Gobe ob cestah

Začel/a Svinjski goban, 26 September 2007, 18:07

Prejšnja tema - Naslednja tema

Svinjski goban

Našel sem izredno srčkan kup sirovk. Gobe so izredno lepe, čvrste brez slehrnega črva. Našel pa sem jih ob cesti, ni glavna cesta, vendar občasno mimo pripelje kak avtomobil. Me pa zanima ali je večje količine gob, nabranih ob cestah škodljivo. Pa slišal sem tudi že, da se gobe po svojem vsrkavanju strupov, težkih kovin zelo razlikujejo. Kam spadajo sirovke?

slavko

V splošnem vse gobe vrskavajo snovi iz tal, saj se tam nahaja micelij, preko katerega se gobe hranijo. Zato na onesnaženih mestih gob ni smiselno pobirati.

Iz študije, ki so jo naredili v Šaleški dolini, http://petelin.gozdis.si/zbgl/2006/zbgl-81-4.pdf, je razvidno, da so gobe učinkovit bioindikator gozdnega ekosistema.

Kot je razbrati iz študije, Užitne sirovke vsrkavajo precej svinca (Pb).

Uživajo se tiste vrste sirovk, ki sočijo oranžni mleček. Niso primerne za zamrzovanje. Najbolje jih je takoj uporabiti.

Lep pozdrav,
Slavko


eMZe

Citat od: slavko dne 26 September 2007, 18:25

Uživajo se tiste vrste sirovk, ki sočijo oranžni mleček. Niso primerne za zamrzovanje. Najbolje jih je takoj uporabiti.

Mi jih surove na vlažno oščetkane in narezane damo v zamrzovalnik. Potem jih uporabimo tako, da jih cvremo (same, s česnom, z jajci, ...). Najraje pa jih uporabimo takoj.

slavko

Na osnovi podatkov, ki sem jih dobil od mnogih gobarjev, sem napisal priporočilo, da se sirovke ne zamrzujejo. Veliko ljudi trdi, da postanejo sveže zamrznjene sirovke grenke in niso za uporabo.

S strani eMZe prvič slišim, da nekdo sveže sirovke zamrzuje.

Lep pozdrav,
Slavko

Svinjski goban

Včeraj smo z prijatli gobarili na dolenjskem in našli kakšno kilo in pol sirovk. Jih bomo malo prepražili in zamrznili. To bi šlo ane?

eMZe

Torej, trditev o zmrznjenih sirovkah dopolnim s podatkoma:
- zamrzujemo navadno sirovko, L. semisanguifluus
- za kakšen mesec ali dva

Kake grenkobe ni bilo zaznati; velja za dokaj mlade primerke, ko je meso še svetlo in ne sivkasto spužvasto pocasto luknjasto.