Katere gobe so to?

Začel/a robertotrm, 31 Avgust 2007, 23:56

Prejšnja tema - Naslednja tema

golobaj-milan

#285
Tale drevesna goba mi je zelo zanimiva!
A drigi gobi sta pa sivi Zajček?

barzen

ta zanimiva je Fistulina hepatica, jetrasta cevača, zaščitena

slavko

Janko1, golobičja kolobarnica (Tricholoma columbetta), je užitna in okusna goba. Običajno je velika in čvrsta, bet ima praviloma premer 1 cm. Razen modrih odtenkov v dnišču beta je eden od znakov tudi ta, da se koža na klobuku enostavno lupi, olupek pa je kar debel. Ko opazujete trosovnico (pod klobukom), boste opazili, da se lističi ne dotikajo beta, ampak tvorijo med betom in lističi ozek kolobar, po čemer je ta rod dobil ime.

Pobeljena livka (Clitocybe dealbata) je smrtno strupena goba. Vse livke imajo bolj ali manj lijakasto obliko, od tod tudi ime. Če boste lupili kožo na klobuku, ne bo tako debela kot pri golobičji kolobarnici. Pri pobeljeni livki, kot tudi pri večini ostalih livk, lističi segajo daleč navzdol po betu. Tudi barva lističev ni tako bela kot pri golobičji kolobarnici. Pobeljena livka je relativno majhna goba, ki ni tako čvrsta kot golobičja kolobarnica.

Predlagam, da nekajkrat pri strokovnjaku iz gobarskega društva preverite svojo najdbo, potem pa se boste že navadili in takoj opazili razlike.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Golobaj - Milan, na prvih dveh slikah je jetrasta cevača, kot je že ugotovil kolega, na drugih dveh pa so najverjetneje sivi zajčki (Lyophyllum fumosum), užitni. Pri nabiranju zajčkov bodite zmeraj pozorni na to, da rastejo iz skupnega dnišča, kot je razvidno na sliki in da ne morete ločiti posameznih betov. Slične so namreč gobe iz rodu rdečelistk (Entoloma), ki so strupene in povzročajo prebavne motnje.

Če ste v dilemi, zajčke čez noč pustite v hladilniku. Zjutraj morajo imeti sive lističe, medtem, ko se rdečelistke obarvajo rožnato.

Lep pozdrav,
Slavko

golobaj-milan


Janko1

g. slavkotu najlepša hvala za odgovor. sem preveril in tiste gobe so res golobičje kolobarnice (zelo okusne). sedaj me pa zanima še tole: v knjigi "naše gobe" avtorjev g.tratnika,g. malovrha in g.arzenška je opis zelenkaste kolobarnice (tricholoma equestre) in piše da je doslej veljala za odlično in dobro gobo, vendar so se v zadnjem času dogajale hude zastrupitve (sindrom zelenkaste kolobarnice op. av.). v nobeni drugi literaturi pa nisem zasledil , da bi naj bila strupena, povsod je užitna. kaj menite vi o tej stvari ? sam se jih sedaj ne upam nabirati.  no, pa tudi letos je drugih, bolj "sigurnih" gob na izbiro. kot ste verjetno že opazili , sem novinec na tem forumu in me zanima marsikaj. je pa ta forum ena najboljših stvari ,ki sem jih odkril na spletu. čestitke !

lp janko

slavko

Zelenkasta kolobarnica je leta 2003 povzročila več smrtnih žrtev v Franciji.

Ugotovili so, da so te gobe rasle množično in so jih ljudje uživali na veliko. Ocenjujejo, da je prav količina zaužitih gob bila usodna, zato so omejili količino zaužitih gob na 0,5 kg svežih gob tedensko na posameznika. Velika količina gob je več kot 0,5 kg svežih gob na posameznika na obrok.

Če to vrsto gob poznate, potem vam svetujem, da jih nabirate zmerno in jih mešate z drugimi vrstami gob.

Če boste preverjali stare gobarske priročnike, boste ugotovili, da je sedaj marsikaj drugače zapisano. Nekatere gobe, ki so bile takrat označene za pogojno užitne, so danes smrtno strupene.

Zato se trudimo, da ohranjamo našo spletno stran aktualno in o vseh novostih obveščamo javnost. Tega s knjigo seveda ni možno.

Lep pozdrav,
Slavko

griva

Včeraj sem v haloških gozdovih našla to gobo (link od slikice spodaj), sprva sem bila prepričana, da gre za snežko (Trichóloma portentósum, Zimska kolobarnica, sivka, snežka), ampak po ponovnem pregledovanju slik gob in informacije da se snežka pojavlja v pozni jeseni, je več verjetnosti, da gre za tole gobo Trichóloma sciódes, Pogubna kolobarnica?





In še vprašanje, kaj bi lahko bilo tole?



lp

tdk

Po mojem mnenju to ni zimska kolobarnica;kot ste napisala zimska kolobarnica raste pozno jeseni;najbolj jo spoznam po rumenkastih odtenkih.
Vam bo g.Slavko ali kdo povedal se kaj vec;sem pa tudi sam v zadnjih dneh nasel gobe,ki so zelo podobne sivkam,nimajo pa ne duha ne sluha o rumenkstih odtenkih.

lp tdk

robertotrm

Prosim ce pogledate tole gobico:






Raste v iglastem gozdu, fotke so malce prevec svetle, listici so v resnici cisto rjavi.
Drugace pa na pritisk zelo agresivno porcedi, predvsem po listicih, kot se vidi na fotkah.

lp
Robert

slavko

Griva, na prvih dveh slikah je pekoča kolobarnica (Tricholoma virgatum), ki je neužitna. Zimska kolobarnica (Tricholoma portentosum) nima grbice, trosovnica in bet pa imata rumen nadih.

Na zadnji sliki je ena od koprenk (Cortinarius), vendra je posnetek bolj slab in ne morem reči katera vrsta je na sliki.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Robertotrm, na slikah je gozdni kukmak (Agaricus silvaticus), ki je užiten.

Lep pozdrav,
Slavko

jantr

pozdravljeni

prosil bi če mi lahko poveste katera goba je to. Našel sem jo v listnatem gozdu, goba ima močen vonj, ampak ne znam povedat po čem diši. steblo je votlo.









hvala za odgovor in lep pozdrav

JAN

slavko

Mislim, da ste našli luskato livko (Clitocybe squamulosa), ki velja za užitno.

Lep pozdrav,
Slavko