Kateri deznik je to?

Začel/a bjorok, 18 September 2007, 15:33

Prejšnja tema - Naslednja tema

bjorok

Pozdravljeni!

V prepricanju, da gre za vrsto "marele", sem prinesla tale dva domov, po pogledu v knjigo in nato se v vaso zbirko fotografij, mi pa sploh nic vec ni jasno ???. Deznika sta brez znacilnega progastega vzorca (ki jih imajo orjaski, poljski, seskaski itd.); kaj je torej to? Nasla sem ju na Toskem celu, v mesanem, a pretezno listnatem gozdu. Visoka sta bila nekje 20-30cm, za obrocek pa se nisem vedela, da ga je treba skusati premakniti in sem odrezala samo klobuka. Premer vecjega klobuka je 22cm, za lazjo predstavo.

Hvala za pomoc, pa lep dan!

Svinjski goban

Meni deluje kot od dežja spran dežnik. Drugače so vsi dežniki užitni. Najbolj zanesljivo preverjanje pa je premični obroček-vsi dežniki ga imajo.

slavko

Nakosmičenosti, ki je značilna za dežnik ni, ker jo je spral dež. Pravilno sklepate, da morajo dežniki imeti premakljivi obroček. Vsaj tisti užitni. Verjetno ste našli Sramežljivi dežnik (Macrolepiota permixta), ki je pogost. Natančneje bi se dalo določiti s pomočjo mikroskopa.

Opozoriti bi želel, da vsi dežniki vendarle niso užitni. Strupen je vrtni različek Rdečečega dežnika (Macrolepiota rhacodes var. bohemica). Prilagam sliko, da si ga boste lahko ogledali; http://www.gobe.si/Gobe/MacrolepiotaRhacodesVarBohemica.

Napisal vam bom splošno pravilo za nabiranje dežnikov: obroček na betu mora biti premakljiv (se ne strga, če ga premikamo) in če gobo ranimo ne sme pordečeti.

Sicer je Rdečeči dežnik (Macrolepiota rhacodes) užiten, vendar ga zaradi možne zamenjave z zgornjim naj nabirajo le dobri poznavalci gob.

Lep pozdrav,
Slavko