Katere gobe so to?

Začel/a bojan, 13 September 2012, 12:02

Prejšnja tema - Naslednja tema

Tič

Citat od: slavko dne 19 September 2012, 11:53
tič, lahko bi bil kraljevi goban, a se mi zdi nekoliko premalo rdeč. Preverite če spremeni barvo. Kraljevi goban je ne spremeni. Če bolj ali manj modri, je lahko tudi rumeni goban (Boletus appendiculatus), ki je tudi užiten.

Lep pozdrav,
Slavko

Slavko dilema bo žal ostala. Fotografija ni najboljša (telefon), gobanov pa v času, ko sem jo prejel, ni bilo več. Osebno kraljevega gobana žal še nisem našel. Rumeni goban je v mojih rajonih bolj redek, vendar zraste nekaj primerkov vsako leto.

Tudi sam sem najprej pomislil na rumenega gobana, vendar imajo v naših krajih vsi primerki barvo klobuka bistveno drugačne barve (manj rjavo rdečkastih odtenkov). Bom pošiljatelja še enkrat vprašal za najdišče. Če sem si prav zapomnil, sta bila najdena v smrekovo - bukovem gozdu na robu Bele krajine. Ne vem, če bo to kaj pomagalo, saj sta oba gobana ljubitelja bolj toplih rastišč.





slavko

Kraljevi goban ima izrazito škrlatno rdečo barvo klobuka. Posebej ko je mlad, ali pa namočen od dežja. Zdi se mi, da na vaši sliki bolj prevladujejo rjavi toni. Ko boste naslednjič našli podobnega gobana, odrežite košček gobe, pa boste videli, če spremeni barvo. Kraljevi goban ne spremeni barve.

Lep pozdrav,
Slavko

Lemedis

Tič#30
Pri bodočem preverjanju vrste je modrenje ob prerezu dober razlikovalni faktor, a vendarle goba, ki je na videz podobna kraljevemu gobanu (boletus regius) in modri ne bo nujno rumeni goban (boletus appendiculatus) pač pa je precej bližje prvemu lepi goban (boletus pseudoregius), ki prav tako modri in je toploljubna vrsta. Seveda obstaja še kaka vrsta, ki je tem dokaj blizu.

lp, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

howgh

Pozdravljeni!

Nabrali smo veliko lepih travniških kukmakov,večinoma manjših.
Med njimi pa so bili pravi orjaki,za katere pa nisem prepričan če sploh so kukmaki...prosim za pomoč.

Lp, Luka

slavko

Gobe na zadnji fotografiji so verjetno velikotrosni kukamki (Agaricus macrosporus), ki so užitni. Pri kukamkih je treba zmeraj preveriti dnišče beta. Malo ga postrgamo in preverimo barvo - rumeneče primerke izločimo, saj so med njimi strupeni. Uporabimo lahko primerke, ki v dnišču beta rdečijo.

Lep pozdrav,
Slavko

som


Nič, čisto nič. Res ni bilo dežja skoraj 3 mesece, zdaj je pa precej mokro, pa kljub temu nič. Verjetno je še prehitro, pa ne mislit, da ne vem
izračunat koliko dni po dežju začnejo rasti jurčki, saj sem kar nekajkrat ujela prvi dan rasti. Neučakana sem kot vsi gobarji, hudo je, ko ti še
pri poročilih poročajo o vrhuncu gobarske sezone, jaz pa pridem iz gozda in sem tri dni v šoku!

LP A.
[/quote]

Pozdravljena
ali lahko za nas ko ne vemo razložite, kako izračunat koliko dni po dežju rastejo gobe.
Najlepša hvala!

PrviProgram

Danes sem nasel to gobo. Je podobna gobanu, barve je bolj vijolcaste, pri prerezu pa vijolcasta. Kaksna goba je to? Hvala za odgovor.
Lp Joze

Muharja

Zdravo!
Zanima me katera goba je to, namreč zrasla mi je v terariju, verjetno sem vnesel micelij z mahom ki sem ga prinesel iz narave?



Lep pozdrav,
Matjaž

darkoh

Za Muharja 
V terariju vam je po sliki sodeč zrasel rumeni dežnikovec (Leucocoprinus flos=sulphuris)
Goba je neužitna.
LP
Darkoh

slavko

PrviProgram, na fotografijah je goba iz rodu koprenk (Cortinarius). Zelo verjetno zajetna koprenka (Cortinarius largus), ki je sicer užitna, vendar določitev po fotografijah ni dovolj zanesljiva.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Muharja, se strinjam z določitvijo darkoh.

Lep pozdrav,
Slavko

Muharja

Najlepša hvala obema!!  ;D