gobji izvlecek

Začel/a ROGLA, 02 September 2015, 10:08

Prejšnja tema - Naslednja tema

ROGLA

Za izvlecek se splaca uporabiti velike tintnice in tudi prevelike gobane,ce so le brez mrcesa in so zdravi.
Vsako kvarjenje pa lahko povzroci,da bo izvlecek pozneje  zavrel.
Okus izvlecka se v hladilniku v dobrem zaprtem kozarcu ali steklenici ohrani do treh mesecev.
Z izvleckom pozivimo in obogatimo zimske juhe,mesne omake in jedi iz divjacine.

Recept

500g. Grobo narezanih gob....po zelji od jurckov,marel,turkov,maslenk,lijastih lisic,kukmakov,trobent itd
300ml.  Vode
200ml.  Rdecega vina
60  ml. Sojine omake,temne
5 ml soli
1 vejica timijana

Vse sestavine damo v veliko kozico iz nerjavecega jekla.
Zavremo in odkrito kuhajmo 45 minut

Gobe precedimo in skozi plasticno sito izstisnemo iz njih cim vec tekocine.
Izvlecek prelijemo nazaj v kozico,zavremo in pokuhajmo na polovico.

Pred prelitjem izvlecka v kozarec ali steklenico ,tetermicno obdelamo najbolje kr potopiti steklovino v krop.
V kozarec ali steklenico  nalijemo izvlecek,zapremo in pustimo da se ohladi
Hladen shranek opremimo z napisom in spravimo v hladilnik.
Gobji izvlecek lahko tudi  zamrznemo v posodici za ledene kocke

Prepisano iz recepta,samanta ,upam da ti bo prav prislo