gojene štorovke

Začel/a bunka, 23 November 2024, 15:50

Prejšnja tema - Naslednja tema

bunka

Pozdravljeni,

Pozdravljeni,
Ker je gobarska suša se znajdemo tako, da kupujemo gojene gobe. In v Eurospinu se včasih dobijo štorovke. ker sicer štorovvk ne nabiram, ker jih ne poznam in so menda lahko zamenljive s strupenimi, sem šla gledati v knjige. seveda nobena fotografija ni kazala enakega (po barvah) šopka. Tudi opisi nikakor niso ustrezali temu, kar sem držala v roki. Problem so barve klobukov in betov; če na prvi pogled ni skladnosti, potem je že malo dvoma...
Me zanima, kakšna je razlika med pravo in malo štorovko, ker med tema dvema sem iskala podobnosti.Na etiketi paketka je pa seveda samo navedba, da gre za štorovke.
Zasledila sem tu naforumu pri opisu, da beti štorovk niso užitni, ker rastejo na lesu.
Hvala vam za odgovor. 

zeronio

To so valjaste topolovke (Cyclocybe cylindracea), ki jih označujejo kot štorovke.
V nasprotju s "štorovkami" mraznicami jih ni potrebno prekuhavati.

bunka

Menim, da ni prav, da gobice  označujejo kot štorovke, čeprav to niso. Verjetno za tem stojijo pospeševalci prodaje https://www.gobe.si/forum/Smileys/default/kiss.gif

Identifikator gob je kot prvi zadetek pokazal prav Cyclocybe cylindracea - valjasto topolovko. Dobro dela.
Hvala za odgovor.