Katera goba je na sliki - 1_10

Začel/a jevnac12, 01 Oktober 2007, 16:52

Prejšnja tema - Naslednja tema

jevnac12

Mislim, da gre za eno od rož a nisem povsem prepričan. Rad bi jo uvrstil v svojo zbirko slik, zato vas prosim za determinacijo.

Vnaprej hvala    IJ




jevnac12

Prosim še za pomoč pri tem dežniku. Našel sem jih več. Premer klobuka je bil 10 do 12 cm, dnišče beta pa je bilo približno tako oblikovano, kot pri Orjaškem dežniku. Luske na klobuku so zelo značilno oblikovane in za vse najdene primerke enako, zato mislim, da bo ga boste lahko določili kar makroskopsko. Lahko pa vam pošljem tudi posušen primerek.

V naprej hvala. IJ



slavko

Na dveh fotografijah mislim da gre za eno od ježevk, zraščena ježevka (Hydnellum concrescens), na drugi sliki pa je zelo verjetno sramežljivi dežnik (Macrolepiota permixta).

Lep pozdrav,
Slavko

paradoxxx

Mene pa zanima, katera vrsta gobe je to. Sklepam da je golobica, vendar nisem siguren.

hvala za odgovor

slavko

Iz fotografije se vidi zelo malo, le klobuki.

Predlagam, da drugič slikate gobo, ki raste oz. celo gobo, tudi strukturo pod klobukom, bet...

Ocenjujem, da so na sliki poprhnjene livke (Clitocybe nebularis) oz. meglenke, http://www.gobe.si/Gobe/ClitocybeNebularis.

Lep pozdrav,
Slavko

barzen

Glede na to da se na sliki jevnaca12 ne vidijo bodice na trosovnici, bi res lahko šlo za rožo in sicer kar za osnovno pozemsko rožo (Thelephora terrestris).
Glede dežnikov pa sem 99% prepričan, da gre za konradov dežnik (Macrolepiota konradii), ker le ta ima eno (vse se drži skupaj - grbice, zato težko govorim, da gre za več lusk) in značilno zvezdasto oblikovano lusko na klobuku.
Glede golobice oz. poprhnjene livke pa vemo, da s tako sliko, pri taki svetlobi skoraj ni mogoče določiti gobe.

Lep pozdrav,
Bojan Arzenšek

jevnac12

Hvala za odgovor. Preko Googla sem pogledal fotose Konradovega dežnika in res so klobučki na slikah takšni kot na najdenih dežnikih.

lp IJ