Prosim za pomoč

Začel/a janika, 26 September 2007, 09:49

Prejšnja tema - Naslednja tema

janika

Pozdravljeni!

Prosila bi vas, če bi mi kdo lahko pomagal pri identifikaciji dveh gob, ki sta na slikah. Goba na prvih dveh slikah je zrasla ob robu gozda, goba, ki pa je na drugih dveh slikah je zrasla v nostranjosti gozda. Vonj obeh ni nič posebnega. Lističi pri obeh so zelo trdni. Višina gob pa je približno 7 cm. V bistvu se razlikujeta le po barvi. Pregledala sem vse slike v knjigi in na spletnih straneh "Lisičke" vendar ne ugotovim, kateri gobi bi to lahko bili. Hvala za odgovore!








lepista nuda

Pozdravljeni,
ali mi lahko podaste več podatkov o tej gobi: vonj, višina, najdišče in ali se lahko lističi narahlo odstranijo, potem bo lažje ugotoviti vrsto glive.
V bodoče Vas prosim da ne kršite gobarskega kodeksa (gobji podmladek - na sliki kot dežniki - se ne nabira, samo dozorele glive).
Lep pozdrav Lepista nuda :P ;D

lepista nuda

Hallo, spodnji dve sliki sta sigurno C. nebularis - poprhnjena livka - komaj užitna smrdi po poscanih gatah.

Lp lepista nuda

slavko

Na prvih dveh slikah je Bledovijolična kolesnica (Lepista glaucocana), http://www.gobe.si/Gobe/LepistaGlaucocana. Goba je pogojno užitna (prekuhati pred uporabo). Za prehrano so samo primerki, ki imajo prijeten vonj; nekatere imajo neprijeten vonj, ki spominja na pralni prašek ali zemljo.

Na drugih dveh slikah je Poprhnjena livka (Clitocybe nebularis), http://www.gobe.si/Gobe/ClitocybeNebularis. Goba je v tem času pogosta, raste pa do pozne jeseni.

Obe gobi sta manj kvalitetni in bolj primerni za mešanje z ostalimi gobami. Če jih želite uživati, predlagam, da vložite majhen kozarček gob in poskusite, če vam ustreza okus.

Lep pozdrav,
Slavko