so užitne ali ne?

Začel/a Anna, 14 Junij 2011, 01:10

Prejšnja tema - Naslednja tema

Anna

Pozdravljeni, danes sem ob cesti v bosni hotela kupiti lisičke, katere sigurno poznam, ampak jih je ata prodajal na zabojček, v katerem so bile še gobe, za katere ne vem, kaj so.

Ker sem si mislila, sej on že ve, kaj prodaja, sem kupila cel zabojček, ampak me zdaj skrbi, ker tudi moj dedi naj bi vedel, kaj nabira in je, ampak je umrl zaradi zastrupitve z gobami in mislim, da se v bodoče ne bom podajala v take podvige (kupovanja gob ob cesti), ker pa jih imam že doma, me zanima, če jih smem dat v usta. V bosni mi je par ljudi reklo (ne da bi jih videli, samo vejo, kje sem jih kupila), da so to ljutače (nekaj takega), ker naj bi imele pekoč okus. Ob rezanju stebel se pocedi bel sok, tudi če z nožem "poškodujem" kapico, se pocedi bel sok.

Na internetu sem našla :-\, da naj bi to bila mlečnica, ampak potem je tukaj (http://www.gobe.si/Mikologija/Lactarius) toliko mlečnic neužitnih, da me spet malo bega.

Prilagam slike, če mi lahko po teh slikah poveste, kaj naj naredim z njimi.







Hvala vam za pomoč in lahko noč.

Anna

slavko

V tem času rastejo poprove mlečnice (Lactarius piperatus), ki so pogojno užitne. Pred uporabo jih je treba termično obdelati.

Te gobe sočijo bel mleček, ki je pekoč. Meso gob je nekoliko grenkega okusa. Menda se dobro obnesejo pečene na žaru, začinjene le z malo soli.

Poskusite, kako vam bodo všeč. Bošnjaki imajo take vrste gob zelo radi.

Lep pozdrav,
Slavko

Anna

Hvala za odgovor, g. Slavko

Danes sem jih sicer res probala, ampak mi niso všeč. Imam jih skoraj eno kilo, če jih kdo pozna in bi jih mogoče rad jedel, jih lahko pride iskat, ker drugače gredo v smeti. Sem iz Ljubljane, Polje konec. Če je kdo zainteresiran, me lahko kontaktira.

Anna