čiščenje in priprava borovih glivcev ali kokošk

Začel/a valvasor74, 16 September 2009, 11:05

Prejšnja tema - Naslednja tema

valvasor74

Glede na to, da nisem našel ničesar o pripravi teh užitnih gob, me zanima kako se jih pripravlja oz. če pozna kdo kakšen dober recept iz teh gob.

Hvala,

Matjaž

slavko

Čiščenje borovega glivca je svojevrstna mojstrovina. Sam ga očistim tako, da ga narežem na zrezkom podobne kose, potem pa ga temeljito operem pod tekočo vodo. Ostale "svinjarije" se potem lotim z nožem in jo odrežem.

Okusen je paniran na pariški način. Tudi sam z jajčko je izvrsten. Nasploh mi je okus te gobe izredno dober.

Borov glivec (Sparassis crispa) ima tudi zdravilne lastnosti, saj vsebuje naravni polisaharid betaglukan, ki poveča učinkovitost imunskega sistema. Posebej spodbuja delovanje belih krvnih telesc, predvsem makrofagov in limfocitov T.

Lep pozdrav,
Slavko


valvasor74