črna polpletenka/nečedna bolgarka

Začel/a BubikolRamios, 18 Februar 2012, 21:48

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Črna polpletenka (Pseudoplectania nigrella) raste pomladi, praviloma na jelkinih hlodih. Po obliki spominja na škrlatno čašico (Sarcoscipha coccinea), le da je popolnoma črne barve. Ni pogosta.
Nečedna bolgarka (Bulgaria inquinans) raste poleti in jeseni, praviloma na hrastovih hlodih. Je pogosta.

Po sliki sta si gobi res nekoliko podobni in je težko natančno povedati za katero vrsto gre. Zato je pomemben podatek o času najdbe in vrsti drevesa na kateri je goba najdena. Natančneje pa bi razliko ugotovili z mikroskopom, saj imata različne trose.

Lep pozdrav,
Slavko

BubikolRamios

Predvsem zaradi 4. sem odprl to temo, ker mi nekako ne zgleda čisto kot nečedna bolgarka.
3. definitivno na hrastu.
4. 08.12.2011 tudi na enem listavcu, lahko tudi na hrastu, definitivno ne na jelki.

jernej

Dve vrsti polpletenk rasteta spomladi na jelkovem lesu; P. nigrella in P. vogesiaca. Sam poznam močno rastišče, kjer se polpletenke vsako leto množično pojavljajo. Na rastišče sem med drugim peljal tudi dva priznana mikologa g. Polerja in g. Piltaverja. To pravim zato, ker je vsak glivo drugače določil; eden kot P. nigrella, drugi pa kot P. vogesiaca. Sam se še tako natančno z določevanjem nisem ukvarjal, zato ne bi znal presoditi. Možno pa je, da imata obe vrsti podobne rastiščne zahteve in rasteta skupaj. Vsekakor to bi bilo zanimivo proučiti! Nekaj mojih lastnih opažanj o ekoloških zahtevah polpletenke: Kot že rečeno se trosnjaki pojavljajo na odmrlem jelkovem lesu. Les pri vseh najdbah nikoli ni bil svež pač pa kar močno preperel, napit z vodo. Velikost lesnih ostankov ni pomembna. trosnjake sem našel tudi ja jelkovih vejicah. Verjetno pa polpletenka potrebuje veliko vlage, na kar nakazujejo tudi številne vrste mahov na rastišču. Trosnjaki se redno pojavljajo vsako leto, zgodaj spolmadi (še v snegu), že marca, do konca aprila. Na svojem rastišču se pojavlja množično in lahko naletimo na lesne ostanke, ki jih povsem prekrivajo trosnjaki. Posebej pogosta je v zdužbah jelke, posebej tistih, v katerih je visoka talna in zračna vlažnost (Galio-Abietum, Dryopterido-Abietum, Bazzanio-Abietum) pa tudi združbah plemenitih listavcev ali logih neposredno ob potokih, tam kjer je delež jelke večji. Zelo pogosta je v nižjih legah na severnih straneh Pohorja, kjer so omenjene gozdne združbe tudi najbolj zastopane.

Z nečedno bolgarko nimam izkušen. Na 4. sliki pa mislim, da zagotovo ni Pseudoplectania.

Upam, da bo to kaj pomagalo!