Mlade - stare štorovke

Začel/a Lojze07, 10 Oktober 2007, 22:21

Prejšnja tema - Naslednja tema

Lojze07

Pozdravljeni!

Sem na novo tukaj - pa se ne znajdem najbolje. Rad bi dodal fotografijo mraznice (štorovke) - pa žal ne znam. Me lahko kdo pouči kako od tukaj do onega naslova, kjer lahko "pripopaš" fotografijo? In še gobarsko vprašanje: v temi o črnih trobentah sem pravkar prebral, da so prestare, ko nas na to opozorijo z neprijetnim vonjem. Je tudi pri štorovkah tako? Kako dolgo so mlade? Po čem spoznam, da so za nabiranje prestare? Že vnaprej hvala.

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

slavko

Tukaj piše o tem, kako se naloži slika, http://www.gobe.si/forum/index.php/topic,25.0.html.

Glede starih gob je tako - staro gobo ni tako težko ločiti od mladih.

Pri štorovkah denimo imajo mladi primerki majhen klobuček, pod klobučkom je zastiralce, ki zastira lističe. Ko štorovka raste naprej, se klobuk poveča in zastiralce lističev ne zastira več, ampak je vidno kot obroček na betu. Tu nastopi meja med mladimi primerki in starejšimi. Potem se klobuk štorovk samo veča, dokler ne doseže maksimalne velikosti. Priporočam vam, da nabirate štorovke, ko imajo klobuke velike do približno 5 cm.

Štorovke lahko imajo klobuke še veliko večje, vendar jih ne priporočam za nabiranje.

Na koncu vsaka goba razpade in nas na to opozori z vonjem.

Lahko pa gobo napade tudi kakšna plesen, ki prekrije del gobe ali vso gobo. Takrat je tudi nam sicer znana goba popolnoma drugačna. Mislim, da ni treba posebej razlagati, da takšna goba ni več primerna za uživanje.

Lep pozdrav,
Slavko

Lojze07

Hvala za odgovor!

Vem, da je na citiranem naslovu objavljeno navodilo za nalaganje slik - ne vem pa, kako naj npr. v tale tekst sedaj dostavim sliko. Kako naj od tu pridem tja in potem uvozim sliko sem? Kako to naredite drugi? Mi lahko kdo to razloži - korak za korakom? Lepo prosim.

Doslej sem nabral letos tudi precej večjih štorovk (zdele so se mi, kljub svoji velikosti še dokaj mlade, no ja, recimo odrasle - nikakor pa še stare) in so že v zmrzovalniku? Jih naj zavržem? V prihodnje se bom držal vašega priporočila.

LP

in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

slavko

Po korakih se slika naloži takole:

1. Na PC-ju si shranite sliko gobe, ki jo želite objaviti (zaželena resolucija je 800x600 pixlov, da slika ni prevelika).
2. Kliknete povezavo http://imageshack.us/.
3. V oknu, ki se odpre s klikom na "browse" poiščete na PC-ju vašo sliko, ki jo želite objaviti.
4. Kliknete tipko "Host it".

Slika bo naložena, hkrati pa lahko dopišete še kakšno sporočilo.

Verjamem, da niste nabrali prestarih štorovk. Zato jih kar ohranite zamrznjene. Opozoriti bi vas želel, da so štorovke pogojno užitne in jih je treba pred uporabo prekuhati (prevreti vsaj 5 minut).

Lep pozdrav,
Slavko

Lojze07

in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

Lojze07

Citat od: slavko dne 11 Oktober 2007, 11:31
Po korakih se slika naloži takole:

1. Na PC-ju si shranite sliko gobe, ki jo želite objaviti (zaželena resolucija je 800x600 pixlov, da slika ni prevelika).
2. Kliknete povezavo http://imageshack.us/.
3. V oknu, ki se odpre s klikom na "browse" poiščete na PC-ju vašo sliko, ki jo želite objaviti.
4. Kliknete tipko "Host it".

Poizkušam, poizkušam - pa mi ne uspe... Vse to naredim - potem pa se ne zgodi nič... Je še kakšen korak, ki bi ga moral narediTič Poleg tega se mi vedno, ko odprem to povezavo, na ekranu ponujajo neke reklame in "čestitke"... Se tudi drugim dogaja podobno? je še kakšna drugačna možnost, da prilepim fotografijo v prispevek? Se opravičujem, da utrujam s tehničnim vprašanjem - a res bi rad znal naložiti fotografijo kakšne gobice in jo poslati...

Ne obupajte nad menoj...

Vse dobro.

Lojze
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

Pubi

Lojze, gobice in slike.....!

Jaz osebno poleg malega miliona raznih pomožnih programov, ki nam omogočajo poslati svoje slike na forume uporabljam program, ki je na voljo na slovenskemu strežniku http://www.shrani.si/ Najpomembnejše je, da imamo slike že prej shranjene na računalniku - priporočam odpreti kakšen poseben fail recimo.....Dokumenti/slike/gobice. Tako bomo najlaže poiskali slike na svojemu PC (komanda browse) namenjene za forum in jih tudi hitro našli. Sledimo navodilom in pazimo, da ne pretiravamo s "piksli" ob pošiljanju. Jaz na forum pošiljam v rasterju med 320 in 500 (ta je včasih že malo prevelik). O komandi copy in nato paste ne bom sedaj razlagal, ker je to že standardna stvar... Lp Pubi
Scribo ergo sum

Gregor

Citat od: Lojze07 dne 14 Oktober 2007, 09:32
je še kakšna drugačna možnost, da prilepim fotografijo v prispevek?

Ko pišete novo sporočilo, klinknite "Druge možnosti..." in v vrstici "Pripni:" izberete sliko na vašem računalniku. Največja dovoljena velikost datoteke v tem primeru je 128 Kb.

Lojze07

Citat od: Pubi dne 14 Oktober 2007, 09:57

Jaz osebno poleg malega miliona raznih pomožnih programov, ki nam omogočajo poslati svoje slike na forume uporabljam program, ki je na voljo na slovenskemu strežniku http://www.shrani.si/ Najpomembnejše je, da imamo slike že prej shranjene na računalniku - priporočam odpreti kakšen poseben fail recimo.....Dokumenti/slike/gobice. Tako bomo najlaže poiskali slike na svojemu PC (komanda browse) namenjene za forum in jih tudi hitro našli. Sledimo navodilom in pazimo, da ne pretiravamo s "piksli" ob pošiljanju. Jaz na forum pošiljam v rasterju med 320 in 500 (ta je včasih že malo prevelik). O komandi copy in nato paste ne bom sedaj razlagal, ker je to že standardna stvar... Lp Pubi

Hvala, g. Pubi, za odgovor. Mapo na svojem računalniku že imam pripravljeno - a ko kliknem na tole vašo povezavo  - mi računalnik javi napako... Pa sem zopet v temi...

Sicer bi pa z veseljem uporabljal to varianto...

Vse dobro!

Lojze

in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

Lojze07

Citat od: Gregor dne 14 Oktober 2007, 10:06
Citat od: Lojze07 dne 14 Oktober 2007, 09:32
je še kakšna drugačna možnost, da prilepim fotografijo v prispevek?

Ko pišete novo sporočilo, klinknite "Druge možnosti..." in v vrstici "Pripni:" izberete sliko na vašem računalniku. Največja dovoljena velikost datoteke v tem primeru je 128 Kb.

Hvala, g. Gregor.

Sedaj pa mislim, da bo šlo, no ja, upam... Vidim, da ste tudi v navodilih dodali dodatna pojasnila... Vsekakor: HVALA!! (če mi pa ne uspe, bom pa še kaj vprašal).

Torej, je tole dovolj mlada - ali je že prestara štorovka?
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

jernej

Pri nas velja pri nabiranju "štorovk" eno zelo dobro ljudsko pravilo, ki pravi, da so za nabirat samo primerki, ki še imajo bele lističe. To pravilo je zelo dobro, saj lističi pri starih štorovkah postanejo rjavi. Torej vaše štorovke na sliki ne bi bile več za uživat, ker že imajo rjave lističe.

Lep pozdrav
jernej

Pubi

Citat od: Lojze07 dne 14 Oktober 2007, 11:43
Citat od: Pubi dne 14 Oktober 2007, 09:57

Hvala, g. Pubi, za odgovor. Mapo na svojem računalniku že imam pripravljeno - a ko kliknem na tole vašo povezavo  - mi računalnik javi napako... Pa sem zopet v temi...

Sicer bi pa z veseljem uporabljal to varianto...

Vse dobro!

Lojze

.........hmm zgleda, da je bil strežnik kaj v temu času "pohojen", ker se kot prvo naloži-prikaže tole pol pa nadajujemo z delom. Saj bo šlo! Je pa tudi varianta pripni verjetno res še ena od možnosti.....Lp Pubi

NaložiMoje DatotekeRegistracijaOrodjaPomoč

Prilepi  Dodatne možnosti

Nasvet: Večje število datotek lahko pošljete tudi v ZIP formatu.

Nalagam dodatne možnosti...

Dovoljene vrste datotek: .jpg, .png, .gif, .bmp, .tif, .psd, .swf, .avi, .mpg, .wmv, .3gp, .doc, .ppt, .xls, .pdf
Največja dovoljena velikost: 5120 kilobajtov (5 MB)

Prosimo, počakajte...Pošlji datoteke
© Najdi.si
Scribo ergo sum

Lojze07

Hvala, g. Jernej - se bom tudi jaz v prihodnje držal te ljudske modrosti.

Torej,  bolj ali manj nekaj podobnega kot so tele spodaj, no ja, vsaj nekatere...

Vse dobro!

Lojze
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

slavko

Takšni primerki vsekakor veljajo za mlade gobe. Vsem, ki gledate ta forum priporočam nabiranje takih mraznic oz. štorovk. Samo opozorilo - štorovke so pogojno užitne in jih je treba prekuhati (prevreti vsaj 5 minut).

Lep pozdrav,
Slavko

JANEZ L

Lp!

No pri nas so pognale, sicer sem jih danes videl le za vzorec in sem iz gozda prinesel le njih fotografijo...

Lovski zdravo
Janez L

...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti ni greh...