še nekaj iz Istre

Začel/a Jani, 11 Oktober 2007, 23:11

Prejšnja tema - Naslednja tema

Jani

Se mi zdi kar zloraba, ko lahko tako preprosto sprašujem, kako je kakšni gobi ime.  Upam, da imajo tudi ostali udeleženci foruma kaj od tega. Hvala vsem, ki sodelujete. Upam, da nisem kaj zamočil z velikostjo slik

slavko

Mislim da je na sliki Rdeča polstenka (Xerocomus rubellus), http://www.gobe.si/Gobe/XerocomusRubellus, ki je užitna goba.

Lep pozdrav,
Slavko

krtek1

Citat od: Jani dne 11 Oktober 2007, 23:11
Se mi zdi kar zloraba, ko lahko tako preprosto sprašujem, kako je kakšni gobi ime.  Upam, da imajo tudi ostali udeleženci foruma kaj od tega. Hvala vsem, ki sodelujete. Upam, da nisem kaj zamočil z velikostjo slik

cordyceps

Citat od: slavko dne 12 Oktober 2007, 07:33
Mislim da je na sliki Rdeča polstenka (Xerocomus rubellus), http://www.gobe.si/Gobe/XerocomusRubellus, ki je užitna goba.

Lep pozdrav,
Slavko

Xerocomus armeniacus ne bi mogao biTič
Čital sam opis za X. armeniacus u knjigi Ivana Fochta "Naši vrganji" i po njegovom opisu bi ova mogla biti Xerocomus armeniacus.

slavko

Tole smo določili za marelično polstenko (Xerocomus armeniacus), http://www.gobe.si/Gobe/XerocomusArmeniacus.

Zdi se mi, da ima tista na sliki iz Istre izrazito rdeč klobuk, skoraj preveč za marelično barvo.

Lep pozdrav,
Slavko

Jani

Ja, res je; če je barva klobuka odločilna, potem lahko potrdim, da je bil klobuk rdeč; slika barve ni spremenila. Torej je goba X. rubellus. Hvala

jevnac12

Lep pozdrav vsem

Jani, tudi jaz imam večkrat "slabo vest", ko sprašujem po določenih gobicah. Imam še veliko slik pa ne vem ali naj jih pošljem na forum ali ne. Moderator in njegovi sodelaci se res močno trudijo, še posebej če vemo, da je odgovoriti pravilno, ob pomankljivih podatkih iz fotografij zelo, zelo težko.

Vendar, ko vidim koliko obiskovalcev foruma si ogleduje vprašanja in odgovore, mislim, da je vse skupaj vredno zlata in da tako mislijo tudi oni (moderator in sodelavci). Vseeno pa bi želel slišati o tem še mnenje g. Šeroda. Je zaželjeno čim več vprašanj in fotografij o  nam neznanih gobah?

Osebno me zanima še nekaj. Zdi se mi, da je forum zasnovan v determinacijskem (znanstvenem) smislu in da druge smeri niso zaželjene. Mislim predvsem na izmenjavo mnenj o rastiščih, izmenjavo fotosov nabranih gob in slično (na primer, kot je slovaški Na huby. Takšna zasnova me osebno ne moti le vedel bi rad kako je stem, da po nepotrebnem ne pošiljam neustreznih fotosov.

Vse prav lepo pozdravljam.

Jani

Jevnac12
kar se mene tiče, z veseljem odstopim vse slike in lahko tudi namensko kaj poiščem, če kdo meni, da bo to koristilo tako gobam kot ljudem. Bom še pošiljal kar imam. Saj tudi sam poizkusim kaj določiti, v večini primerov pridem dokaj blizu, je pa res, da me malce muči čas. Ko bom imel več časa, predvidoma prihodnjo jesen, se bom lahko lotil dela bolj poglobljeno. Če koga zanima: imam nekajletne popise gob na dokaj omejenem rastišču (strmina, severovzhodna lega, hrastov gozd b slovenskem delu Istre). Seveda jih veliko ne poznam, zato sem si pač zabeležil, na svoj način, značilnosti. Slikam pa šele zadnje obdobje.

slavko

Namen tega foruma je popularizacija ljubiteljskega gobarjenja. Zaenkrat smo se omejili na tri teme, jih je pa lahko seveda tudi več.

Lep pozdrav,
Slavko

Lojze07

Citat od: jevnac12 dne 13 Oktober 2007, 17:40
Lep pozdrav vsem

Vendar, ko vidim koliko obiskovalcev foruma si ogleduje vprašanja in odgovore, mislim, da je vse skupaj vredno zlata in da tako mislijo tudi oni (moderator in sodelavci).

Se strinjam - tudi zame je ta forum krasen - pa čeprav še ne znam nalagati slik...  ::)

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

Pubi

Citat od: Jani dne 13 Oktober 2007, 19:36
Jevnac12
kar se mene tiče, z veseljem odstopim vse slike in lahko tudi namensko kaj poiščem, če kdo meni, da bo to koristilo tako gobam kot ljudem. Bom še pošiljal kar imam. Saj tudi sam poizkusim kaj določiti, v večini primerov pridem dokaj blizu, je pa res, da me malce muči čas. Ko bom imel več časa, predvidoma prihodnjo jesen, se bom lahko lotil dela bolj poglobljeno. Če koga zanima: imam nekajletne popise gob na dokaj omejenem rastišču (strmina, severovzhodna lega, hrastov gozd b slovenskem delu Istre). Seveda jih veliko ne poznam, zato sem si pač zabeležil, na svoj način, značilnosti. Slikam pa šele zadnje obdobje.
Lep pozdrav vsem skupaj!
Ker sem izrabil že napisana mnenja in citate naj poleg tega, da se tudi sam pridružujem mišljenju o temu, da ni potrebe biti skrivnosten ko debatiramo o gobah, njihovih rastiščih in samih lokacijah na katerih smo jih našli...recimo nadmorska višina, lega glede na smer "smeri neba", v bolj ali manj zaraščenemu terenu, čas nabiranja itd... sem osebno še zmiraj v dilemi kako naj kot začetnik (sebe smatram za sprehajalca med gobami) postavim mali milion vprašanj, da ne bom izpadel dolocajten in tečen. Hvaležen sem za vsak odgovor in strpnost do takšnih kot sem jaz. Me veseli, da je ta strpnost in pripravljenost pomagati s strani "starih mačkov" na tako visokem nivoju. Ne bom omenjal imen in nickov a to velja za vse po vrsti. Hvala....!
P.S.: Ta Javanc12- čev citat sem prilepil zato, da o dilemi, ki nekatere od nas tare poudarim, da nam je (...meni že) v veliko veselje biti gost na forumu gobe.si. Lp Pubi
Osebno me zanima še nekaj. Zdi se mi, da je forum zasnovan v determinacijskem (znanstvenem) smislu in da druge smeri niso zaželjene. Mislim predvsem na izmenjavo mnenj o rastiščih, izmenjavo fotosov nabranih gob in slično (na primer, kot je slovaški Na huby. Takšna zasnova me osebno ne moti le vedel bi rad kako je stem, da po nepotrebnem ne pošiljam neustreznih fotosov.
Scribo ergo sum

slavko

Po vsaki ekskurziji, ki jo imamo v društvu, moramo opisati kaj in kje smo našli. Podatke vnašamo v programu Boletus informaticus.

Zapis najdene gobe izgleda takole:
Amanita rubescens (Pers.) GrayPicea A. Dietr., tla - osnova, baza, 43 Mešani gozdovi zmernega podnebja, Lokacija: 33TWM34, Nab.: člani GD Maribor, Dol.: Šerod Slavko, 5/8/2006.

Pri nabiranju so pomembni podatki: vrsta gobe, habitat, lokacija, morebitni povezani organizem, kdo je gobo našel, kdo jo je določil, kdaj je bila najdena.

V zgornjem zapisu gre za rdečkasto mušnico (Amanita rubescens), ki smo jo našli na tleh mešanega gozda zmernega podnebja na lokaciji v okolici Tinja na Pohorju. Povezan organizem bi lahko v tem primeru bila smreka, saj je rdečkasta mušnica mikorizna goba in za rast potrebuje partnerja.

Podatki, ki so tako vnešeni so bili (in so še) osnova za Seznam vrst in razširjenost makromicet v Sloveniji z analizo stopnje ogroženosti, http://www.gobe.si/dokumenti/Porocilo_20041207.pdf.

Če je zapis obdelan na ta način, je dovolj informativen in uvrščen na seznam, ki se dopolnjuje. Vsako leto društva zapise iz programa oddajo Inštitutu za gozdarstvo.

Lep pozdrav,
Slavko

jevnac12

Lep pozdrav

Malce govorimo in razmišljamo v različnih smereh, eden mimo drugega. A o tem kdaj kasneje.

Tule odgovarjam Lojzetu 07:

Tudi sam sem imel, v začetku, precejšne težave z nalaganjem slik, kljub opisu na forumu. Sedaj delam takole:

1. pripravim fotografije (obrežem jih in še pomanjšam, tako da vsaka zavzema le okoli 1.500 Kb spomina),
2. odprem Word – prazen dokument,
3. odprem ImageShak in na vrhu pri Upload označim Image, v okencu Resize image pa izberem 800x600 (15-inch monitor). Nato preko gumba Prebrskaj naložim prvo sliko, ter pritisnem gumb Host it. Ko se slika naloži  premaknem ekransko sliko navzgor in z miško označim celotno besedilo v okvirčku z imenom Hotlink for forums(1). To prekopiram v prazen dokument Worda (pritisnem desno miškino tipko in označim Kopiraj ter grem na Word, kliknem na prazen dokument ter z desno tipkino miško  označim Prilepi).
4. Na ImageShack nato na vrhu označim Upload another image ter ponovim postopek. Enako storim za ostale fotografije.
5. Zaprem ImageShack in grem na forum Gobe.si, odprem novo sporočilo ali se priključim staremu, vpišem svoj komentar, grem v Word, očrnim ves tekst (vseh slik) in ga kopiram v sporočilo foruma.
6. Verjetno obstoja hitrejči način, vendar ga jaz ne poznam.

Lep pozdrav Nace

Pubi

......g. Slavko kot bivšega radioamaterja (...ker danes smo to itak že vsi z GSM-i) mi je v oko takoj padel podatek za označbo lokacije- najdišča. Ali se za univerzalni lokator uporablja isti sistem kot ga uporabljajo radioamaterji? Pred leti sem ga še jaz kar precej nucal (sedaj želim prišparati pri nakupu lokatorske mape...hihihi). Moja mikro lokacija je tam bila JN76NI.....Lp Pubi
Scribo ergo sum

slavko

V program Boletus Informaticus je integriran zemljevid Slovenije s koordinatami. Avtor zemljevida je Geološki zavod RS.

Krajevni podatki se lahko vnašajo bodisi kot imena krajev, če pa ni označbe kraja, si pomagamo s koordinatami.  Možno je tudi prepisati podatke iz GPS-a in jih uporabiti kot krajevno oznako.

Program za bazo imen gob uporablja Index Fungorum, ki je največja tovrstana baza. Index vzdržujejo britanci.

Lep pozdrav,
Slavko