identifikacija 4

Začel/a kragulj, 31 Avgust 2010, 21:55

Prejšnja tema - Naslednja tema

kragulj

Pozdravljeni,

včeraj sem prvič pripravil golobice (zelenkaste in modrikaste) in moram reči, da so odlične...
Danes popoldan sem malo pokukal v gozdove Slovenskih goric in videl kar nekaj golobic.
Našel sem zelenkaste, nisem pa prepričan za dvoje, katerih fotografije pripenjam.
Moti me rdečkasti bet...(ali je to znak neužitnosTič). Videl sem tudi ledenke in veliko
enih rdečih golobic, ki sem jih na mestu fotografiral s telefonom in jutri posredujem fotografije.
Hvala za odgovor.

slavko

Verjamem, da so vam golobice všeč. Tudi meni so. In te gobe so zelo pogosto v gozdovih, ko druge vrste ne rastejo.

Na zgornji sliki je navadna ledenka (Pseudohydnum gelatinosum), užitna. Nekateri jih uživajo surove v solati.

Na drugi sliki je modrikasta golobica (Russula cyanoxantha), užitna.

Na zadnji sliki je vijoličnobetna golobica (Russula violeipes), užitna.

Pri golobicah odtenki barv na klobuku ali betu ne povedo veliko o užitnosti, ne toliko kot okus. Tudi nekatere rdeče golobice so užitne, če nimajo pekočega okusa.

Lep pozdrav,
Slavko

markok

Golobice so tudi meni ene najljubših gob in sicer iz preprostega razloga - na mojih terenih so zelo pogoste in me redko pustijo na cedilu.
Če drugih gob ni, se vedno najde par golobic za juhico. Nabiram pa samo par vrst golobic modre in zelene barve, rdečih pa ne, ker je med njimi nekaj strupenih.