Spomladanske gobe

Začel/a klavir, 01 Marec 2011, 13:57

Prejšnja tema - Naslednja tema

kragulj

Predavanje pa je v ponedeljek?

lp,


slavko

Predavanje bo v ponedeljek, 9.5.2011, ob 18.00 uri v Preradovičevi 1.

Lep pozdrav,
Slavko

golobaj-milan

Katira goba je to?

slavko

Najverjetneje majniška lepoglavka (Calocybe gambosa), če je rasla na travniku in je imela prijeten vonj. Majniške lepoglavke so užitne in okusne gobe.

Lep pozdrav,
Slavko

golobaj-milan

ja ko sem dajal slike na forum nisem imel časa dopisati, da so te gobe rastle v mešanem gozdu.

Grega

Živjo,

a mavrahi trenutno še kje rastejo? Bi mi kdo lahko predlagal kako rastišče. Namreč že ene šestkrat sem se jih odpravil iskat, pa vedno vrnil s prazno košaro :P. Tako da sklepam da tudi področji, kjer rastejo ne poznavam ravno dobro..

Hvala in LP,
Gregor

Martin

pozdrav

Tud sam še nameravam it iskat mavrahe,smrčke.Kajti našel sem jih še veliko pozneje.

Gregor jaz sem pozne mavrahe,smrčke našel ob reki muri mislim,da tam pozneje zrastejo,ker se mi zdi,da je tam mal hladneje. Teren je obrežje reke,ki se stika z gozdom.Tak,da če imaš kakšen tak plac še kar pojdi pogledat sploh če se bo otoplilo.

Mislim pa,da se počasi pomikamo k gobarski sezoni,kjer pričnejo rastit lisičke in jurčki.Seveda,če bo vreme pravo kajti v gobarski sezoni 2008, sem prve našel 17.5.

A je morda že gdo našel prej?

vladko

Zadnjega aprila sem prečesal gozdove ob Muri, pri Krogu.
Smrčkov nisem našel, našel sem eno pravo tintnico, nekaj neužitnih tintnic, mislim da venečih in to je to.

Čeprav imam do Mure slabe tri kilometre, do letos nisem vedel, da v našem koncu rastejo smrčki. Vedno nas je vleklo le na Goričko.
"Domači" domačini vedo povedati, da rastejo smrčki tako rekoč na brodu  ;) , vendar "priseljenim" domačinom več ne bodo izdali.


Če bo v naslednjih dneh kaj uspeha, pa javim.

lp

klavir

Pozdravljeni!

Naj mi bo še enkrat več dovoljeno, da objavim nekaj uspelih fotografij pomladanskih gob, najdenih v sredini meseca maja na Pohorju na višini med 1000 in 1200 metri. - S tem osebno tudi zaključujem to temo.

Hvala za vse oglede in lep pozdrav.

Ivan



Na slikah od ena do pet je pomladanski hrček (Gyromitra esculenta). Letošnja pomlad sicer ni preveč pogodu hrčkom, saj v nižinah v začetku aprila, ko je bil njihov čas, niso rasli, vsaj na rastiščih, ki jih poznam. - Na bogatem pohorskem rastišču pa so vendarle bili, čeprav nekoliko manj številno kot lani, a vendarle jih je bilo precej. - Na zadnji sliki pa je eden od parih koničastih smrčkov, najdenih ob pohorskih potokih.