši rasti tako zimske panjevke kot tudi ostalih vrst zimskih gob. Je pa treba vedeti, da lahko najdemo in nabiramo (zmrznjene) zimske gobe tudi takrat, ko je več stopinj pod ničlo, saj ostanejo vitalni deli nepoškodovani in tako tudi primerni za uživanje (kar pa ne bi mogli reči za jesenske vrste gob, če jih ujame mraz). Tudi mladi primerki zimske panjevke, ki so bili v tem obdobju zamrznjeni, bodo sedaj rasli dalje.

želim veliko uspeha!

lp

klavir

Panjevke ob Ledavskem jezeru...

klavir

V razvedrilo pošiljam nekaj lepih slik zimskih panjevk, ki sem jih našel včeraj na bogatem rastišču ob Muri v Avstriji...

Tako približno zgleda najpriljubljenejši recept z zimskimi panjevkami Japoncev, ali kakor jim oni rečejo, enokitake... Spečemo jih še v pečici - nekoliko sladka aroma gob se imenitno prekriva z okusom slanine. Mmm...

klavir

CitatSlavko pozdravljen,

po dolgem času sem šel preverit na  lokacijo zimskega gobarjenja, če je kaj svežega, pa nisem nič našel, razen enih majhnih gobic...

Kragulj, zimskih panjevk je trenutno zelo veliko, me kar čudi, da jih v Loki ni bilo. Mislim, da pravzaprav so, samo skrite v kakšnih kotičkih. Želim več sreče prihodnjič...

Sam sem jih v nedeljo šel iskat na eno lokacijo pri Staršah, našel sem jih eno košarico, tako da jih bo dovolj za kar nekaj časa. Še nekaj slik...

kragulj

Pozdravljen,

res je, da sem bil pozen in sem bil na terenu samo kakšno uro, bom poskusil še na enem drugem terenu...
lp,
Ivan

tdk

Pozdravljeni!

Sicer malo off topic...pa vseeno.
Glede na te (ne)zimske razmere me zanima,ali je kdo že šel pogledat za marčevkami?Sicer je koledarsko še prezgodaj;vremenski pogoji pa bi že skoraj lahko bili primerni za začetek rasti marčevk...ali?

lp tdk

slavko

Marčnic po moje pred koncem februarja ne bo - četudi bovreme takšno kot sedaj. To je namreč najzgodnejši termin, ko smo jih uspeli najti.

Seveda vremenske razmere vplivajo na rast gob, ampak po mojem mnenju tako hitro žal ne gre...

Lep pozdrav,
Slavko

uli

V bližnjem logu sem opazil kar nekaj bezgovih uhljevk,pa bi prosil za kak dober recept za pripravo le teh.Zanima me tudi priprava teg gob za zdravilne namene.
Lep pozdrav!