Mecesnov goban/mecesnova lupljivka

Začel/a Pubi, 27 September 2007, 22:53

Prejšnja tema - Naslednja tema

Pubi

Upam, da ne bom preveč mimo udaril, ko vam bom poiskušal predstaviti danes nabrane mecesnove gobane ali mecesnovo lupljivko (suillus grevillei). Že nekaj let hodim mimo teh gljiv, a danes sem se odločil (kljub ženinim prošnjam in moledovanju naj jih pustim na miru) pobrati nekaj lepih primerkov.
Prilagam nekaj slik v upanju, da me ne boste "sesuli", ko boste videli, da te gobe niti slučajno nimajo nobene zveze z mecesni....hihi. 




Lp Pubi
Scribo ergo sum

jevnac12

Naj si gre za Macesnovo ali Masleno lupljivko, obe sta po mojem okusu....njam, njam.

lp IJ

Pubi

........njam, njam varianto še nisem uporabil, ker čakam na potrditev, da je žena neupravičeno skeptična. Sem pa jih že poparil in blanširal, ter hranil v zmrzovalnik. Del ene gobice sem dal posušiti in bom poprosil nekoga iz društva za pregled trosov. Zanima me pa že v naprej kako to lupljivko vi ostali pripravljate za konzumiranje oz. že kar prosim za kakšen recept. Upam, da nisem že preveč zahteval od vas forumašev. Hvala in lep pozdrav Pubi
P.S.:.............v upanju, da sem "že nezmotljiv" gobar bom prilepil še sliki Peščene lupljivke (suillus variegatus). Prosim, za popravek moje nezmotljivosti, če sem kiksnil. Malo me je motil le vonj po žveplu ali nekaj podobnega, ko sem jih čistil in pripravljal (....zato jih nisem dal sušiti).

Scribo ergo sum

jernej

Gospod Pubi!

Obe vrsti gliv ste pravilno določili.
Kar se tiče kulinarike pa vam ne morem kaj prida svetovati, saj sem macesnovo lupljivko jedel le enkrat pečeno z jajčko in bila je dobra. Bi pa vam priporočal, da pred uporabo olupite kožice, saj so precej mastne, povrh pa še neprebavljive. Peščene lupljivke pa še nisem poiskusil. Čeprav v literaturi piše da je užitna. Verjetno pa zaradi vonja in okusa ni kaj prida in jo je boljši postiti kar v gozdu.

Lep pozdrav!

Pubi

G. Jernej najlepša hvala za odg.. Lp Pubi
Scribo ergo sum

gorenc

dober dan
Peščenke jaz pobiram dajem jih med mešance sem jih pa tudi že vlagal .Pač tako je da ima vsak svoj okus
Lep pozdrav         
                             gorenc

slavko

Naše gobarke iz društva pridno vlagajo tudi peščenke - kot del vložene gobje mešanice. Naj vas ne prestraši, ker goba spremeni barvo. Postane nekoliko vijolična. Predlagam, da vložite le manjše oz. mlade primerke.

Macesnova lupljivka je zelo okusna goba in z veseljem jih položim v košaro, če jih najdem. Morda je nekoliko neprijetna za čiščenje, ker se na slinast klobuk prilepi vsa nesnaga iz košare. Lahko jih vlagate, uporabljate sveže ali jih zamrznete.

Lep pozdrav,
Slavko