še nekaj iz Istre

Začel/a Jani, 11 Oktober 2007, 23:11

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

V Idriji sem bil od 19. - 21.10. smo na pobočjih Vojskega. Nad 1100 m so bile gobe že pomrznjene, pod 1000 m pa še kar ohranjene.

Vojsko ima zanimivo mikofloro, predvsem travniško.

Lep pozdrav,
Slavko

Jani

Hojla, jaz bom do vikenda miroval oz. do prvega resnega dežja; včerajšnja ekspedicija po majhni lokaciji, ki jo opazujem, je bila klavrna; od užitnih: en jurček, nekaj suhih polževk, 2  maslenki; ostalo so koprenke, medlenke, eni stari sivi zajčki, nekaj golobic, s katerimi so kar težave in nekaj mlečnic, s katerimi ni nič boljše (ampak jim bom že prišel do živega - če ne letos, pa drugo leto); kar me je presenetilo in bom preveril, sta dve beli žrdani in izgleda, da še enkrat rine na dan lupinar (A. lividopallesecens). Pojavilo se je še nekaj tintnic; v oljčnem nasadu pa so končno izbruhnile velike nožničarke ( te so mi nekakšen standard za jesensko sezono, samo dež naj še pride.
LP
spet nekam tečem
Jani

Pubi

Hvala za namig in obvestilo o situaciji tam okoli Vojskega. Moj predviden obisk bo kot sem že napisal "na oni strani" malo nižje na pobočjih, od kot se gleda čez B. Grapo Trnovski pragozd. Če mi zrata bom kaj napisal in dodal kakšno sliko. Lp Pubi
Scribo ergo sum

Jani

Živijo, vsem
malo sem se podil po gozdu; vedno isti teren. Pojavilo se je še nekaj tistih sivih kolobarnic, vonj po moki je, nimajo pa votlega beta, klobuk je enak kot prvič, ko sem poslal slike na forum. Sploh pa se mi zdi, da sem našel dve vrsti: ene imajo bet tanjši in daljši, nekatere imajo bet v spodnjem delu zavit, nekaterim beti rahlo pozelenijo pri dnu. Bom posušil, kar sem našel, in poslal na naslov, ki mi ga je dal g. Slavko. Lahko, da gre celo za tri vrste.
Sicer pa so se začele suhe polževke, tu pa tam kakšen ajdovček, razvijajo se še bele žrdane, teranovke so še redke, vztrajajo medlenke in nekatere koprenke, nekaj je golobic (v glavnem rdeče barve klobuka, lističi beli ali rumeni, tiste z rumenimi so zelo blago, komaj opazno pekoče, tiste z belimi lističi pa kar precej pečejo (domnevam, da gre za bljuvno golobico), tu pa tam je kakšna, vsaj mislim, vijoličasta kolesnica, pa tudi vijoličasta koprenka se najde.
Slike bom še prilepil, jih moram zmanjšati. Pravzaprav je s slikami takole: za direktno pripenjanje jih moram obrezovati in manjšati, za imageshack ni vedno stvar funkcionalna. Malce se bom povezal s kakšnim lokalnim računalničarjem, da vidim, kako bi svoj PC postavil kot server, pa boste lahko slike pobirali s FTP-jem. Lahko bo malce potrajalo; ampak res bi rad kaj pametnega prispeval k temu, kar počnete ostali.

Jani

Upam, da bo tole uspelo

Jani

Ni ravno odgovor, ampak, se držim kar teme Istra, zato, da se ve, da je vse kar pošiljam na forum, iz Istre (ne pišem lokacije, ki je vedno Sv. Peter nad Dragonjo). Tokrat pošiljam nekaj, kar je za sladokusce (jaz bi sicer rad bil, ampak bo treba počakati do penzije, ko bo več časa). Morda bo pa komu zanimivo.

Jani

Nerodna stvar: klikneš sporočilo in pozabiš na priponko. Tukaj je

Jani

Za g. Slavka,
nekaj časa sem bolj ali manj miroval; sedaj sem dobil zbirko od Cetta, mislim, da se bo obneslo. Zanima me pa, ali ste dobili tiste posušene gobe (Tricholome), oziroma, če ste jih, ali so bile v uporabnem stanju. Sem jih poslal pred kar precej časa, več kot enim mesecem. Za mikroskopski pregled pa se ne mudi.

slavko

Vaših gob še nisem prejel. Predpostavljam, da ste jih poslali na Preradovičevo 1. Moram preveriti, če je vaša pošiljka prispela.

Lep pozdrav,
Slavko

Jani

Poslal sem na Preradovičevo, pred kakšnim mesecem ali več

Jani

Lep pozdrav vsem,
najprej čestitke tvorcem in vzdrževalcem te spletne strani. Po nekaj letih (od 2007) odsotnosti sem le prišel do nekaj več časa za gobe. Grem na spletno stran in ugotovim, da vse deluje, da se po enajstih letih pojavljajo ista imena in, da je veliko novih članov. Se mi je pa v minulih letih nabralo kar precej slik, pa jih bom po malem pošiljal in prosil za določitev. Lahko pa povem, da se vrstna sestava v še vedno istem gozdu na obrobju Sv. Petra (cer, puhovec, gaber, jesen ..., SV lega, nadmorska višina od cca. 150 do cca. 200m), zelo spreminja. V zadnjih 5,6, letih so gobani skoraj izginili, izginila je medena voščenka, suha polževka, redki so karžlji, grenke koprenke, tudi medlenk je manj. Pojavile pa so se vijoličaste koprenke, gabrove polževke, martinovke ...
Za danes pripenjam dve sliki gobe, ki se je pojavila letos prvič in prosim za določitev. Odtis trosov je rjavkasto oranžen.
Lp
Jani

slavko

Mislim, da so na posnetkih velike rdečelistke, ki so strupene.

Lep pozdrav,
Slavko

Jani

Hvala lepa za odgovor; sem pomislil na veliko rdečelistko, vendar sem pred leti našel samo velike, popolnoma razvite gobe in je bil opazen rožnat nadih lističev, če sem jih pogledal prosti svetlobi. Tokrat nadaljujem z dvema drugima gobama, rastišče je isto, pravzaprav vedno pregledujem samo en del gozda, doslej sem zabeležil nekaj čez 70 vrst (jih je pa veliko več, tistim manjšim se doslej nisem posvečal), vendar jih po imenu poznam veliko manj; prepoznam pa, če se pojavi kaj novega.
Mogoče bom pa z vašo pomočjo počasi zapolnil prazna mesta. Če vas zanima, pa lahko pregledam stare zapiske in vam pošljem seznam (nekaj z imeni, nekaj bo samo opisov ...). SLike bom pa bolj počasi dodajal.

slavko

Mislim, da je zgornja pozna livka oz. po novem pozna lijevka, po domače martinovka, spodnji dve pa sta strupeni čeladici.

Lep pozdrav,
Slavko

Jani

Ups, nekako sem mislil, da je pozna livka (lijevka) goba, katere sliki pripenjam sedaj, tako nekako so me naučili starši. Prosim, če me popravite. V tem gozdu so se pojavile prvič v 30 letih.
Hvala in lep pozdrav.