Kje dobiti Veliko zraščenko (maitake) ?!

Začel/a Nagi Bator, 17 Oktober 2014, 23:32

Prejšnja tema - Naslednja tema

Nagi Bator

Iz zdravstvenih razlogov me zanima kje pri nas dobiti, ali pa od bilo kje drugje naročiti Veliko Zraščenko oz. Maitake?
Ter tudi, da gre za preverjenega dobavitelja? Ima kdo kakšne zanesljive informacije, da ne naročam kar od nekod kar ravno najdem prek googla?

Hvala.

ROGLA

Maitake (Grifola frondosa) je goba ploščenka, ki raste v skupinah na vznožju dreves, zlasti hrastov. V japonščini pomeni »plesoča goba«. Dolgo časa nazaj na Japonskem, so v naravi nabrane gobe Maitake obravnavali kot dragoceno stvar, in jo je bilo mogoče zamenjati za enako količino srebra. To je zato, ker Japonci verjamejo, da ni le okusna, ampak tudi učinkovita za zdravljenje hudih bolezni. Moderne raziskave so pokazale, da lahko s stimuliranjem celično posredovane imunosti poveča imunsko funkcijo. Lahko aktivira T-celice imunskega sistema, ki potujejo v krvni obtok in iščejo ter uničujejo tumorske celice. Nekateri raziskovalci trdijo, da ima protivirusne lastnosti in se lahko uporablja kot dodatek za ljudi s sladkorno boleznijo, visokim krvnim tlakom, holesterolom in prekomerno težo.

letos najdel tri, drugo leto če kako najdem pa ti pošljem gps kordinate lokacije

PrviProgram

"ROGLA" tudi jaz sem letos našel dve poziciji te gobe. Zanima pa me, ali raste ta goba vedno na istem mestu in če jo odrežemo ali zraste iz istega mesta nova in če, v kakšnem času?

Nagi Bator

Hvala za ponudbe o lokaciji. No, jaz jo potrebujem praktično zdaj. Vem, da je pri nas zaščitena, vendar, če bi jo našel,
me trenutno ne bi zadržalo prav nič, da je ne odnesem s seboj. Razen še najbolj sedanji letni čas.
Zato tudi sprašujem, če ima kdo kakšne informacije, kje naročiti (najverjetneje iz tujine),
da dobim preverjeno stvar. V tem primeru tudi ne bi počel ničesar protizakonitega.

Citat... V japonščini pomeni »plesoča goba«. Dolgo časa nazaj na Japonskem, so v naravi nabrane gobe Maitake obravnavali kot dragoceno stvar...

Zgornji citat je na drugem linku, ki ga izvrže google, tako da ga poznam že od prej.
Bi pa bil vesel kakršne koli informacije o količini "beta-glukana", ki ga goba vsebuje.
To je verjetno odvisno tudi od rastišča, tako da sprašujem o neki povprečni vrednosti, če se to sploh da določiti tako "preko roke"?
Ker hkrati vem, da omenjen polisaharid vsebuje tudi Shiitake, me zanima koliko se razlikujejo vsebovane vrednosti glede na Veliko zraščenko.
Shiitake lahko namreč dobim povsem sveže pri lokalnem gojitelju.

Pomembno vprašanje, ki ga še imam, je tudi ali je koristno že zgolj uživanje teh gob
ali mora iti za koncentrirano dozo "beta glukana", da dosežemo nek efekt pri odzivu imunskega sistema?

enastajerka

Mene pa pri tem zanima ali se vse te zdravilne lastnosti - sestavine ohranijo, če gobe pečemo, kuhamo, vlagamo? Nasplošno me zanima ne samo glede te gobe...?

slavko

Nekatere snovi se pri toplotni obdelavi ohranijo, nekatere pa ne, podobno kot pri drugih živilih. Zato izvlečki iz posameznih vrst gob, praviloma gojenih, niso toplotno obdelani.

Lep pozdrav,
Slavko